Artikel top billede

Kig i krystalkuglen: Her er fremtidens 14 teknologier

Fremtidsekspert og direktør for InnovationLab Preben Mejer giver her sine 14 bud på fremtidens teknologier inden for hardware, software og service.

Krystalkuglen er blevet pudset, og fremtidsforsker Preben Mejer fra InnovationLab giver her sine bud på, hvilke tendenser, der vil tegne sig på hardware, software og it-service-området.

Når det gælder hardware, vil de digitale indfødte bestemme kursen, mener Preben Mejer.

"Vi vil se et reelt generationsskifte, hvor de digitale indfødte - dem der er i begyndelsen af 20'erne - kommer til at sætte deres voldsomme præg på corporate it," siger Preben Mejer.

"De digitale indfødte vil have mulighed for at bruge Macbook Air, iPhone, web 2.0-applikationer, sociale netværk og hvad ved jeg," siger han.

Det medfører, at ny forbrugerelektronik kommer i fokus, og det er virksomhederne nødt til at tage højde for, mener fremtidsforskeren.

"Det er en udvikling, som corporate it ikke kan modstå. Prisen er nemlig for høj, da vi er på vej ind i en periode med mangel på arbejdskraft," siger Preben Mejer.

Gamer-verden

"De unge er opvokset i en gamer-verden, så vi vil se flere elementer fra gaming-verdenen træde ind i corporate it universet. Ingen gider arbejde i en virksomhed, der er låst i en pc-baseret verden uden web 2.0 og iPhones. Selv AP Møller vil blive tvunget til at ændre sig," mener han.

Samtidig vil vi se en grøn bølge med blandt andet laptops, der skal kunne genbruges.

"Den grønne bølge betyder også, at vi - omsider - får enheder, der ikke bruger ret meget strøm," siger Preben Mejer.

Her viser Nicholas Negropontes ulands-pc, OLPC'en, vejen med et strømforbrug på bare 3 watt mod typisk 50 watt på en almindelig laptop, mener han.

"Desuden vil mobile internet devices, små letvægts pc'er, der er født til at gå på nettet og arbejde via web slå igennem," vurderer Preben Mejer.

It-service er nøglen

Ifølge fremtidsforsker Preben Mejer vil specialistvirksomheder i fremtidens it-service-branche få en fremtrædende rolle.

Det skyldes, at der i fremtiden vil ske store forandringer i den måde, vi arbejder på alene og sammen med andre.

"Vi vil se et markant ønske om at arbejde med video og collaboration overalt - hjemme, on the road og mellem kontorer," siger Preben Mejer.

"Det vil slå igennem i alt, fra laptops der skal kunne genbruges til ønsket om at arbejde med video og collaboration. Forretningsrejser som sådan bliver en sjælden foreteelse."

"Der vil komme et voldsomt opsving i hele nomade-arbejdsformen. Men ikke nomader i den forstand at det er globetrottere, næh nomader der arbejder overalt, men typisk i nærmiljøet."

Networking services

I den udvikling vil sociale networking services og collaboration tools være vigtige.

"Da nu de færreste er det samme sted på det samme tidspunkt vil social networking services og collaboration ditto være den lim der får det hele til at fungere," mener fremtidsforskeren.

"Det betyder også, at fokus i it vil skifte fra det klassiske transaktionsorienterede og ERP til det at supportere mennesker og arbejde," siger Preben Mejer.

"Ingen kan klare det her alene. Derfor vil vi komme til at se udstrakt anvendelse af konsulenter som mellemmænd og formidlere mellem virksomheden og leverandørerne, ligesom vi også vil se en polarisering med få store service-leverandører, der så knytter specialistvirksomheder til sig," siger Preben Mejer.

Endelig ser Preben Mejer også på grund af olieprisernes himmelflugt og den globale opvarmning, at miljøvenlig it-service og hosting for alvor vil komme på agendaen mange steder med virtualisering og zero-emission-hostingcentre i fokus.

It as a service

Preben Mejer fra InnovationLab ser en klar teknologisk tendens på software området, der afspejles i konceptet hos for eksempel e-Boks.

Nemlig at web og online i stigende omfang vil træde i stedet for det, som vi kendte som software.

"Web 2.0 lignende løsninger vil blive en del af de etablerede produkter," siger Preben Mejer om den generelle tendens.

Det betyder, at de etablerede firmaer vil indgå aftaler med markante nye spillere i web 2.0 verdenen for at styrke egne produkter, og komme hurtigere til markedet med nyt.

Saas er fremtiden

Han vurderer ligeledes, at ikke bare SaaS (red. software as a service), som Top 100-vinderen IT Factory slår sig op på, men it as a service tegner fremtiden.

Fleksibiliteten vil komme i højsædet, lyder det.

"Og ønsket om at bruge web 2.0 værktøjer, presset ned over virksomhedens it-ansvarlige af brugerne vil bringe hele den etablerede it community under pres for at tilbyde web 2.0 værktøjerne."

"Enten som en del af eksisterende produkter, eller som en vifte at produkter man aggregerer for at hjælpe en stakkels rundtosset it-ansvarlig med at kunne tilbyde de mest presserende web 2.0 værktøjer på en overskuelig måde," slutter Preben Mejer.

Fem tendenser inden for hardware

Fire tendenser inden for software

Fem tendenser inden for it-service




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere