Artikel top billede

Danske it-firmaer hårdt ramt på indtjeningen

Trods en pæn fremgang i den danske it-branches samlede omsætning, er de danske it-selskaber ramt på indtjeningen, der er mindre end sidste år.

Den seneste tid har budt på den ene melding efter den anden om, at afmatning og recession har ramt virksomheder både globalt og i Danmark.

Men ser vi på, hvordan det er gået de 368 virksomheder, der er med i årets Top 100-undersøgelse, viser det sig imidlertid, at selskaberne samlet har formået at øge omsætningen fra 167,4 milliarder kroner til 172 milliarder.

Det svarer til en vækst på 2,8 procent, og tager man TDC ud af billedet, der med en omsætning på 40 milliarder kroner, lyder væksten på 4,2 procent det forgangne.

Store TDC vejer meget

Til gengæld går det den forkerte vej, hvad angår indtjeningen i de danske it-selskaber. Her, igen uden TDC, der sidste år havde ekstraordinære indtægter på omkring fire milliarder kroner, er indtjeningen således faldet en anelse med 0,5 procent fra 3.082 millioner forrige år til 3.066 millioner det forgangne år.

På medarbejdersiden er der derimod om en vækst på 2,2 procent, så virksomhederne i Top 100-undersøgelsen har 77.588 medarbejdere.

På de følgende sider kan du læse om de markante forskelle, der har været tale om sidste år inden for afsætning, hardware, service og software.

Afsætningskanalen går stærkt tilbage

Selskaberne i afsætningskanalen har forøget medarbejderstaben sidste år. Det samlede antal medarbejdere er nemlig steget med 13 procent fra 3.205 ansatte til 3.625 i det forgangne år.

Omsætningsmæssigt er der dog ikke tale om lige så gode takter.

Samlet set omsatte afsætningskanalen nemlig for 22,4 milliarder kroner i 2007. Det er en nedgang på hele 12,3 procent i forhold til den samlede omsætning i 2006 på 25,6 milliarder.

På resultatsiden ser det ikke meget bedre ud.

Afsætningsvirksomhederne kommer således ud af 2007 med et samlet resultat efter skat på blot 93,9 millioner kroner.

Det er hele 42,6 procent mindre end det samlede resultat i 2006 på 163,6 millioner kroner.

Anders Elbak fra analyshuset IDC ser den store nedgang i omsætningen primært som et resultat af to faktorer.

"Afsætningskanalen har gennem de seneste år været præget af en gevaldig oprydning på distributørsiden med både konkurser og opkøb til følge," siger han og peger blandt andet på de to onlineforhandlere SHG og Midt-Data samt Scribona som eksempler.

"Derudover er afsætningskanalen som regel også den første, der holder for, når det går nedad," tilføjer Anders Elbak med henvisning til den verdensøkonomiske krise.

Heller ikke i den nærmeste fremtid ser IDC umiddelbar udsigt til forbedringer for afsætningsvirksomhederne i den danske it-branche.

"Det er en presset branche, og der er ingen udsigt til snarlige forbedringer. Vi kan forvente yderligere fald i omsætningen i år," siger Anders Elbak og forudser yderligere konsolideringer og opkøb blandt afsætningsvirksomhederne.

Men yderligere konsolidering i branchen vil ikke være foranlediget af særlige fordele ved at overtage en konkurrent, men snarere fordi der vil være nogle spillere, der klarer sig så ringe, at konkurrenterne ikke kan modstå fristelsen, mener analytikeren.

Solid fremgang for serviceselskaberne

Modsat afsætningskanalen har serviceselskaberne klaret sig ganske godt sidste år.
.
Samlet set er overskuddet i service-branchen vokset med 7,3 procent fra 1.230 millioner kroner til 1.320 millioner.

I det tal er TDC dog udeladt, eftersom selskabet i 2007 havde ekstraordinært store indtægter i forbindelse med frasalg af en række aktiviteter.

Også på omsætningssiden har branchen oplevet fremgang. I 2006 omsatte it-service-virksomhederne for 97,2 milliarder mod 102,2 milliarder kroner sidste år. Det svarer til en samlet vækst på 5,2 procent.

Medarbejdermæssigt er det også gået fremad med en vækst på 1,9 procent til 52.475 medarbejdere.

De vækstrater stemmer meget godt med analysehuset IDC's opgørelse over, hvordan det er gået i it-service-branchen.

"Det passer rigtig godt med vores analyser," fortæller Brian Troelsen fra IDC.

Han peger på, at fremgangen til dels skyldes, at mange danske virksomheder de senere år har sat gang i projekter for at forbedre it-driften, hvilket giver vækst hos de selskaber, der lever af at sælge it-services.

"Det skyldes dels at de har specialviden, men også manglen på arbejdskraft i Danmark giver servicevirksomhederne flere opgaver," mener Brian Troelsen.

Samtidig er der også godt gang i outsourcing-markedet, forklarer han.

"Desuden er den gode konjunktur, der var i 2007, også spillet igennem," fortæller Brian Troelsen.

Med hensyn til væksten i branchens samlede overskud, skal årsagen delvist findes i udlandet.

"Der har været en væsentlig vækst i offshoring blandt selskaberne i service-branchen. Det kan være med til at give selskaberne bedre marginer," fortæller Brian Troelsen.

Derudover er også business intelligence-markedet (BI) vokset meget, ligesom der er godt gang i portaler, eller hjemmesider som handelsplatform.

Højere krav til bogføring og datakvalitet i finanssektoren har blandt andet gavnet SDC og BEC, fortæller Brian Troelsen.

Og endelig er der også blevet foretaget en række SAP-implementeringer blandt Tear2 og Tear3-leverandørerne, mindre og mellemstore leverandører, hvilket selskaber som Segmenta og Sirius IT har nydt godt af.

Men med en igangværende opbremsning i økonomien både i Danmark og globalt forventer IDC en lidt lavere vækst fremover end it-service-branchen er vant til.
Over de næste fem år vil branchen således opleve en årlig vækst på gennemsnitligt 4,2 procent, forudser analysehuset.

Hardwarebranchen bedre til at tjene penge

Hele hardwarebranchen oplevede en pæn vækst sidste år.

Den samlede omsætning for landets hardwarevirksomheder var sidste år på 33,2 milliarder kroner. En vækst på 4,3 procent i forhold til omsætningen på 31,8 milliarder forrige år.

Det billede kan analysehuset IDC dog ikke helt genkende. Tal fra IDC viser en lille tilbagegang i hardwaresalget på to procent.

Ifølge Anders Elbak fra IDC skyldes forskellen dog, at analysehuset medtager en del elektronikprodukter, som ikke er med i Computerworlds Top 100-undersøgelse.

"Så den øgede omsætning er et udtryk for, at hardwareselskaberne har bragt flere nye produkter ind på markedet," mener Anders Elbak.

Samtidig peger han også på, at hvor der er markant faldende priser på pc-markedet, stiger priserne til gengæld på server og storage-markedet.

"I det hele taget vokser netværksmarkedet generelt, og det samme gør markedet for mobile kommunikationsværktøjer," siger Anders Elbak.

Han fortæller, at HP og IBM er de store på serversiden, mens Dell og HP har førertrøjen på, hvad angår klient- og storage-markedet.

Indenfor smartphones er Nokia en klar nummer et, mens Cisco sidder på netværkstronen.

Den samlede hardwarebranche har på trods af en nedgang i antallet af ansatte på næsten fem procent øget overskuddet fra godt 300 millioner kroner til 360 millioner sidste år. Resultatet er således vokset med over 20 procent.

Det kan ifølge Anders Elbak skyldes, at der på markedet for mobile enheder og opgraderinger af infrastrukturen ikke er samme prispres på producenterne, fordi de som regel sælges som en del af samlede løsninger.

"Virksomhederne er blevet bedre til at lægge hardwaresalg ind som en del af samlede løsninger, hvor prisen måske ikke er så tydelig, og man derfor bedre kan øge profitten," siger Anders Elbak.

IDC-analytikeren ser især to tendenser i hardwarebranchen det forgangne år. For det første er hardwarevirksomhederne - trods fremgangen i salget - under fortsat prispres. Som en konsekvens deraf ser IDC, at hardware i stigende grad bliver solgt som en del af samlede løsninger.

Fremtiden for hardwarebranchen ser lidt lysere ud end sidste år, mener Anders Elbak fra IDC.

Det er blandt andet servermarkedet, der vil drive væksten på grund af en stigning i antallet af virtualiseringsprojekter, ligesom også en del virksomheder vil være nødt til at foretage udskiftning på pc-siden.

"Og så vil der også være en række virksomheder, der har lagt budgetter, før den økonomiske recession for alvor er gået op for virksomhederne. Det kan også påvirke salget positivt," mener IDC-analytikeren.

Softwareselskaberne stormer frem

I det forgangne år omsatte softwarevirksomhederne i Top-100 undersøgelsen for 14,2 milliarder kroner, mens det året før var 12,8 milliarder kroner, hvilket svarer til 11,2 procent.

Og software-segmentet i it-branchen er relativ robust i forhold til recession, vurderer Per Andersen fra IDC.

"Generelt er software ganske stabil over for den økonomiske afmatning i modsætning til for eksempel hardware," siger direktør Per Andersen fra IDC Danmark.

Han forklarer, at robustheden med at en stor del af omsætningen er løbende licens-indtægter.

"Der er også mange forretningsorienterede løsningsprojekter i gang, og disse vil ikke blive stoppet, om end de måske fortsætter på en anelse mindre blus i fremtiden," siger han.

Derfor forventer IDC også kun et lille fald på 1 procent i omsætningen næste år.

Selvom omsætningen altså er steget godt 11,2 procent, er indtjeningen ikke fulgt med. Faktisk er resultatet efter skat faldet med 7,1 procent fra godt 1,4 milliarder til 1,3 milliarder kroner.

Tilbage står dog en softwarebranche i god form, der faktisk har øget antallet af medarbejdere med 8,5 procent til i år at have rundet 10.000 ansatte.

Per Andersen mener, at software-branchen i dag er karakteriseret af konsolidering og bevægelse mod standardiserede produkter på samme måde, som vi så det for årtier tilbage på hardwaresiden.

"Software-virksomheder skal derfor balancere mellem at levere specifikke løsninger til specifikke virksomheder, samtidig med at det er nødvendigt at være volumen-orienteret, være international og global og have en stor base," siger Per Andersen.

Analytikeren forklarer, at vi i dag ser mange danske softwarevirksomheder arbejde med en internationaliserings-strategi - nogle med bedre succes end andre.

"Men for at have succes med internationaliseringsstrategien skal man enten være innovativ, det vil sige have unikke løsninger, eller have en stærk global partner," lyder det fra Per Andersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere