Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Sådan bringer du grøn it helt ud til dine ansatte

Klumme: De fleste it-medarbejdere vil gerne gøre en forskel for klimaet, men det kræver, at de kender til mulighederne og får adgang til dem.

Det sparer benzin og CO2, når vi vælger at arbejde hjemme - eller når vi erstatter en flyrejse med et møde over telefon eller en videokonference.

Sidste år arbejdede alligevel kun 11 procent af alle beskæftigede danskere mellem 15 og 66 år ifølge Danmarks Statistik hjemmefra.

Det betyder, at der stadig er et stort miljøpotentiale i at indføre ‘fremtidens arbejdsplads' på det danske arbejdsmarked.

Succeskriteriet for fremtidens arbejdsplads er, at de nye elektroniske samarbejdsværktøjer skal kunne erstatte de centrale arbejdsprocesser - og ikke bare være et supplement.

Vi skal bevæge os væk fra den betragtning, at kun mindre vigtige møder kan holdes virtuelt, mens vigtige møder skal foregå face to face.

Jeg hørte for nylig, at chefen for et stort medicinalfirma er begyndt at ansætte ledere efter samtaler via såkaldt telepresence; denne løsning tilstræber en forbedret oplevelse, så virtuelle møder i realiteten opleves som et face to face-møde.

Den slags gennembrud kan flytte noget!

It-branchen ligger over snittet

It-branchen ligger formentligt et pænt stykke over gennemsnittet, når det gælder om at bruge fremtidens arbejdsplads i praksis.

Vi er vant til calls, webinarer, jams og wikis som de accepterede kanaler til at udveksle informationer og tage beslutninger.

Dermed er it-medarbejdere allerede en del af klimaprocessen.

Som it-virksomhed vil vi gerne "gøre det vi er bedst til" og være katalysatoren for fremtidens arbejdsplads.

Vi valgte derfor i uge 37 at holde "Grøn uge" for IBM Danmarks 5.200 medarbejdere.

Det kan få konkret betydning

Vi havde på forhånd diskuteret, om konceptet med temauger efterhånden var det rigtige, men vi besluttede at gennemføre en grøn medarbejderuge, fordi det at levere de rigtige miljøløsninger til kunderne starter og slutter med medarbejderne.

Og når IBM har 5.200 medarbejdere, er der også tale om et betydeligt antal husholdninger, hvis forbrugsbeslutninger og adfærd kan gøre en forskel i det store billede.

Ugen blev i mine øjne en succes, fordi den demonstrerede, hvordan vi kan give konkret betydning til det at være en grøn it-virksomhed.

Ugen var udelukkende baseret på virtuelle samarbejdsredskaber (intranet, blogs, videoer).

Derudover tog vi konkrete skridt til at gøre vores egen husholdning grønnere.

Vi fik blandt andet nyt firmabilprogram, hvor det bliver mere attraktivt for medarbejderen at vælge en firmabil, der eksempelvis kører på diesel med partikelfilter, eller som på anden måde placerer sig miljørigtigt.

Alle medarbejdere får desuden tilbud om at komme på kursus i miljørigtig kørsel, noget jeg personligt venter mig meget af.

Grøn it i et medarbejderspektiv betyder muligheden for at være med og gøre en konkret forskel - men selvfølgelig også krav om nye kompetencer og yderligere succeskriterier.

Det er positivt, at rigtigt mange IBM'ere har taget udfordringen til sig og er klar til at løse miljøudfordringer hos os og hos kunderne.

Ugen igennem kom medarbejderne med en række gode forslag til nye miljøløsninger - for eksempel et forslag om, at IBM allerede nu opstiller ladestandere til elbiler på vores parkeringspladser.

Mange medarbejdere udtrykker også interesse for at komme til at arbejde på projekter inden for grøn it, både af faglig interesse og fordi dette anses for et spændende vækstområde.

Vi har taget disse medarbejdere på ordet og udbygget vores grønne community af IBM'ere, der arbejder grønt på tværs af faggrænser og profil.

Tim Mondorf er IBM's nordisk ansvarlige for energi og miljø.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere