Artikel top billede

Citrix' CTO inden for virtualisering og management, Simon Crosby, er ikke synderligt imponeret over konkurrenten VMwares desktop-løsninger. (Foto: unknown)

Citrix deler virtuelle flade ud til VMwares desktoppe

Tema: Verdens to største virtualiseringsselskaber krydser klinger på definitionen af den virtuelle desktop. En ekspert fremhæver den virtuelle løsning som sikker, personlig - og dyr.

De sædvanlige høflighedsfraser og velfriseret tale om sund konkurrence var lagt til side for en stund, da Computerworld i sidste uge mødte Citrix' CTO inden for virtualisering og management, Simon Crosby, i showroom'et på VMwares VMworld-konference.

"Den største nyhed på konferencen er, at der ikke er nogen nyheder," lyder det fra Simon Crosby på spørgsmålet, om nogen af VMwares produktlanceringer har overrasket ham.

Og han fortsætter i samme dur, når Computerworld spørger ham om, hvordan Citrix ser på visionen om at samle alle virtualiserede maskiner i datacentret i ét samlet system, som VMware kalder vSphere.

"VMware forstår ikke, at den største udfordring i datacentret er at linke mellem den virtuelle infrastruktur og levering af applikationer, som er det vigtigste element i it. Det er simpelthen ikke troværdigt, når VMware lover at løse datacentrets problemer med vSphere," siger han.

"Man må tilskrive den megen omtale af vSphere som cool marketing, der får VMware til at ligne idioter blandt teknikere," fastslår Simon Crosby.

Han benytter samtidigt lejligheden ved mødet med Computerworld til at understrege, at Citrix har flere års erfaringer i levering af applikationer til virtuelle desktoppe blandt andet via selskabets XenDesktop og XenApp (tidligere kendt som Presentation Server, red.), der ifølge Simon Crosby er langt bedre rustet til at skalere og håndtere storage.

"VMware gør et godt job med at slå tilbage i kampen om virtuelle desktoppe, men der er et stykke vej op til os, blandt andet fordi VMware ikke kan håndtere så mange images som vores infrastruktur," bedyrer han.

Et spørgsmål om definition

VMwares Jerry Chen, der er ansvarlig for selskabets stigende satsning på desktop virtualisering ryster på hovedet over beskyldningerne om at være idioter og benægter at halte bagefter.

"Virtuelle desktoppe er nok et spørgsmål om definition, fordi vores infrastruktur bygger på én klient til én virtuel maskine med isolering af hardware, operativsystem, applikationer og data. Vi introducerede teknologien i 2005 og Citrix svarede med at købe XenSource," svarer Jerry Chen efter at have sundet sig over angrebet.

Han henviser til Citrix' 2,8 milliarder kroner-køb af virtualiseringsvirksomheden XenSource, som Citrix siden har arbejdet intenst på at indarbejde i selskabets virtuelle infrastruktur.

Hvor VMware arbejder med én klient til én virtuel maskine i sine virtuelle desktops, har Citrix med integrationen af XenSource forskellige desktop-løsninger alt afhængig af kundens behov.

Den sikre og dyre løsning

XenApp er Citrix' traditionelle setup og største sællert, hvor den enkelte slutbruger tilgår den samme fysiske server som mange andre og deler hardwareressourcer, applikationer og operativsystem, hvilket begrænser slutbrugernes administrationsrettigheder væsentligt.

Det forholder sig anderledes i den tre gange dyrere infrastruktur-løsning til den nu gratis XenDesktop, der minder mere om VMwares virtuelle desktoppe, hvor brugerne har sin egen dedikerede hardware, operativsystem og applikationer.

Begge selskaber kæmper derudover i lighed med andre leverandører af virtuelle desktop-løsninger stadig med problemer i form af levering af eksempelvis flash-filer og kompliceret 3D-grafik over internettet (WAN).

For at løse den problemstilling arbejder VMware sideløbende med sin nuværende brug af Microsofts RDP-protokol med Teradicis PcoIP-protokol (pc over IP). Citrix kører udover sin proprietære ICA-protokol med at integrere HDX-teknologi for at forbedre multimedieoplevelserne.

Din egen virtuelle maskine

Flere analytikere peger på VMworld, at hele paradigmet om virtuelle desktoppe er udsprunget af slutbrugernes ønsker om at have sin egen fysiske pc - hvad enten det er en Mac, HP eller en maskine fra en anden producent - samtidigt med, at kunne tilgå sin arbejds-desktop helt uden at tænke over, at skrivebordet bliver streamet over internettet fra en server, der kan stå flere tusinde kilometer væk.

"Medarbejdere kan lide muligheden for at tilgå sin arbejdscomputer med præcis det samme setup og administrationsrettigheder som på den fysiske arbejdsmaskine fra deres egen pc, en tynd klient, mobiltelefon eller anden terminal," forklarer desktop-analytiker Natalie Lambert fra Forrester Research.

"Traditionelle tynde klienter leverede hovedsageligt applikationer. Fra brugernes perspektiv er der en stor forskel i desktop virtualisering, fordi de kan gemme data på deres "skrivebord", skifte baggrundsbilledet og fuldstændigt personalisere deres egen virtuelle maskine," fortsætter hun.

Sikkerhed for dyr sikkerhed

Natalie Lambert fortæller til Computerworld, at den helt store fordel i virtuelle desktoppe er sikkerhed, da applikationerne og data kan tilgås lokalt hos den enkelte slutbruger, men samtidigt kører de centralt fra virksomhedens servere, hvor virksomhedens fortrolige data så at sige er låst fast.

Men i forhold til den traditionelle server/tynd klient-installation koster virtuelle desktoppe langt mere, fordi de kræver betydeligt flere investeringer i infrastruktur.

"Virksomheder med færre end 1.000 medarbejdere vil nok have problemer med at installere deres egen virtuelle desktop-infrastruktur, fordi det kan være meget dyrt, komplekst og kræver stor ekspertise. Derfor er der nok mange, der venter med at køre med virtuelle desktoppe, førend de har forstået, hvordan teknologien præcis passer til virksomhedens behov i en tid med finansiel krise," forklarer hun.

Den virtuelle desktop i skyen

Både VMware og Citrix har indgået aftaler med chipproducenten Intel angående hypervisore på klientsiden blandt andet for at imødekomme sikkerhedsproblemer og en fremtidig satsning på cloudbaserede virtuelle desktoppe.

Formålet med at rykke den virtuelle desktop-infrastruktur ud i skyen - også kendt under betegnelsen desktop as as service (DaaS) - er at øge skalerbarheden og minimere administrationsomkostninger for den enkelte virksomhed.

Natalie Lambert peger dog på, at fra virksomhedernes ikke har samme styr på data i en ekstern sky som i sit eget datacenter.

"Med DaaS er virksomhedens data i et andet selskabs datacenter, og det vil være en stor mental udfordring at kapere, før markedet for cloudbaserede virtuelle desktoppe vil starte med at vokse for alvor," forklarer hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere