Artikel top billede

"Det er en stor lancering af en central del af Oracle. Det er virkelig det, der forener mange af de ting, vi arbejder med," sagde Charles Phillips i forbindelse med lanceringen af Fusion Middleware 11g.

Oracle har stadig plads til Java

Java bliver central spiller i Oracles Fusion Middleware-strategi, lyder det fra selskabet.

Computerworld News Service: For udviklere betyder Oracles lancering af Fusion Middleware 11g, at der bliver lagt vægt på Java-teknologier, især virksomhedens JDeveloper IDE samt koncepter som deklarativ programmering og ALM (application lifecycle management).

At Oracle har valgt Java, må yderligere være en lettelse for Java-udviklere. Oracle er i færd med at købe Java-grundlæggeren Sun Microsystems, men gav udviklerne en form for forsikring om, at Oracle fortsat vil satse på Java på den nyligt afholdte JavaOne-konference.

Fusion-annonceringen indeholdt en lang række teknologier til forretnings-it lige fra SOA-implementeringer til cloud computing, business process transformation og it-governance.

JDeveloper lader udviklerne bygge applikationer og services på tværs af applikations-servere, lød det fra Oracle i forbindelse med annonceringen.

Oracles WebLogic Java application server, som er erhvervet fra BEA Systems, er en central del af virksomhedens middelware-linje. Udviklerne kan også få adgang til open source Eclipse IDE'et via Oracle Enterprise Pack for Eclipse, oplyste Oracle.

"Jeg er rigtig tilfreds med, hvad vi har gjort, set med udviklerøjne. Nu er Oracle helt med i ALM-rummet og desktop-integration," siger Ted Farrell, chefarkitekt og senior vice president for værktøjer og middleware i Oracle.

Skal bringe udviklerne sammen

Som en del af onsdagens lancering var en opgradering til JDeveloper med betegnelsen 11.1.1.1, samt en ALM-teknologi kaldet Team Productivity Center.

"Målet er at bringe hold sammen inde i IDE'et," siger Ted Farell.

ALM-softwaren giver udviklerhold mulighed for sammen at spore bugs og dele kode, fortæller han og tilføjer:

"Man kan chatte med hinanden inde fra IDE'et. Udviklere kan arbejde med tredjepartsteknologier som for eksempel Subversions versionskontrolsystem."

Alle Fusion-middlewareprodukterne passer ind i JDeveloper. Hvad Oracles fremhævelse af JDeveloper og Eclipse betyder for det Sun-dominerede NetBeans IDE har Ted Farrell ikke nogen mening om, men han betegner NetBeans som et levedygtigt IDE på markedet.

Mens Microsoft beder udviklerne bygge ved hjælp af Silverlight, Adobe lægger vægt på Flex-udvikling, og andre mener "OpenWeb"-teknologier er saliggørende, såsom JavaScript og DHTML, så mener Oracle ifølge Ted Farrell, at komponentmodellen hedder JavaServer Faces (JSF), fordi JSF er rettet mod en traditionel Model View Controller-arkitektur.

"Googles framework ligner Oracles meget med Java som sprog. Med JSF giver Oracle så yderligere et abstraktionslag," siger Ted Farrell.

Sammenligner med Oslo

Iagttagere kommer med blandede reaktioner på Oracles seneste tiltag. En analytiker sammenligner det Microsofts Oslo software modeling platform.

"Når Oracle kommer med ADF og MDS (metadata services) under den, ændres udviklingen for deres stack til en mere abstrakt, deklarativ model og væk fra en, hvor udviklere skriver Java-kode i en editor for at specificere hvilke systemer, de vil bygge," siger Jeffrey Hammond, analytiker for applikationsudvikling i Forrester Research.

"Det, Oracle reelt annoncerede med 11gR1, er den første mainstream modeldrevne platform, om end det med Microsofts Oslo i horisonten afgjort ikke bliver den sidste."
Miko Matsumura, vice president og chefstrateg i Software AG påpeger, at Java er meget vigtig for Oracle:

"Den store, forenende teori med Oracle Fusion Middleware er BEA. Og ved at tilføje Sun Microsystems til den blanding, så bliver Java langt vigtigere for Oracle end selv SQL.

"Selv om Oracle Fusion-produktporteføljen kommer fra langt mere varierede kilder end BEA (eftersom Oracle tydeligvis har været en mere aggressiv opkøber), så er resultatet langt mere forenet, end noget BEA nogensinde er kommet med," lyder senioranalytiker fra Ovum Tony Baers vurdering.

"Før BEA blev slugt af Oracle, havde virksomheden mange portal-, udviklings- og integrationsteknologier, der manglede et fælles framework. Til sammenligning har Oracle lagt vægt på et fælles framework til at få delene til at passe sammen.

Oracle 11.g middleware underbygger Fusion Application, der er virksomhedens næstegenerations-software, der skal kombinere features fra forskellige produktlinjer.

Disse applikationer er endnu ikke blevet lanceret.

Forud for lanceringen havde Oracles president Charles Phillips understreget, hvor vigtig Fusion middleware er:

"Det er en stor lancering af en central del af Oracle. Det er virkelig det, der forener mange af de ting, vi arbejder med," sagde Charles Phillips og tilføjede, at hans virksomheder har foretaget 58 opkøb i løbet af de seneste fem et halvt år.

Oversat af Birte Matsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere