Artikel top billede

Her er IBM-direktørens opskrift på dansk it-guld

IBM's administrerende direktør Lars Mikkelgaard-Jensen giver her et bud på, hvordan man sikrer dansk it-guld.

It-uddannelse.

Det er ifølge IBM's danske direktør Lars Mikkelgaard-Jensen et af de indsatsområder, der bør satses på i Danmark for at få høstet it-guldet.

Den danske it-branche vil nemlig blive udsat for stor konkurrence og voldsom globalisering.

"Det er derfor helt afgørende, at vi sikrer fortsatte investeringer i højere, it-relevante uddannelser," siger Lars Mikkelgaard-Jensen.

Regeringen skal se på it-branchen som en nøglebranche for vækst og velfærd i Danmark og herunder anerkende det store eksportpotentiale, der ligger i en stærk og innovativ it-branche, mener direktøren.

"Derfor er det vigtigt, at vi dels prioriterer at uddanne de spidskompetencer, der er platformen for innovation og vækst, dels prioriterer at tiltrække disse spidskompetencer fra udlandet," siger han.

Computerworld har taget en snak med topchefer fra flere af landets største it-virksomheder om it-branchens fremtid, kunder, ledelse og den virksomhed, de står i spidsen for.

Røde regnskaber

Senest har IBM været i turbulens på grund af firmaets skattebetaling - eller rettere undren over manglende skattebetaling.

Det skød selskabet dog ned med det samme. Og Lars Mikkelgaard-Jensen erklærer sig da også tilfreds med hans tid på posten som direktør fra fra 2004 og frem til nu.

"Fra min tiltrædelse i 2004 havde vi en række forretningsmæssigt rigtigt gode år. I 2008 og 2009 har vi ligesom alle andre været påvirket af den konjunkturnedgang, der har været, men vi er sluppet fornuftigt gennem krisen," siger han.

Tallene fra regnskaberne viser, at særligt de sidste fire år har været hårde. Her har selskabet tabt tilsammen 613 millioner kroner. Og alene i 2008 tabte selskabet 900.000 hver dag.

Direktøren måtte i den forbindelse ud og tage ansvaret.

Dette interview er foretaget inden den seneste regnskabsaflæggelse, hvor selskabet igen havde underskud på bundlinjen. Selskabet selv forklarede dog underskuddet med afskrivninger til købet af DM Data og Mærsk Dato og investeringer i sine datacentre.

Det værste nedbrud

Skal Lars Mikkelgaard-Jensen pege på, hvad der er gået skidt i hans tid, nævner han de leveranceproblemer selskabet havde for et par år siden.

"Som nævnt er vi sluppet fornuftigt gennem krisen, men det er klart, at vi har kunnet mærke et pres på forretningen på grund af konjunkturerne - og de leveranceproblemer, vi havde i en periode for et par år siden, havde jeg gerne været foruden," siger Lars Mikkelgaard-Jensen.

Selvom direktøren ikke direkte nævner nedbruddet, så var der enorm medieomtale, da Carlsberg, A.P. Møller - Mærsk og en række andre organisationer i Danmark blev lagt ned i april 2008.

For nylig har Computerworld besøgt en af IBMs store datacenter, hvor selskabet oplyste, at der var brugt over en halv milliard kroner siden nedbruddet for at sikre det fremadrettet.

Iøvrigt var datacenteret i Brøndby oprindeligt en bygning tilhørende DM Data, indtil det selskab blev købt af IBM i 2004.

Og skal topchefen pege på, hvad der er gået særligt godt, så nævnes netop investeringen i Mærsk Data og DM Data.

"Investeringen styrkede IBM på en række vigtige forretningsområder inden for Services, og vi fik mange, meget dygtige, nye medarbejdere," siger han.

Blå leder: Ingen historier i "de stille dage på kontoret"
Lars Mikkelgaaard-Jensen befinder sig godt i det, han selv betegner som en af Danmarks toneangivne it-virksomheder, der sætter agendaen for hele branchen.

Næste paradigmeskift bliver cloud computing, spår direktøren.

"Og så er jeg sikker på, at hele "Smarter Planet"-visionen - med it-intelligens i alle afkroge af samfundets processer - kommer til at præge såvel vores egen som øvrige brancher i de kommende år," siger han.

Lars Mikkelgaard-Jensen har selv overlevet mange teknologier i sin tid i branchen, hvor han startede i IBM allerede i 1983.

Her har han arbejdet med samtlige forretningsområder i den multinationale virksomhed: Salg, Global Services og som leder af partnerkanalen.

Elsker sit job

Ved sin udnævnelse i 2004 sagde Lars Mikkelgaard-Jensen til Computerworld:

"Det er mit drømmejob. Jeg er blå i rygraden, så jeg kan ikke være mere tilfreds end med at lede den virksomhed, jeg har arbejdet for i over 20 år, og som jeg føler så meget for," fortalte han dengang.

I dag peger han selv på, at det vigtigste som topleder er at have kendskab til og kunne identificere sig med sin virksomhed og dens værdier.

"Personligt har det været utroligt vigtigt, at jeg fra dag et har kunnet identificere mig med IBM's produkter og ydelser og helt basale værdier, som ikke bare er nogle, man hiver frem ved festlige lejligheder," siger manden, der snart har rundet 30 år i samme virksomhed.

Har du et råd eller budskab til it-folk, der går med en leder i maven?

"For det første skal man række hånden op og bede om et lederjob - ikke vente på at blive "opdaget"," siger han.

Lars Mikkelgaard-Jensen forklarer, at når man så har fået jobbet, tror han på, at åbenhed, tillid og interesse i medarbejderne er afgørende for, om man lykkes som leder.

"Jeg tror på, at man skal være tilgængelig for medarbejderne og i øvrigt helt fundamentalt have tillid til dem. Og så skal man derudover tilegne sig evnen til at kunne lede og samarbejde i multinationale og multikulturelle afdelinger. Dét bliver en nøglekompetence for fremtidens leder," siger topchefen.

Jobbet som topchef kan være krævende, og naturligvis er der ind imellem også vanskelige situationer, der skal håndteres, forklarer han.

"Men det er et privilegium at arbejde i en virksomhed og en branche, der er så dynamisk og udvikler sig så hurtigt," siger Lars Mikkelgaard-Jensen.

Krydderiet på jobbet er, at man konstant bliver udfordret på kompetencer, beredskab og for den sags skyld også åndsevner, forklarer han.

"Og sådan har jeg det bedst - det er jo ikke de "stille dage på kontoret," man husker og fortæller gode historier om," slutter Lars Mikkelgaard-Jensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere