Artikel top billede

Den konvergerede monolit. Eller bare HP's Superdome 2 i al sin magt og vælde. HP forventer blandt andet at kapre gamle mainframe-kunder med sin nye datacenter-infrastruktur.

Kom og se: HP Datacenter 2.0

Alle komponenterne i HP's server-, storage- og netværksløsning er indbyrdes udskiftelige i den nye konvergerede infrastruktur. Besparelserne er til at tage og føle på, også for kunderne, lover HP.

Frankfurt: Engang imellem har verdens største it-virksomheder sager at berette, som bare er for store til at kunne nøjes med at stå i en pressemeddelelse.

I de tilfælde hyrer virksomhederne typisk et internationalt bureau, der finder et hotel med gode konferencefaciliteter i en centralt beliggende by i Europa.

Så aktiveres de lokale afdelinger i de lande, hvor den store it-virksomhed er repræsenteret, hvilket vil sige de allerfleste, og så trommer de lokale kommunikationschefer de relevante it-medier sammen i skikkelse af ølmavede it-journalister, som i hobetal flyves ind til Den Store Begivenhed, hvor afsløringen af Det Næste Nye finder sted.

Således også i dette tilfælde, hvor verdens største it-virksomhed, Hewlett-Packard, i sidste uge åbenbarede sin nye datacenterstrategi: Den konvergerede, forretningskritiske infrastruktur.

Præsentationen for den samlede europæiske it-presse af HP's nye datacenter-strategi var henlagt til Frankfurt, hvor det store pressemøde fandt sted i forbindelse med HP-brugerkonferencen Technology@Work.

"Vi har set frem til denne dag og til at skulle præsentere dette produkt for jer," indledte Dave Donatelli, HP's øverste chef for server, storage og netværk.

"Det er en helt ny måde at bruge blade-platformen på. Det er en ny infrastruktur, det er nye produkter, der er bygget til den nye platform, og vi kalder det Unified Infrastructure," sagde Dave Donatelli.

Mottoet for HP's nye datacenter er: Rack once, Wire once, Power once.

Det betyder, at når man har klikket alle sine moduler - blades, cpu'er, ventilatorer - fast i racket, forbundet det hele med ledninger og sat strøm til det, skal systemet aldrig slukkes eller tages ud af drift igen for opdateringer.

Den sorte maskine

Martin Fink går på scenen. Han er HP's hovedansvarlige for den nye infrastruktur, med titel af senior vice president og general manager for HP Business Critical Systems.

Det er en lang titel til en stolt mand, der skal give sin præsentation for de mere end 100 it-journalister. Han smider jakken med ordene: "They've made me do some real work," inden han hiver tæppet af det amerikanerkøleskabs-store rack, der indtil da har været skjult af et sort tæppe på scenen.

Musikken spiller, projektører glimter og en kameramand sørger for, at alle de forsamlede på storskærmen bag Martin Fink kan følge med i, hvad der foregår.

Og der står den så, HP's bud på fremtidens datacenter. Fronten lyser HP-blåt på den sorte Unified Infrastructure-maskine.

Martin Fink smøger skjorteærmerne op, og så går han ellers i gang med hive moduler ud af maskinen. De er alle sammen indbyrdes udskiftelige fra det ene serversystem til det andet.

Han tager en blæser ud af det ene system, og skubber det let på plads i det andet. Han løfter begejstret låget af en blade-server og udpeger de forskellige komponenter. Det er en mand, som nyder sit arbejde. Han skubber modulet på plads i racket, og siger:

"Vi er gået fra it-systemer med en-af-alting, til én maskine med alle elementer samlet og ét management-system."

HP mener, at den konvergerede infrastruktur i datacentret, i skikkelse af den store fællesserver, er det endelige dødsstød til kompleksiteten i forretningskritisk it.

Store besparelser

Når man tænker forretningskritisk it på denne nye facon, med standardiserede og forenklede systemer og bygget efter HP's blade-arkitektur, falder omkostningerne til it-infrastruktur med op mod 40 procent, vurderer HP.

I runde tal taler HP om en øget fleksibilitet og øget skalerbarhed med op mod 200 procent per CPU, og 400 procent højere skalerbarhed på hukommelse.

Forenklingen af opsætningen af datacentret betyder, at man kan bruge de samme styresystemer, værktøjer og kabler, og at både de almindelige systemer og de forretningskritiske systemer taler sammen og kan styres fra centralt hold.

Den server-/storage-/netværksenhed, som HP præsenterer i Frankfurt, er samtidig et hardwarebaseret frontalangreb på mainframen, siger Martin Fink senere.

"Vi regner med, at mainframe-kunderne som tommelfingerregel kan spare 65 procent ved at skifte. Det viser en række store projekter, vi har gennemført i Spanien. 80 procent af alle mainframe-applikationer kan uden videre flyttes over på en server-platform," siger han.

Gamle kunder på nye maskiner

Den nye integrerede strategi er fulgt op af en hel række nye produkter, som passer ind et 19 tommer server-rack.

HP har skruet på sin 10 år gamle high end serverserie, HP Integrity Superdome, der nu leveres med blade-servere og standardiserede strømforsyninger, blæsere og indstikskort, der frit kan byttes ud med andre udgaver af HP's enterprise-servere.

Den mulighed vil spare penge, både for HP og HP's partnere, men også for kunderne, mener HP.

Komponenterne i det nye datacenter-setup håndteres af HP's Virtual Connect, der gør det muligt at omkonfigurere systemet uden at trække nye kabler.

Administrationen af det konvergerede datacenter foregår fra en enkelt applikation, single pane of glass management.

HP er i sagens natur interesseret i, at kunderne skifter de gamle systemer ud med den nye fællesenhed. De standardiserede komponenter vil betyde store besparelser for både HP og deres underleverandører.

Men hvad med kunderne? Hvornår vil HP lukke for supporten af de nuværende systemer, og tvinge kunderne over på den integrerede platform?

"Vi vil supporte de gamle systemer mange år endnu," lyder det klare løfte fra Dave Donatelli.

Dansk begejstring

Også i Danmark er begejstringen for den nye infrastruktur stor.

"Det er svært ikke at finde de store superlativer frem, for det er en kæmpe nyhed i markedet for forretningskritisk it. De nye systemer, vi lancerer, vil ændre datacentret og virksomhedernes syn på, hvad forretningskritisk it er og kan være. Jeg er slet ikke i tvivl om, at HP kommer til at vinde markedsandele på grund af denne nye måde at tænke it-infrastruktur på," erklærer Klaus Harder, som er ansvarlig for HP's forretningskritiske systemer i Danmark.

Med den nye infrastruktur forventer HP at kunne skære halvdelen af strømforbruget og mellem 30 og 65 procent af udgifter til drift og vedligehold.

"70 procent af virksomhedernes it-penge går til at køre deres gamle legacy-systemer, og kun 30 procent går til det, som de i virkeligheden gerne ville bruge tid og penge på. Det er resultatet af, at man i it-verdenen gennem de seneste 15-20 år har bygget systemer i siloer. Der har længe været behov for en helt ny infrastruktur," siger Dave Donatelli.

Hvis kunderne foretrækker det, er det muligt at integrere andre producenters produkter i den nye HP-infrastrukur, loves det. Men det er ikke nogen hemmelighed, at HP satser på at kunne levere komplette systemer, for HP er i dag leveringsdygtig i alt til datacentre i enterprise-størrelse.

HP har stor-shoppet

Med forårets køb af 3Com for 15 milliarder kroner, har HP omsider den komplette pallet inden for netværksudstyr, og 3Com-produkterne samt HP's egne ProCurve-komponenter bliver fremover solgt under fællesbetegnelsen HP Networking.

HP har gennem de seneste år haft de store sedler oppe af tegnebogen. I forrige uge købte HP smartphone-producenten Palm for 1,2 milliarder dollars (6,5 milliarder kroner).

Tidligere har HP overtaget Compaq, sammen med virksomheder som LeftHand Networks og IBRIX.
På it-servicesiden blev EDS købt i 2008 for 70 milliarder kroner, og blandt softwareudviklerne har HP i tidens løb overtaget Mercury, Opsware og Peregrine.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere