Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Stress: Halvt års intensiv behandling

Stockholm: 80 personer deltager i Stressmottagningens forskningsprojekt, hvor det skal vise sig, om Stressmottagningen har fundet en behandling mod stress og udbrændthed, der virker.

Af Lis Lyngbjerg Steffensen

40 svenskere med kraftige stress-sygdomme eller udbrændthed er i behandling på Karolinska Instituttets Stressmottagning. 40 andre venter et halvt år og bliver brugt som kontrolgruppe for at finde ud af, om der er en forskel. Eller rettere ? om Stressmottagningens behandling virker.

Projektetet er sponseret af Alecta, et forsikringsselskab, der har henvist de fleste patienter til behandling på Stressmottagningen. Gennemsnitsalderen er 47 år ? den yngste ni år yngre og den ældste ni år ældre.

? Når de kommer her, har de ofte gået sygemeldt i flere år. De har måske arbejdet lidt, sygemeldt sig, arbejdet igen og sygemeldt sig igen, fortæller Giorgio Grossi, der er ph.d. i psykologi og ansat på Stressmottagningen for at evaluere forskningsprojektet.

Stressmottagningen blev oprettet i foråret 2000, og projektet blev sat i gang kort derefter. Man regner med at have afsluttet forskningsprojektet i år 2003.

Mange behandlinger før

? Mange af dem er meget intelligente og i øvrigt handlekraftige, så de har ofte været omkring mange behandlinger før os. Men af en eller anden grund har det ikke virket godt nok. De har måske fået anti-depressiv medicin, gået til alternativ behandling, opsøgt psykologer og fået sovepiller. Behandlingen har kun gået på symptomerne, for eksempel søvnløshed og manglende energi. Men behandlingen har ikke taget fat i selve årsagen ? at folk har presset sig selv for hårdt i for lang tid, siger Georgio Grossi.

Projektets deltagere kommer først til en samtale med en læge, der gennemgår sygdomsforløbet og de tidligere journaler. Deltagerne får en samtale med en psykolog og med en sygeplejerske, der måler blodtryk og tager spytprøver, der skal undersøges for cortisolværdier. Cortisol er et stresshormon, der kan skade hjerneceller, hvis det ligger for højt over for lang tid.

Skræddersyet behandling

De første seks uger kommer deltagerne to gange om ugen, den ene dag til gruppearbejde med en underviser i stresshåndtering, den anden dag handler det om den kinesiske meditationsform QiGong. Efter de første seks uger bliver der skræddersyet en behandling for hver enkelt deltager. Stressmottagningen har tre forskellige former for psykoterapi.

? En del af deltagerne har behov for psykolgisk hjælp til at ændre de vaner, de har med sig. Deres personlighed og deres oplevelser i livet indtil nu har stor betydning for, hvordan de tackler stress. Hvis det skal ændres, må de selv gøre arbejdet, og det sker ofte ved hjælp af en af vores fire psykologer, siger Giorgio Grossi.

Stressmottagningen har bio-feedback-træning, hvor man lærer at kontrollere kroppens reaktioner på stress via vejrtrækningen og akupunktur, der kan hjælpe med at genopbygge kroppen. Deltagerne får hjælp til at få et naturligt søvnmønster igen, og endelig er der en person, der hjælper med en del praktiske ting som for eksempel aftaler med forsikringsselskaber, arbejdsgivere, økonomi og så videre.

? Vi holder også et møde, hvor vi samler familie, venner og nære kolleger. Vi holder et foredrag om burnout (udbrændthed, red.), hvor vi fortæller om, hvad det er, og hvorfor det er sket. Mange har svært ved at forstå, hvorfor personen pludselig ændrer sig, og selv ægtefæller kan have svært ved at bevare tolerancen og forstå, at den udbrændte ligger for tredje uge i træk i sengen og ikke kan gøre noget som helst, siger Giorgio Grossi.

Relevant link:
Stressmottagningens hjemmeside

Læs flere artikler om stress her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere