Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Mange drømmer om at blive IT-iværksættere

Højst hvert andet nystartet IT-firma overlever i længden. Kun 0,2 procent af forretningsplanerne får venturekapitalister til at lukke op til pengetanken. Alligevel deltog 100 mennesker i en IT-iværksætterdag i Århus.

Af Malene Grouleff

Mens resten af verden intenst fulgte USA-katastrofens dramatiske begivenheder tirsdag eftermiddag, koncentrerede 100 danskere med IT-nybyggerblod i årerne om noget helt andet.
De befandt sig i et tætpakket lokale på Center for Virksomhedsudvikling i Århus i fire timer for at lytte til professionelles råd til en karriere som selvstændig i IT-branchen. Yderligere 75 ville gerne have deltaget, men måtte nøjes med en ventelisteplads.

Afmatningen på IT-markedet har åbenbart ikke haft nogen kølende effekt på iværksættertrangen. Tværtimod. Da der blev afholdt et tilsvarende arrangement for godt et år siden, deltog kun 50 IT-iværksættere in spe.

- Måske skyldes interessen for vores IT-iværksætterdag netop IT-krisen. At nogle har mistet deres lønmodtagerjob og nu satser på selv at skabe job, siger Finn Kristensen, der som konsulent i iværksætterafdelingen på Center for Virksomhedsudvikling er en af "bagmændene" bag arrangementet.

Hjælper at have kæreste
Deltagerskaren tegnede et billede af den typiske IT-iværksætter. Det var nemlig mænd i tyverårsalderen, der dominerede. Kun omkring 10 kvinder var til stede. Oplægsholderne var også mænd - dog med lidt flere år på bagen. De øste ud af deres erfaringer med forretningsplaner, etablering, finansiering, markedsføring og netværk.

Der blev ikke tegnet noget rosenrødt billede af den virkelighed, der venter IT-iværksætterne. Regionschef for Arbejdsløshedskassen for Selvstændige, ASE, Aage Kragh-Rasmussen redegjorde for den statistiske overlevelseschance for IT-virksomheder. Risikoen for fiasko og nedlukning er omkring 50 procent efter fire års eksistens som firma.

Chancerne bliver dog væsentligt større, hvis man lever i parforhold, er fyldt 30 år, har en erhvervsfaglig uddannelse, har erhvervserfaring og især hvis man har minimum et års brancheerfaring, før man får foden under eget bord.

Lars Stigel, direktør i innovationsmiljøet Østjysk Innovation, fortalte om mulighederne for at skaffe kapital til opstart af en IT-virksomhed.
Det er ikke kropumuligt, men kræver et seriøst stykke vedholdende benarbejde samt måske et lille stænk held.

Østjysk Innovation er offentligt finansieret og støtter i den tidlige del af opstarten - den såkaldte preseed-fase, hvor risikoen er stor. Oddsene ser således ud: Østjysk Innovation modtager 150 relevante ansøgninger om kapital årligt. Kun cirka 12 kommer igennem nåleøjet.

Endnu sværere ser det ud, når man søger kapital hos venturekapitalister, fortalte Lars Stigel. En typisk venturekapitalist modtager årligt 2000 forretningsplaner fra håbefulde iværksættere. Han læser kun godt 200 af planerne. Han vælger 70 ud, han tager et møde med. Han giver tilbud til ti. Ialt fire ender med at få venturekapital. I de efterfølgende tre år bliver en af de fire en succes, to andre viser sig at være gode, og den fjerde bliver en fiasko.

En handlingens mand
En af de iværksættere, som har etableret virksomhed med succes, er administrerende direktør Ulf Gaardsted.

Han fortalte om sine erfaringer med at etablere selskabet Shift Interactive Communication, som beskæftiger sig med touch-screen teknologi (trykfølsomme skærme).

Ulf Gaardsted gjorde sig ikke de store bekymringer om, hvordan det skulle gå firmaet, da han gik i gang.

- Jeg tror, at mange gode forretningsidéer aldrig bliver realiseret, fordi nogle alt for godt ser stenene på vejen. De ser problemer fremfor muligheder. Som iværksætter er man nødt til at være en ildsjæl og være ukuelig i sin tro på idéen fremfor kynisk realist. Måske lidt dumdristig, men en handlingens mand, mener Ulf Gaardsted.

Relevante links:

Ulf Gaardsteds firmas websted
Center for Virksomhedsudviklings Iværksættersite
Østjysk Innovation




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere