Landmænd uddeler net-informationer

Landmandsportalen er blevet et interaktivt mødested, hvor landmanden automatisk formidler informationer om sin bedrift fra sine leverandører til sine rådgivere. Efter knap to år giver portalen dog stadig ikke overskud.

HERNING: Landbrugssektoren er en interessant niche på internet, hvor man kan samle meget målrettet information, som kun har værdi for landmænd.

Ud fra den filosofi åbnede LEC, det tidligere Landbrugets EDB-Center som nu ejes af Mærsk Data, i april 2000 sit prestigeprojekt, Landmandsportalen.dk.

- I alt 6.000 landmænd har åbnet en profil på portalen, og yderligere 9.000 kigger forbi og bruger de åbne tjenester. Her er det især lokale vejrudsigter og nyheder, der bruges, fortæller Jesper V. Hendriksen, virksomhedskonsulent i LEC.

Uddeler rettigheder

Landmandsportalen er bygget op i samarbejde med en række virksomheder og organisationer, der traditionelt betjener landbruget.

Brugerne, det vil sige landmændene, kan derefter tilslutte sig de forskellige tjenester. Eksempelvis kan de logge sig ind på Arla Foods' IT-system og få et overblik over, hvad de har leveret til mælkebilen, og hvor mange penge, der er gået den anden vej.

Som en nyhed kan landmanden også tildele andre parter rettigheder til at følge hans kundeforhold hos de forskellige leverandører.

En landbrugskonsulent, der hjælper landmanden med at føre gødningsregnskab, kan dermed selv få adgang til grovvareselskabets oplysninger om leverancer af gødning til landmanden.

Sparer ikke penge

Arla Foods har været med siden etableringen af portalen, og i gennemsnit benytter 350-400 andelshavere mejeriselskabets sider på portalen.

- Vi sparer ikke penge ved at bruge portalen, men vores ejere (andelshaverne, red.) har mulighed for at se nogle dokumenter hurtigere og nemmere end tidligere, siger Henrik Vernegreen, afdelingsleder i Arla Foods.

Han mener, at Landbrugsportalens store force er, at flere forskellige typer virksomheder har samlet deres nettjenester i én portal, så landmanden ikke skal registreres mange forskellige steder på nettet:

- Man kan måske sige, at portalen afspejler den livscyklus, der er i et landbrug. Nogle dyr skal have noget at spise (fra grovvareselskaberne, red.), så skal de malkes (kontakt til mejeriet, red.), og en dag skal de slagtes (slagterierne, red.). Alle disse data, og flere til, er samlet ét sted, bemærker Henrik Vernegreen.

Ligesom landbrugets livscyklus

Også Dansk Landbrugs Grovvareselskab (DLG) er tilfreds med portalen, og også her ser man mere indsatsen som en service for kunderne, end et middel til at spare penge.

- Og 85 procent af Landmandsportalens brugere er kunder hos os, så det er naturligt for os at være med, siger Anette Ilsøe, informationschef i DLG.

Landmanden kan gratis benytte tjenesterne, mens virksomhederne, der er tilsluttet systemet, skal betale til LEC. Udover et fast gebyr betaler de en transaktionsafgift, hver gang en bruger benytter en af tjenesterne på virksomhedernes lukkede sider.

LEC vil ikke fortælle, hvor store beløb der omsættes på Landmandsportalen. Målet er, at portalen skal give overskud, men så langt er man ikke nået endnu.

Relevant link:

Landmandsportalen.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere