Listende virus bliver overset

En ny tendens blandt vira er, at de spredes langsomt og fjernes igen af bagmændene efter kort tid. Det gør det sværere for antivirus-firmaerne at lave vacciner.

Tidligere ønskede virus-bagmænd hurtig berømmelse og opmærksomhed. Derfor sørgede de for, at deres vira spredte sig så hurtigt og bredt over hele verden på kort tid.

Men nu er virusbagmændene mere interesseret i penge. Det betyder, at de er mere fokuserede på at programmere vira, der omdanner uvidende menneskers pc'er til "botnets" - altså inficerede netværk af computere, der spreder junkmail eller stjæler finansiel data.

Sikkerhedseksperter mener endda, at nogle virus-bagmænd sørger for, at deres programmer ikke spredes for hurtigt og for bredt, så deres vira ikke opdages for hurtigt og bliver blokeret.

- Jo længere virusen kan forblive aktiv, desto flere penge kan de tjene, siger seniorudvikler Alfred Huger fra Symantec til den australske avis Sydney Morning Herald.

- Det er ikke længe siden, at en enkelt person kunne overtage op til 400.000 computere på én gang med ondsindede programmer. I dag er gennemsnittet 1.000, hvilket gør botnets svære at finde og lukke, forklarer Alfred Huger.

Også spammere er begyndt at skyde mindre med spredehagl. Nu er det ikke unormalt, at spammeren selekterer i e-mail-lister til udvalgte geografiske områder. Blandt andet ud fra kriterier som internetudbydere og lokalområder. Også lokale begivenheder har spammerne styr på, så de kan bruge en aktuel lokalbegivenhed som lokkemad i overskrift og indhold af spammailen.

Virus-programmører er også blevet mere selektive, når de spreder ondsindet kode på websider.

Når nok besøgende er blevet inficeret tages malware af sitet og gemmes til senere brug, så virusen bliver spredt i små doser.

For alvorlige virustrusler, der rammer mange på én gang, bliver hurtigt bekæmpet af de store antivirus-firmaer - ofte i løbet af et par dage, mens botnet-vira er aktive i mange måneder.

Så endnu en gang er rådet altså: Pas på hvad du åbner i din e-mail og Messenger og stol ikke på, at dit antivirus-program fjerner alt ondskab på usikre websider.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere