Artikel top billede

Nye Intel-processorer, DDR2 eller DDR3? - og om DirectX10 skuffer

Selvom det er sommer, eller noget der minder om det, så står hardwareudviklingen langt fra stille. Vi giver et overblik over de nye Intel-processorer, om DDR3 er værd at investere i nu og om hvordan de mange DirectX10 grafikkort klarer sig med de første DirectX10-klare spil.

Så meget nyt hardware

Selvom pengene sikkert er brugt på paraplyer, gummistøvler og regnjakker her over sommeren, så er der rigtigt meget nyt hardware på vej til din pc.

Sommeren er nemlig tilsyneladende tiden til et generationsskifte. Således er Intel klar med en ny generation af deres Core 2 Duo processor, næste generation af DDR-hukommelsen trænger sig på og seneste generation af grafikstandarden DirectX10 er efterhånden ude i både spil og grafikkort.

PC World giver her et overblik over, hvad der er skidt og kanel i alle hardware-nyhederne.

Endnu flere Core 2 Duo processorer, vil det aldrig stoppe?

Af og til kan man drømme sig tilbage til de tider, hvor processorproducenter som AMD og Intel holdt kortene tæt til kroppen, og hvor der kun kom nye processorer en gang eller to om året.

For selvom vi venter både AMD og Intels nye processorer (kaldet hhv. Barcelona og Penryn) inden for et par måneder, så har Intel alligevel udgivet en række nye Core 2 Duo processorer. De nye modeller består af en enkelt med fire kerner kaldet Core 2 Extreme (QX6850) på 3 Ghz og tre med to kerner kaldet E6850 på 3 Ghz, E6750 på 2,66 Ghz og E6550 på 2,33 Ghz.

Fælles for de nye modeller er, at bus-hastigheden er hævet fra 1066 til 1333 Mhz, sådan som Intels nyeste chipset P35 allerede er parat til.

X-bit labs har haft QX6850 på testbænken og opfordrer folk til at slå koldt vand i blodet, for deres resultater viser en forbedring på omkring tre procent i gennemsnit. Også HotHardware har også testet QX6850 og fundet at det, som ventet, især er tunge opgaver som videoredigering, der vil opleve en forbedring med den nye topmodel.

Så mon ikke det er klogest at vente på næste generation, kaldet Penryn, hvis din hardware allerede er rimelig i dag?

Mobil Extreme Intel processor til overclocking

Som vi skrev om for nyligt, så lancerede Intel den næste generation af deres bærbare platform, kaldet Santa Rosa, i maj - hvor vi også havde den første test klar.

I forlængelse heraf har Intel også lanceret den mobile topmodel kaldet Intel Core 2 Extreme X7800. Den kører med hele 2,6 Ghz, og selvom Intel har alskens strømbesparende teknologier ombord, så er det nok ikke den model, du skal nå igennem en syv timers arbejdsdag med.

For at være helt sikker på at årelade dit batteri helt, så har Intel desuden låst processoren op, sådan at eventuelle overclockere kan tune deres bærbare. Bare husk, at det nok er en skidt ide at have den tunede bærbare på skødet i længere tid.

DDR3 ram er her, men er endnu ikke et oplagt køb

De tider hvor Intel sværgede til den dyre Rambus RAM er for længst forbi, i stedet er processorgiganten nu ved at starte skiftet til DDR2’s afløser, kaldet DDR3.

De første Intel-baserede P35 motherboards med DDR3 understøttelse er allerede på vej i butikkerne og RAM-producenter som Corsair og Kingston står klar med produkterne. I teorien betyder skiftet fra DDR2 til DDR3 en øget båndbredde fra omkring 12,8 Gb/s til 17,1 Gb/s. Samtidig betyder skiftet i teknologi, at rammen kan køre ved lavere volt og dermed bruge op til 30 procent mindre strøm.

Entusiasterne hos X-bit labs har dog ikke været tilfreds med teorien og har haft et par Asus motherboards med DDR2 og DDR3 understøttelse i laboratoriet.

Konklusionen er dog ikke voldsomt ophidsende, for det viser sig, at dagens hurtigste DDR2 RAM snildt matcher de nye DDR3-moduler. X-bit labs opfordrer dog til, at man ikke kalder DDR3 en fiasko, men holder øje med DDR3 efterhånden som teknologien modnes og hastigheden stiger.

Du burde dog roligt kunne investere i DDR3, for ifølge X-bit labs skulle DDR4 først dukke op i 2011. Men måske ville det være en god idé at vente lidt, til priserne har stabiliseret sig.

DirectX10: Flot, men krævende

DirectX10 er efterhånden ikke så nyt, for allerede i januar 2007 kunne vi på PC World teste det første DirectX10 grafikkort som samtidig var Nvidias topmodel, kaldet 8800GTX. Vi havde dog ingen mulighed for at teste DirectX10-egenskaberne, da både drivere og spil manglede.

Vi så dog frem til, at de to vigtigste dele af DirectX10 kom ud til forbrugerne, for teknologien giver ikke alene mulighed for flotte spil, hvor landskabet kan forandres af spilleren, men også fordi DirectX10 fjerner store dele af den afhængighed af din computers processor, som de forgående generationer havde.

Teori og praksis
Men et er teori, noget andet er praksis. Derfor er det godt at en af internettets mest velrenommerede hjemmesider, Anandtech, har haft muligheden for at teste DirectX10 spil og grafikkort i den virkelige verden. Og resultaterne er ikke opløftende.

En ting står dog fast efter de mange test, og det er, at du skal bruge dine spareskillinger på et Nvidia 8800GTX eller 8800 Ultra, hvis du vil spille de nyeste spil i høje opløsninger med DirectX10.

Det skyldes ikke mindst, at flere spil i Anandtechs test lagde et ekstra pres på grafikkortet, sådan at ydelsen droppede mellem 10 og 30 procent. Af den grund forventer Anandtech heller ikke, at vi vil se mange rene DirectX10 spil med mange effekter lige med det samme. I stedet vil vi se DirectX9 kompatible spil med enkelte DirectX10 effekter til brugerne med hardwaren (og pengene) til det.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere