Guide: Sådan får du nye stemmer på din GPS

Er du træt af den indbyggede stemme på din TomTom GPS? PC World guider dig til, hvordan du får en ny stemme installeret. Var det noget med Arnold Schwarzenegger, Clint Eastwood eller John Cleese som virtuel vejviser?

For nylig fortalte vi her på PC World, hvordan du installerer nye interessepunkter - eller POI’er - på din GPS.

Denne gang ser vi lidt nærmere på noget mere grundlæggende, nemlig hvordan du udskifter stemmen, der vejleder dig, når du kører.

Det er desværre ikke muligt at udskifte stemmevejledningen på alle GPS’er, men på flere modeller er det faktisk både muligt og ganske simpelt.

Vi tager i denne artikel udgangspunkt i en TomTom GO 720. Proceduren er den samme for andre TomTom-modeller.

Sådan gør du

1. GPS’en forbindes til PC’en med USB-kablet og man installerer softwaren, der følger med GPS’en, hvis det ikke allerede er gjort.

2. Derefter skal man på nettet, for at finde stemmerne. I modsætning til POI’erne, så findes der desværre ikke mange stemmer, der er gratis. Til gengæld findes der adskillige, hvis man er villig til at ofre lidt penge på det. Det danske TomTom-website, TomTom-user.dk sælger eksempelvis filer med både Lotte Heise og Rune Klan.

Er man mere til udenlandske stemmer, så er et godt bud den britiske komiker John Cleese, som TomTom selv har i butikken. Man skal dog ikke forvente, at Cleese taler lige så præcist og sikkert som standard-stemmerne. Faktisk snarere tværtimod. Men underholdende det er han - også på GPS’en.

Og har man ikke noget imod, at ens GPS taler meget, meget grimt, så kan man for cirka fem engelske pund få den gamle heavy rocker, Ozzy Osborne, til hikkende og bandende at guide sig.

Samme side tilbyder også både Arnold Schwarzenegger, Clint Eastwood og Sean "007" Connery.

Er man lidt ferm med Google, så kan man faktisk relativt let finde gratis stemmer – især på engelsk. Det lykkedes os at finde adskillige kendte menneskers stemmer ved blot at søge på "free voices+tomtom".

Stemme-materiale til TomTom kommer i mindst to filer, der ender på .chk og .vif. Ofte følger der også en BMP-fil med, der indeholder et billede af personen, der har lagt stemme til.

3. Overfør filerne. Alle filerne skal overføres til TomTom’en. Man kan bruge det medfølgende program, men det er faktisk lettere blot at åbne "Denne Computer" og dobbeltklikke på TomTom’en, der ligger som et drev, når den er tilsluttet med USB-kablet.
Filerne skal trækkes med musen over i den mappe, der hedder "Voices".

4. Når det er gjort, så kan man på GPS’en vælge "Skift indstillinger" og her ændre stemmeindstillingerne, så den nye stemme bliver aktiv.

Som sagt, så er det ikke alle GPS’er, der kan få en ny stemme, og umiddelbart virker det til, at langt de fleste stemmer kun findes til TomTom-platformen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere