Hejsa...jamen du må da held og lykke....hvis du nu tager det stille og rolig...så tror jeg da nok det skal gå... Men normalt plejer der at stå hvad man skal fortælle om :o)...men ellers fortæl hvad du synes om det du har læst om osv..
Jeg har læst en tekst af "forfatter" hvem er forfatter (hvis du kender noget andet han har lavet) kort resume af teksten. fortæl lidt om hvad tanker du får når du læser teksten. fortæl lidt om eventuelt ligende tekster fra bøger i har læst i løbet af året.
Nu er det noget tid siden jeg var til dansk eksamen i folkeskolen, men jeg ville ud fra handlingen sammenligne andre tekster, evt af samme forfatter .. Prøve at finde ting i teksten som passer til forfatterens liv/oplevelser eller symboliseres deri ...
1. start med at fortælle hvad du vil gøre med teksten / hvordan du har tænkt dig at eksaminationen skal foreløbe - det gør at du bliver meget mere afslappet.
2. hvis du alligevel er sq.... nærvøs - så sig det til læreren / det skal være en meget meget ond lærer hvis de derefter lader din nærvøsitet påvirke karakteren.
3. husk at have et eller andet lille guldkorn til når de siger "vi slutter her - har du mere at ville tilføje" - det kan efter min erfaring godt betyde en hel del.
4. når du trækker spørgsmålet - lad for alt i verden være med at bryde hulkende sammen - det hjælper ingen / lad på den anden side også være med at skrige YES! og gå på hænder ind i forberedelseslokalet - det sætter måske forventningerne lige lovlig højt.
måden det foregår på er at du kommer ind - så skal du igennem et eller andet ritual med at vælge dit emne - jeg har oplevet både terningekast / kortspil og de mere almindelige hvor man trækker et kort hvor det står på.
så får man sit tekst udleveret og man sætter sig hen og har de berømte 40 min. her er det en meget god ting at læse teksten igennem som minimum 3 gange så du virkeligt er sikker på at du forstår det hele, lav herefter nogle stikord - noget brainstorm agtigt - her kan der tit godt komme nogle guldkorn - så kan du begynde at analysere / fortolke på teksten/billedet. her er det også en god ting at skrive noget ned du kan sige hvis klappen går ned - det gør dog at det gør den sikkert ikke ;) men så har du det til hvis tiden skulle gå for langsomt (hvilket jeg vil garrantere dig for at det gør den ikke ;)
-til slut ->held og lykke herfra (og skriv så lige herinde hvordan det gik ;)
held o lykke.. skal selv til engelsk kl 1040. Du har da nogle analysemodeller, har du ikke?? Ellers er det da lidt røv, hvis du kommer op i et digt fx.
Slinky: Jo, men det er noget vores lærer sagde vi skulle skrive ned, så det er med hendes ord og ikke mine... Så det er begrænset hvor meget de hjælper ;)
Men jeg tror jeg har styr på det med analyse-tingene...
Tilgengæld har jeg ikke gidet læse en eneste side af de der er blevet opgivet... Såe... 8 og jeg er glad :)
tjah - jeg husker også i 10.klasses eksamen, da jeg mistede et 13-tal pga. jeg ikke kunne huske navnet på et eventyr der handlede om det samme som det eventyr jeg var oppe i (det var så klodshans - det glemmer jeg IKKE nu) sådan kan det gå :0) Jeg ER dog kommet over det ;)
Ved godt det er lidt for sent, men til en anden gang så tage dine analyse modeller med så kan du altid slå op på den der passer til den text du har trukket og så gå slavisk frem
Analysemodeller er en god ting. Men det med at gå slavisk frem, er ikke altid den bedste løsning. Det fungerer bedre at finde ud af hvad tekstens hovedproblemstilling er. Når man har redegjort for denne, skal man bruge analysemodellen som inspiration. Det kan være man finder miljøet relevant i forhold til problemet. Eller måske er det selve hovedpersonens udvikling der er interessant. Derfor kan det være at man skal kigge på fortæller og synsvinkel. Hele tiden skal man have spørgsmålet "hvorfor" i baghovedet, da det er dér perspektivet ligger.
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.