Artikel top billede

(Foto: Domstol.dk)

Ledelse kendte risiko ved tinglysnings-projekt

Tinglysningen var advaret om risikoen for lange sagsbehandlingstider. Intet nyt under solen, lyder det fra tinglysningen.

"Det skulle jo gå helt galt."

Sådan lyder det fra lektor Erik Frøkjær fra Datalogisk Institut under Københavns Universitet om den digitale tinglysning.

Han har i dag offentliggjort et indlæg på Version2.dk, hvor han fremlægger dokumentation for, at tinglysnings-ledelsen kendte til risikoen for lange sagsbehandlingstider.

Til Computerworld siger it-eksperten, at Domstolsstyrelsen kunne have forudset og imødegået flere af de praktiske problemer, som viste sig at blive fatale for det digitale tinglysningsprojekt.

For eksempel var brugernes beskedne brug af den digitale signatur ganske forudsigelig, og dermed de opståede problemer med ineffektiv scanning af papirfuldmagterne, hævder lektoren.

"Man har i centraladministrationen præcis information om hvor få danskere, der rent faktisk benytter sig af digital signatur. At folk er særligt tilbageholdende med brugen af noget uvant som digital signatur i sager af største juridisk-økonomiske betydning burde ikke være overraskende" siger Erik Frøkjær.

"Og selv et lille eksperiment i form af en brugerundersøgelse ville have afdækket den mindste tvivl herom," siger lektoren.

Netop brugen af digital signatur er blevet bragt på banen i forbindelse med fokus på advokaternes rolle i skandalen.

Pres på styrelsen

Lektoren vurderer, at tinglysningen har været under pres.

"Domstolsstyrelsen var på beslutningstidspunktet for idriftsættelsen af den elektroniske tinglysning ekstremt presset ved udsigten til endnu en truende budgetoverskridelse og nye forsinkelser af dette komplicerede og ambitiøse it-projekt," vurderer Erik Frøkjær.

"Derfor valgte man at lade brugerne kæmpe med generne og de for mange borgere og virksomheder meget alvorligt forlængede ekspeditionstider," lyder vurderingen.

Erik Frøkjær peger yderligere på, at systemet ved idriftsættelsen ikke var fuldt testet og havde store svagheder med hensyn til brugseffektiviteten.

"Brugergrænseladerne var helt mangelfuldt evalueret og vejledningsmaterialet ligeledes utilstrækkeligt. Yderligere stod man med ny og uprøvet organisation i Tinglysningsretten i Hobro med et stærkt reduceret antal medarbejdere, hvoraf hovedparten var ret uerfarne," siger Erik Frøkjær.

Domstolsstyrelsen har afvist, at der er noget "nyt under solen" i lektorens indlæg.

Læs styrelsens respons på indlægget her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere