Artikel top billede

DI: Staten skal sikre alle mod botnet

Det er statens opgave at sikre borgerne mod botnet. Dansk Industri bruger nu sin indflydelse til at forbedre sikkerheden i hele Danmark med en stribe konkrete anbefalinger.

Dansk Industri (DI) betragter bot-netværk som en af de største sikkerhedstrusler i Danmark. En trussel, der kun bliver værre i de kommende år.

Derfor bruger industriens brancheorganisation nu sin indflydelse til at bekæmpe botnet.

En bot er en computer, som kan fjernstyres via nettet, og som anvendes til ondsindede formål uden ejerens samtykke og kontrol. Et botnet er en samling af inficerede maskiner, der eksempelvis kan bruges til udsendelse af spam.

DI vurderer, at der alene i Danmark er 100.000 computere, hvor ikke kun ejeren har kontrol med computeren og de data, der er lagret på computeren og den regnekraft, som computeren har.

Derfor har DI valgt, at presse regeringen til handling.

"Vi har henvendt os til Videnskabsministeriet med en stribe konkrete løsningsforslag til, hvordan vi kan komme problemet til livs. Nu må der ske noget," siger Tom Togsverd, der er branchedirektør i ITEK under DI.

"Problemet rammer mange af vores medlemmer, men vi kan ikke løse det alene. Botnet kan kun bekæmpes som et nationalt anliggende, fordi alle kan blive ramt. Derfor har vi valgt at komme med en række forslag til en central løsning, selv om det måske ligger uden for vores normale arbejdsområde," siger han.

Bot or not
Der er to hovedanbefalinger, som DI har sat på agendaen.

Den centrale anbefaling er, at der bør udpeges en dansk myndighed. Det kunne være IT- og Telestyrelsen, der kan udarbejde en DNS-blacklist over skadelige adresser og servere.

I praksis betyder det, at der lukkes for internetadgangen til skadelige maskiner på nettet.

"Listen bør videresendes til danske internetudbydere, som efterfølgende kan blokere de skadelige servere, indtil disse kan renses eller fjernes fra internettet," fortæller Henning Mortensen, chefkonsulent i DI og medlem af Videnskabsministeriets sikkerhedskomite.

"Det er en model, der svarer til den måde som børnepornografi-filtret virker på," siger han.

Den sekundære anbefaling fra DI er at brugere, hvor der er begrundet mistanke om inficeret udstyr, kan separeres fra de øvrige brugere og tilbydes hjælp med at få løst problemerne, så de ikke spreder sig.

Herudover opfordrer DI til at uddanne brugerne bedre.

"Hvis borgerne får installeret sikkerhedspakker og sørger for at få opdateret programmerne på computeren, er vi kommet langt i arbejdet med at begrænse spredningen af botnet," siger Henning Mortensen til Computerworld.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere