Artikel top billede

Øresundsregionens it-klynge er Europas 12. største

Ny undersøgelse viser, at Øresundsregionens samling af it-virksomheder kommer ind på en samlet 12. plads i Europa. Læs her, hvordan regionen klarer sig.

Både på den danske side af sundet og i Skåne er der blevet gjort meget for, at Øresundsregionen skulle være et attraktivt sted at slå sig ned for it-virksomheder.

Nu viser en ny undersøgelse, at Øresundsregionens it-klynge er Europas 12. største målt på antallet af ansatte.

"Placeringen er, som man kunne forvente. Nogen har jo ment, at vi er helt kanont store. Der er vi ikke. Vi er mellemstore, men vi har nogle styrker," siger Povl Hansen fra RUC, der har været med til at udarbejde undersøgelsen.

Styrkerne er ifølge ham de gode rammebetingelser med lav korruption, et godt uddannelsessytem og en højt uddannet befolkning, herunder mange der kan tale engelsk.

Men også mere praktiske ting, som at vi har Kastrup Lufthavn med mange internationale ruter, er et plus for regionen.

Paris er Europas største

Førstepladsen over europæiske it-klynger tilfalder Paris med over 600.000 beskæftigede i it-sektoren. Den franske hovedstad er efterfulgt af Køln, Madrid og London.

I Øresundsregionen var der i 2008 ansat 73.476 i it-sektoren og omsætningen var over 156 milliarder danske kroner.

Området omkring Stockholm ligger på en 10. plads, og dermed større end Øresundsregionen, mens for eksempel Helsinki-klyngen fra Finland, der blandt andet tæller Nokia, er mindre med en 13. plads.

Ifølge Povl Hansen er hele ideen med, at Øresundsregionen som en samlet it-klynge, at København ikke er stor nok alene.

"Ideen er, at der skal en vis volume til for at tiltrække udenlandske virksomheder. Vores undersøgelse viser, at de typisk slår sig ned i større urbane områder," siger Povl hansen og uddyber:

"I den sammenhæng er København for lille i europæisk sammenhæng. Sammen med Skåne og herunder Malmø bliver vi noget større."

Han nævner også, at en del af de nye virksomheder i Ørestaden, der ofte trækker på svensk arbejdskraft.

Uddannelse rykker på sjælland

En af de vigtigste faktorer der gør Øresundsregionen attraktiv for it-virksomheder er et højt uddannelsesniveau. Derfor har undersøgelsen også set på uddannelsessytemet.

Her klarer den danske del af fællesskabet sig bedst. På Sjælland er studerende på it-uddannelser gået fra 3.499 i 2002 til 5.772. En fremgang på over 60 procent.

Modsat er tallet i Skåne gået fra 3.027 til 2.641. Et fald på over 12 procent.

"Vores bud på den udvikling er, at uddannelsesinstitutionerne i Danmark har været bedre til af differentiere it-uddannelser. Blandt andet ved at blande rene it-uddannelser med andre uddannelser," forklarer Povl Hansen.

Han mener samtidigt, at der ville kunne komme positive effekter ud af et øget samarbejde på uddannelsesområdet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere