Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. november 2001.
Zoom. Ny dansk billedserver giver mulighed for at
zoome ind på meget små billeddetaljer på internettet. Billedkvaliteten bevares, samtidig med at billedet kun skal produceres i en version.
Det er helt naturligt. En gang i mellem falder de fleste mennesker over et billede på internettet, som de får lyst til at kravle ind i.
Tættere på. Tættere. Helt tæt, til man er derinde, hvor den nøgne hud kan mærke syningerne i soveposen, eller hvad det nu er, man er faldet over.
Desværre kan det ikke lade sig gøre. Men kan man efterleve det gamle påbud om nok at se men ikke røre, giver en ny dansk billedserver kaldet eRez mulighed for at zoome ind på selv helt små detaljer på billeder på internettet, uden det går ud over billedkvaliteten.
ERez er udviklet af Kristian Ottosen fra firmaet Yawah.com. Kristian Ottosen er programmør, og han samarbejder med Niels Munk fra firmat Wulf & Munk, der er salgsmanden af de to. Begge kommer fra den grafiske branche og har en fortid i firmaet Digital Zone. Selv mener de to herrer, at eRez er Guds gave til e-handel. Men at Yawah betyder Gud på et nubisk sprog, er en tilfældighed, som Kristian Ottosen først fandt ud af, efter firmaet var oprettet og domænenavnet købt.
Ét billede til alle funktioner
IdÈen bag eRez er, at i stedet for at producere flere versioner af et billede til en web-side, skal det ikke være nødvendigt at tage hensyn til billedstørrelse og båndbredde, når hjemmesiden designes. Et javascript på HTML-siden kalder billedet fra billedserveren. I javascriptet indlægges en skabelon, der fortæller, hvor stort billedet skal vises og i hvilken kvalitet.
En af funktionerne i eRez er, at billedet kan forstørres, når der klikkes på det. Det gør det muligt at få et knivskarpt billede af selv bittesmå detaljer i et billede, forudsat det oprindelige billede er i en tilpas høj opløsning.
- I den trykte verden kæler man for billederne. Det vil vi have over på web. Som det er nu, sidder folk jo rent faktisk og ødelægger billederne, for at de kan komme ud på nettet, siger Kristian Ottosen.
Han bliver fulgt op af Niels Munk.
- Ja, undfangelse af billeder kan ikke laves i så dårlig opløsning, som de billeder, der lægges på nettet. Der findes mig bekendt hverken scannere eller digitale kameraer, der producerer billeder i så lav opløsning. Med eRez spiller det ingen rolle, om billedet fylder 10 MB eller 50 MB. Samtidig kommer billedbehandlernes færdigheder til sin ret, for nu er det ikke længere ligegyldigt, om der for eksempel er et hårstrå på billedet, siger Niels Munk.
Normalt ville det være en proces af endeløs venten at hente et billede på 50 MB over internettet, samtidig med at der kun vil være plads til et lille hjørne af billedet i browseren. Java-scriptet sørger for at tilpasse billedet til HTML-skabelonerne og sikrer dermed både hurtig indlæsning og rigtig størrelse på billedet.
Branchespecifikke muligheder
Med i eRez er også muligheden for at se billederne i en speciel viewer, hvor billedstørrelsen og kvaliteten kan indstilles manuelt. Vieweren er implementeret som ren HTML-kode og kræver ingen form for plug-in. Den funktion giver mulighed for at lave branchespecifikke løsninger.
- For eksempel til e-læring, en mekaniker, som skal se, hvordan tingene skal samles, eller inden for medicin. Hvis en læge er ude hos en patient og skal se et billede af nogle sygdomssymptomer, men kun har forbindelse til nettet via sin mobiltelefon, så behøver han ikke bruge flere minutter på at hente billedet ned, men sætter det til lille størrelse og lav kvalitet. Når han så har fundet det rigtige udsnit, så gider han måske godt vente et par minutter, og så kan han bede om et stort billede i god kvalitet, siger Kristian Ottosen.
Men ellers er det e-handlen, de to herrer håber at revolutionere med muligheden for at kunne zoome helt ind på stofstrukturen i et par bukser, knapperne i jakkesættet, eller viseren på uret.
Prduktet eRez sælges i to versioner. Den billige udgave koster 25.000 kroner og giver plads til 4.000 billeder, mens et uendeligt antal billeder koster 50.000.
- Hvis du nu er en mærkevareproducent i samarbejde med et grafisk firma, der i forvejen styrer dine billeder, så er det oplagt at gå igennem dem. Nogle siger til os, at det da ikke er interessant at zoome ind på for eksempel en paptallerken. Det kan godt være de har ret, men zoomfunktionen kan slås fra, og de sparer stadig al billedbehandlingen, siger Niels Munk.
På verdensplan er der fire andre produkter, der tilbyder noget tilsvarende. De andre er amerikanske og canadiske og adskiller sig fra eRez ved at være dedikeret til specielle servere og køre med specielle filformater. ERez er udviklet i 100 procent java og er testet på Unix, Linux, Windows og MacOs X.
- Vi tror, det skal være en hyldevare, som er enkel at installere, siger Kristian Ottosen.
Niels Munk og Kristian Ottosen er i øjeblikket ved at få aftaler i stand med forhandlere i Tyskland, Holland, Norge og Sverige. De regner med, at 95 procent af deres omsætning skal komme fra eksport.
Billedtekst: Niels Munk (til venstre) og Kristian Ottosen står bag billedserveren eRez. Den overflødiggør komprimerede billeder og giver mulighed for at zoome ned på mikroskopiske detaljer på billeder på internettet.
Foto: Torben Klint