HP maner til besindelse

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 18. februar 2002.


Trods kritiske røster i omverdenen tror HP stærkt på, at HP/Compaq-fusionen bliver en realitet, som vil komme kunder og partnere til gode.

Always look on the bright side of life.
Det er tonerne af denne sang der dukker frem i hjernebarken efter en times snak med HP's nye administrerende direktør, hollænderen Chris Jansen, der overtog posten fra Jørgen Bardenfleth 1. oktober sidste år.
For alt imens talrige analysevirksomheder og erhvervsmagasiner, for eksempel Gartner og Businessweek, peger på at fusionens skæbne bliver stadig mere uvis, så lyder der helt andre toner fra HP's nye mand på Kongevejen i Birkerød.
Han er forundret over, at fusionsprocessen mange steder er blevet iscenesat på en måde, der minder om et afsnit af Dallas, med alt hvad det indebærer af familiestridigheder og drama.
- Medierne har brugt for meget krudt på at fokusere på de negative aspekter. Dertil kommer at debatten nogle steder blevet ført i en direkte usaglig tone. Det her er ikke en soap-opera. Det er alvor og handler om fusionen mellem to af verdens største IT-selskaber, siger Chris Jansen, der trods sin hollandske baggrund taler dansk med et lettere islæt af norsk.
Undervurderer
ikke faremomenter
Han understreger, at det ikke skal forstås sådan, at han negligerer de barrierer og faremomenter, der skal tackles, hvis fusionen skal blive til noget.
For eksempel peger han på, at forudsætningerne skal være på plads. Og det indebærer blandt andet, at Carleton S. Fiorina, HP's øverste topchef, skal få succes med at overbevise HP's aktionærer, der stadig står skarpt splittet i to lejre, når det gælder opbakningen bag sammenlægningen.
Dertil kommer godkendelsen af fusionen hos monopolmyndighederne i både Europa og USA.
- Hvad angår myndighederne er jeg fortrøstningsfuld. Canada har netop blåstemplet fusionen, hvilket af mange iagttagere betragtes som positivt i forhold til at opnå samme mål i USA. Derudover ved jeg, at HP's topledelse i øjeblikket arbejder på højtryk for at vise den del af aktionærerne, der er skeptiske, hvorfor fusionen er en god ide, siger Chris Jansen.
Når det gælder selve eksekveringen af en eventuel fusion, er det Chris Jansens holdning, at omverdenen undervurderer de to parters evner.
Forandringer er HP's sjæl
- Det er HP, der har taget initiativ til fusionen. Og HP's værdier bygger mere end noget andet på forandringsvillighed. I al den tid vi har eksisteret, har vi bevist, at HP er i stand til at transformere og migrere teknologier. Derfor tror jeg også på, at vi kan eksekvere hurtigt og kontant i en integrationsproces, siger han.
På spørgsmålet om hvad der kommer til ske med de tusindvis af forskellige produkter i de to organisationer, er Chris Jansens svar, at tiden endnu ikke er inde til at gå ned i detaljen.
- Ingen ved konkret, hvad der kommer til at ske på specifikke produktområder. Ind til fusionen er godkendt, er vi jo stadig konkurrenter med Compaq fuldstændig som hidtil. Men den overordnede strategi bliver enkel. Vi går efter at ødelægge mindst muligt. Vi skal forfølge en merger-strategi, hvor vi hele tiden vælger det bedste, ligegyldig hvilken organisation det stammer fra. I nogle tilfælde bliver der tale om, at vi slår noget ihjel. Men oftest vil vi følge en migrationsstrategi, hvor vi på baggrund af to produktlinier skaber en ny, siger Chris Jansen.
Hvordan kunder og partnere skal forholde sig til fusionen, har Chris Jansen også et klart svar på.
Usikkerhed til at tage og føle på
- Jeg er godt klar over, at flere af vore konkurrenter slår på tromme for, at fusionen vil skabe kæmpe usikkerhed og nervøsitet. Det er i bund og grund noget vås. Der bliver udelukkende tale om en overgangsperiode, hvor vi på produktsiden iværksætter en migrationsproces. Den vil selvfølgelig tage højde for, hvordan vi gør det så gnidningsløst for kunder og partnere som overhovedet muligt, siger Chris Jansen og fortsætter.
- I perioden ind til migrationen er tilendebragt, er det indlysende at vi selvfølgelig vil supportere alle eksisterende produktlinier til fulde. Det sidste, vi ønsker, er selvfølgelig, at vore kunder og partnere kommer i klemme.
Ifølge Chris Jansen har HP i internationalt regi allerede nedsat forskellige arbejdsgrupper, der arbejder med at se på integrationsmulighederne på alle niveauer i de to organisationer. Således skulle alt fra organisationsstrukturer, interne IT-systemer over go to market-modeller til supply chains og produktlinjer allerede nu være under luppen. Målet er at blive klar med en komplet roadmap for hvordan sammenlægningen skal ske i praksis, hvis fusionen blåstemples.

Billedtekst:
- Jeg er godt klar over, at flere af vore konkurrenter slår på tromme for at fusionen vil skabe kæmpe usikkerhed og nervøsitet. Det er i bund og grund noget vås, siger Chris Jansen.
Foto: Torben Klint

Boks:
Uret tikker for HP
Da HP den 4. september sidste år annoncerede, at de planlagde at opkøbe Compaq, vidste topledelsen, ifølge erhvervsmagasinet Businessweek, at det kunne føre til afstraffelse på aktiemarkedet. Investeringsbanken, Goldman Sachs, som HP havde rekrutteret til at få opkøbet på skinner havde forinden advaret om, at annonceringen let kunne barbere et sted mellem 10 til 15 procent af selskabets aktieværdi på grund af den store risici forbundet med at fusionere to så store selskaber.
Hvad topledelsen i HP også vidste, var, at medlem af bestyrelsen, Walter Hewlett, sønnen til medstifteren af HP, William Hewlett, formentlig ville stemme imod fusionen med sin 5,2 procent store aktieandel, hvis Wall Street tog dårligt imod annonceringen.
Ingen vidste imidlertid, at aktiemarkedet ville tage så negativt imod fusionen, som det rent faktisk blev tilfældet. For i løbet af de første to uger efter annonceringen faldt HP's aktiepris markant mere, end selskabet havde regnet med.
Dertil kom, at Hewlett den 6. november, som allerede antaget, valgte at stemme imod en fusion. Men til stor overraskelse for HP's ledelse valgte han at gøre det i fuld offentlighed. Og det udløste kritik og ærgrelse, fordi HP's stridigheder med Hewlett nu blev åbenlyse for enhver, ligesom det gav liv til endnu mere spekulation om faremomenterne i fusionen.
Hvad der var værre, var imidlertid, at den såkaldte David & Lucile Packard Foundation, der er HP's største aktionær med en andel på 10,4 procent af aktierne, den 7. december fulgte trop og også vendte sig imod fusionen.
Samtlige af disse hændelser har i dag bragt HP's CEO Carleton Fiorina og resten af ledelsen i en særdeles svær situation. For storaktionærernes modstand mod fusionen er ikke ligefrem en tillidserklæring til HP's ledelse og bestyrelse. Men hvad der er værre, er, at ledelsen nu står over for at skulle overbevise mindst 61 procent af de resterende institutionelle aktionærer, hvoraf flere er skeptiske, hvis fusionen skal reddes. Og ikke nok med det, skal de arbejde under tidspres. For afstemningen om fusionen skal allerede finde sted den 19. marts.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere