Fra vision til virkelighed

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. maj 2002.


Hos netværksdistributøren og uddannelseshuset
Azlan er e-learning ikke længere løs snak om, hvad fremtiden vil bringe. Det er en del af kursuskalenderen.

Azlan, netværksdistributøren og uddannelseshuset, der holder til i Glostrup, er godt i gang med at gøre e-learning til en fast bestanddel af både selskabets interne medarbejder-træning og de talrige kurser og uddannelsesaktiviteter, selskabet tilbyder forhandlerkanalen.
Startskuddet til selskabets e-learning-initiativer gik for godt otte måneder siden, hvor selskabet fik en henvendelse fra Cisco EMEA.
- Vi delte en fælles frustration over hastigheden, hvormed der flyttes viden fra Cisco og videre ud i forhandlerleddet. Fra et nyt produkt kommer på gaden, går der typisk et sted mellem seks til otte måneder, før uddannelsen på det pågældende produkt er i fulde omdrejninger. Den "lead-time" har både Cisco og Azlan en stor interesse i at få bragt væsentligt ned. Derfor søsatte vi et joint venture e-learning-projekt, som vi hver især investerede 50 procent i, fortæller Peter Odgaard Jensen, administrerende direktør i Azlan.

E-learning live fra England
- Azlan præsenterede ideen om at skabe et virtuelt klasserum. Og det er nu blevet realiseret i form af et professionelt film- og lydstudie i York, England, der er lavet med det ene formål at broadcaste e-learning-sessioner live ud til kursister, herunder både Azlans egne medarbejdere og selskabets forhandlere, over hele Europa, siger han.
I praksis fungerer Azlans e-kurser ved at kursisten modtager en pakke med kursusmateriale og bøger, hovedsæt med mikrofon samt kodeord og brugernavn til at logge sig på sessioner.
Dernæst afvikles kurserne på et fastsat tidspunkt over nettet med en live instruktør, der sidder i studiet i York. Det eneste, det kræver, er en pc med en internet-forbindelse på minimum 56K. Hvor brugeren befinder sig fysisk, hvad enten det er hjemme eller på kontoret, er principielt ligegyldigt. Efter at have downloadet en lille java-applet, er der hul igennem til en enkel brugergrænseflade, der foruden billeder af instruktøren og lyd indeholder muligheder for interaktion, både med instruktør og de øvrige kursusdeltagere.

Hurtig viden altafgørende
Azlan tilbyder ind til videre kun e-learning om Ciscos og Microsofts produkter, og anvedes allerede aktivt af forhandlere som for eksempel WM-datas Infra Solutions-afdeling og netværkshuset Nworks i Danmark. På langt sig er målet dog at tilbyde e-uddannelse og certificerings-forløb fra en række af de andre firmaer, Azlan samarbejder med. For eksempel Novell, Nortel, Eicon, Alcatel og Enterasys.
Ifølge Peter Odgaard Jensen er den feedback, selskabet har fået, positiv. Ikke mindst, fordi kravene om hurtig adgang til ny viden aldrig tidligere har været så intens som lige nu. I WM-datas tilfælde har Azlans e-kurser for eksempel vist sig at være afgørende, fordi selskabet går efter at opnå status som sølvpartner i de enkelte lande i Norden på bare 12 måneder.
- Sidste år foretog Cisco en række ændringer i deres certificeringsprogram, der medførte en eliminering af rabatter baseret på salgsvolumen til fordel for en incitamentstruktur, der belønner forhandlere for at satse på kompetence og uddannelse. Dette skift, der reflekterer udviklingen i branchen i almindelighed, stiller forhandlere som WM-data i en situation, hvor effektiv videntilegnelse er vigtigere end nogensinde, siger Peter Odgaard Jensen.

Tror ikke på e-reading
Han peger på, at det blandt andet er derfor, interessen for e-kurserne er stor.
- For WM-data og en lang række andre spillere i IT-kanalen er der en direkte kobling mellem viden, uddannelse og konkurrenceevne. Derfor er e-learning et oplagt værktøj at tage i anvendelse, fordi det giver mulighed for at flytte viden hurtigere og bedre. Dertil kommer, at det er cirka 20 procent billigere end at sende medarbejdere på normale kurser, siger Peter Odgaard.
På nuværende tidspunkt er de e-kurser Azlan tilbyder uafhængig af lokation, men ikke af tid. Det er ikke tilfældigt. For selskabet tror ikke på konceptet e-reading, selvom det indebærer, at brugeren kan indlære på et hvilket som helst tidspunkt.
- Som situationen forholder sig i dag, skal der være et menneske af kød og blod i den anden ende af linien, hvis indlæringen skal fungere. Og der er intet til hinder for at lave blandede kurser, hvor e-learning blandes med traditionel uddannelse, siger Peter Odgaard.

Boks:
Om Azlan
Det danske selskab Azlan Scandinavia A/S, der er en dattervirksomhed i den børsnoterede britiske Azlan-koncern, beskæftiger cirka 50 medarbejdere i Glostrup, der primært arbejder med to forretningsområder.
Det første værende distribution af netværksprodukter hovedsageligt fra Cisco, men også fra Nortel, Novell, Eicon Alcatel og Enterasys. Dertil rådgivning, service og især uddannelse samt kursusvirksomhed, hvor selskabet tilbyder netværkskurser, certificeringsforløb og firmakurser.

Billedtekst: - For langt de fleste forhandlere er nøglen til at levere værdi viden. Derfor kan e-learning blive nøglen til at opnå konkurrencedygtighed, mener Peter Odgaard, administrerende direktør for netværksdistributøren og uddannelseshuset Azlan.

Boks:
Azlans recept på e-learning
Live e-learning. Sådan kalder Azlan sin version af læring over nettet. Og når selskabet har sat det lille "live" foran e-learning, hænger det sammen med, at netværksfirmaet har valgt en model, hvor der er tale om instruktør-baseret træning, der foregår i realtid på nettet. Her modtager kursisterne hands-on instruktion via simulation eller fjernadgang til udstyr fra en instruktør, der fysisk befinder sig i et studie i York.
Ifølge Azlan er fordelene, at det er muligt at undervise flere mennesker, hurtigere, bedre og billigere. Typisk koster et e-kursus 20 procent mindre end et normalt kursus. Dertil kommer fleksibiliteten og besparelserne, der ligger i, at brugeren ikke skal rejse for at modtage undervisning.
Ifølge Azlan er indlæringen fra kurser, der afvikles over nettet, på højde med traditionelle kurser. I det mindste viser selskabets erfaringer, at der ikke er nævneværdig variation imellem, hvor mange der består prøver og test, hvis man sammenligner de normale kurser med e-kurserne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere