Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. september 2002.
Hastighed og åbenhed var de to afgørende ingredienser, da konsulentfirmaet Hands skulle skabe en virksomhed ud af fem.
Stærk vækst og høj indtjening går langt fra altid hånd og hånd i IT-branchen. Især hvis væksten sker på baggrund af en aggressiv opkøbsstrategi.
Men det gælder tilsyneladende ikke for Navision-forhandleren og ERP-konsulent-huset Hands, hvis vækst på 518 procent har bragt selskabet i spidsen som nummer et på Computerworlds hurtigvokser-liste i år.
For siden norskejede Hands blev udskilt fra Merkantildatas applikationsdivision i slutningen af 1999 og senere noteret selvstændigt på børsen i Oslo, har selskabet opkøbt i alt fire selskaber med succes herhjemme: Først Flensborg Kontor & Data, Kingtron og dernæst Nordjysk EDB-Center og Dansk Systempartner. Alle virksomheder har på hver deres måde bidraget til Hands bestræbelser på at opbygge vertikale brancheløsninger til alt fra revisorer og forsikringselskaber til tandlæger og entreprenør-firmaer.
Tilsammen har opkøbene, der sluttede i starten af 2001, fået antallet af medarbejdere til at vokse fra 85 til over 300, samtidig med at omsætningen er vokset fra 41 millioner kroner i 2000 til 253 millioner kroner i 2001. Og ikke nok med det. Hands lukkede regnskabet med et smil på læben i 2001. For trods udfordringerne med at indlemme nye selskaber i koncernen og det iskolde økonomiske klima blev der skabt et resultat før skat på otte millioner kroner.
Resultater i modvind
- Integrationen af de fire nye selskaber lagde sidste år et voldsomt pres på vores organisation. Men på trods af det og det sure marked omkring os formåede vi alligevel at høste de forventede synergieffekter. Det betyder, at vi nu har fået en konkurrencedygtig og profitabel organisation på plads, siger Ole Wamsler, administrerende direktør i Hands og fortsætter:
- Sporene omkring IT-branchens evne til at få 1+1 til at blive 2 i forbindelse med opkøb og fusioner skræmmer. De viser, at de fleste fusioner ikke lykkes. Når det lykkedes for os, så hænger det sammen med, at vi tog truslen alvorligt og ikke kun vendte fokuset indad i fusionsperioden. Vi brugte også tid på aktiviteter, der sikrede, at vi udbyggede vores markedsandele.
En anden forklaring på, hvorfor fusionerne klappede, er ren og skær timing. Da Hands indledte sin opkøbsrunde i Danmark, var luften sivet ud af dotcom-boblen. Derfor kunne selskabet gå på indkøb til fornuftige priser. Ikke mindst fordi alle de selskaber, Hands opslugte, var underskudsgivende, hvilket betød endnu lavere priser.
- Set i forhold til det foregående regnskabsår lå det samlede tab i de opkøbte selskaber på godt 29 millioner kroner. Det betød, at vi på den ene side fik selskaberne til helt andre priser end dem, vore konkurrenter har betalt i forbindelse med deres akkvisitioner. På den anden side stillede det os i en situation, hvor vi finansielt skulle have vendt bøtten meget hurtigt ved at rive alting i stykker og samle det på en ny og bedre måde, siger Ole Wamsler.
Hastighed og åbenhed
Derfor blev hastigheden, hvormed Hands fik sammentømret sin nye organisation, det altafgørende parameter for at få selskabet på rette kurs.
- Vi besluttede os hurtigt for at erstatte den i overvejende grad produktorienterede liniebaserede organisationsstruktur med en ny løsningsorienteret matrix-model, fordi den passede sammen med vores mål om øget kundefokusering og større fokus på brancheløsninger. Det stillede store krav til forandringsvilligheden. Men det problem tacklede vi ved at kommunikere meget åbent og ærligt om de forandringer, der var på vej, fortæller han.
I stedet for at holde kick off-møder, hvor ledelsen stillede sig op og sagde: "Nu er vi de største og bedste", valgte Ole Wamsler at gå den stik modsatte retning. På timelange informationsmøder gik han lige i flæsket og fortalte medarbejderne, at de næste seks måneder blev ikke mindre end et rædselskabinet. Lokationer skulle lukkes og samles, rapporteringsmetoder ville blive forandret, og hele måden at arbejde på ville blive grundlæggende ændret. Til gengæld lovede han, at det i sidste instans ville komme medarbejderne til gode, og at de nu kunne sætte deres eget præg på Hands.
- Vi stak ikke folk blår i øjnene. Derimod gik vi ud med de faktuelle problemer, vi stod over for, og diskuterede, hvordan vi sammen kunne tackle dem og komme i mål, siger Ole Wamsler.
Underkapacitet i Europa
Hands opererer i et segment af IT-branchen, hvor de fleste brancheiagttagere spår en markant konsolidering i den kommende tid, fordi der er konsulentoverkapacitet på markedet.
- Markedet for ERP-konsulentydelser er benhårdt. Det betyder, at den indsats, man skal lægge for dagen for at høste resultater, hele tiden vokser. I vores del af branchen, vurderer jeg, at der i øjeblikket er en overkapacitet på mere end 150 konsulenter. Det skaber risiko for forringede indtjeningsmuligheder og ustabilitet i form af aggressivitet i markedet og tendenser til, at de mest sultne forærer ting væk, siger Ole Wamsler.
Selvom han erkender, at det klima ikke lover godt for fremtiden, så mener han ikke, at Hands bliver offer for de ugunstige vilkår.
- Der er konsolidering og mere konkurrence på vej. Ingen tvivl om det. Men det betyder ikke, at vi er udelukket fra at opretholde en sund forretning. Vores bolværk er yderligere specialisering og brancheløsninger, fordi det er med til at sikre billigere og hurtigere løsninger med større sikkerhed. Det giver os en bedre konkurrenceevne. En fordel, der kan læses i vor fastholdelse af timepriserne, fortsætter Ole Wamsler.
En anden mulighed, som Hands i øjeblikket aktivt forfølger, er at eksportere løsninger og ydelser til andre lande i Europa, hvor der er i øjeblikket er underkapacitet på konsulentbistand på Navision. Her har Microsofts opkøb af Navision åbnet for helt nye muligheder. Dels fordi Hands har satset på Microsofts platforme, dels fordi selskabet allerede har investeret tungt i videreudvikling af Navisions brancheløsninger og i at kunne tilbyde dem som ASP-løsninger.
Note:
Monstershopping
Siden norskejede Hands blev udskilt fra Merkantildatas applikationsdivision i slutningen af 1999 og senere noteret selvstændigt på børsen i Oslo, har selskabet opkøbt i alt fire selskaber med succes her hjemme.
Note:
Usædvanlig vækst
Hands er i løbet af det sidste år tordnet i vejret fra 85 til over 300 medarbejdere, og omsætningen er vokset fra 41 millioner kroner i 2000 til 253 millioner i 2001. Samtidig kunne virksomheden skrive otte millioner med sort på bundlinien.
Billedtekst:
Ifølge administrerende direktør i Hands Ole Wamsler er vækst i sig selv uinteressant, med mindre indtjeningen følger med. Men når det er sagt, så er vækst alligevel vigtig, fordi det er volumen på kunde- og medarbejdersiden, der er fundamentet for at forretningsudvikle og følge markedet.
Foto: Torben Klint