Schantz i lun forsikringsniche

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. september 2002.


Kontrolleret vækst uden at miste fokus på kundetilfredshed og kvalitet i udviklingsarbejdet har bragt Schantz Data op på en fjerdeplads på Computerworlds dygtigste liste.

Schantz Data A/S er ikke et navn, der udløser genkendelse hos mange i den danske IT-branche. Og det er måske forståeligt nok. For softwarehuset, hvis 18 medarbejdere holder til i Kronprinsessegade i København, har siden etableringen i 1993 ikke gjort synderligt meget væsen af sig. I det mindste ikke over for andre end dem, Schantz forretningsmæssigt har en interesse i: En håndfuld større selskaber i bank- og forsikringsbranchen.
Men i det stille er Schantz, der i år tikkede ind på en fjerdeplads på Computerworlds dygtigsteliste, gået hen og blevet ikke mindre end en uopdaget perle, som det er værd at stifte bekendtskab med.
For selvom Schantz med en omsætning på små 18,1 millioner kroner stadig må betegnes som en miniput, så er det en forretning, der på flere fronter kaster en solstråle igennem det mørke skylag, der hviler tungt over IT-branchen.
Ikke kun fordi Schantz driver en kernesund forretning med en ledelsesstil, der på underfundig vis passer til klimaet i IT-branchen. Men også fordi det er et levende bevis på, at den danske softwarebranche stadig kan udklække selskaber med potentiale til noget stort.
Fra forsikring til software
Schantz er historien om Morten Schantz, Ole Smedegård og en masse års hårdt arbejde. To entreprenører, der officielt deler titlen som administrerende direktør, selvom i de i deres sjæl snarere er at betegne som udviklere frem for administratorer. Efter en mangeårig karriere som IT-medarbejdere i det nu hedengangne Hafnia forlod de i starten af 90'erne selskabet for at starte deres eget.
- Da vi startede Schantz, var afsættet at skabe en virksomhed, der byggede på de forretnings- og IT-mæssige erfaringer, vi havde gjort os i forsikringsbranchen. I dag har vi oven på det bygget ni års erfaring med systemudvikling og konsulentbistand inden for forskellige områder i bank- og forsikringsbranchen, siger Ole Smedegård.
Siden 1986 har han mere eller mindre gået hånd i hånd med Morten Schantz. Først i Hafnias IT-afdeling, dernæst som konsulent for en kort periode i samme virksomhed og siden i Schantz, hvor Ole Smedegård kom til, umiddelbart efter Morten Schantz etablerede selskabet i 1993.
Fokus på kvalitet
Schantz har over årene udviklet et komplet udviklingsmiljø, som er særligt velegnet til at udvikle forretningssystemer inden for forsikring. Både inden for pension og livsforsikringer og også skadesforsikringer.
På spørgsmålet om, hvilke ingredienser der har skabt succesen for disse produkter, lyder svaret fra Morten Schantz:
- Vi er teknisk set en meget tung virksomhed. Dertil kommer, at vi har udviklet en kultur, hvor faglig stolthed og fokus på kvalitet er i højsædet. De værdier er aldrig blevet sat over styr, fordi vi gik efter hurtige penge, vidtløftige visioner eller vækst for vækstens skyld. Tværtimod er vi et selvfinansieret firma, der kun har jongleret med vores egne midler på en behersket måde.
Præcis den profil passer, ifølge Morten Schantz, godt sammen med den risikobevidsthed, der af gode grunde er udbredt i bank- og forsikringsbranchen. Det er en branche, der altid har været tidligt ude, når det gælder om at tage nye IT-teknologier til sig. Og netop derfor er IT-kompetenceniveauet højt, samtidig med at der stilles benhårde krav.
- Overfladisk kendskab er ikke nok i forsikringsbranchen. Hvis man vil have foden indenfor, er det en forudsætning, at man forstår terminologien og den bagvedliggende betydning af det, der tales om. Det opnår man kun gennem et detailkendskab til de forretningsmæssige udfordringer, hvilket stiller store krav til os. Men samtidig er det også her, vores vigtigste konkurrencefordel ligger, fordi det skaber høje indtrængnings-barrier for konkurrenter.
Vil pakketere udviklingsplatform
Med disse betragtninger i baghovedet er det ikke overraskende, at Ole Smedegård og Morten Schantz gentagne gange omtaler medarbejderne i Schantz som selskabets ubestridt vigtigste aktiv.
- Netop fordi vi har samlet en flok selvkørende mennesker, der står distancen, sker det sjældent, at vi bliver nødt til at tage gratisture ud til kunder, fordi projektet ikke klappede som planlagt. Det er sundt for kundetilfredsheden, men også økonomien. Dertil kommer, at vi altid har været opmærksomme på at opsamle viden og løbende integrere den i vores udviklingsplatform. Det betyder, at 60 procent af løsningen faktisk er klar, før vi overhovedet sætter foden hos en kunde, siger Ole Smedegård.
Hvad angår fremtiden, har Schantz-makkerparret flere tangenter, de ønsker at spille på.
- Første prioritet er at bevare Schantz som en sund virksomhed, der er attraktiv at arbejde for. Her skal vi hele tiden flytte os. For eksempel har vi fra starten haft en bonusordning, der skal skabe incitament parallelt med, at de ansatte delagtiggøres i de resultater, vi skaber. Rent forretningsmæssigt arbejder vi med flere mål. For eksempel er det ikke utænkeligt, at vi vil forsøge at pakketere vores udviklingsplatform i en form, der vil gøre den mere spiselig og lettere at afsætte til en bredere målgruppe. Også internationalt. Til det formål overvejer vi at indgå en række partnerskaber. Med hvem er endnu ikke afklaret. Men det kan sagtens gå hen og blive stort, siger Ole Smedegård.

Note:
Miniput med succes
Schantz Datas omsætning voksede fra 14,5 millioner i 2000 til 18,1 millioner kroner i 2001, en fremgang på 25,2 procent. I 2001 bidrog hver medarbejder med 277.000 kroner til det
primære resultat på driften, hvilket sikrede selskabet en overskudsgrad på 22,9 procent og et resultat før skat, der endte på 4,2 millioner kroner i 2001. kr. Med en afkastningsgrad på hele 54,6 udnyttede Schantz også de investeringer, der er bundet i selskabets aktiver, optimalt.

Billedtekst:
Schantz Data er historien om Morten Schantz (tv.), Ole Smedegård og en masse års hårdt arbejde. To entreprenører, der officielt deler titlen som administrerende direktør, selvom i de i deres sjæl snarere er at betegne som udviklere frem for administratorer. Foto: Torben Klint

Note:
Forsikring rykker
Software til den finansielle sektor generelt og forsikringsbranchen i særdelshed ser ud til at være den rigtige niche. Faktum er, at plads nummer 1, 4 og 6 på listen over Danmarks dygtigste IT-virksomheder indtages af softwarehusene Edlund A/S, Schantz Data A/S og Tia Technology A/S, der alle arbejder i denne niche.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere