Presset øges på Biogen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 9. januar 2003.


FORRETNING: Biogens eneste godkendte lægemiddel, sklerose-præparatet Avonex, er under øget konkurrencepres. Det samme er psoriasis-midlet
Amevive. Alligevel bygger Biogen fabrikker i Danmark og USA. Strategien er at skabe mere kapacitet end påkrævet med det mål at indgå partnerskaber, der kan supplere produktporteføljen, vurderer analytikere.

Der var ingen kære mor, da det amerikanske finanshus Merrill Lynch i november sidste år uddelte en sviende øretæve til Biogen - den amerikanske biotekvirksomhed, der for nylig meldte ud, at de med et års forsinkelse påbegynder det meget omtalte milliardbyggeri af en ny biofarmaceutisk fabrik i Hillerød den 27. marts.

I en investeringsrapport nedjusterede Merrill Lynch forventningerne til selskabets fremtidige økonomiske formåen og ændrede holdning til selskabets aktie fra neutral til sælg. Salgsanbefalingen blev udstedt, fordi Merrill Lynch ikke mener, at aktiens værdiansættelse tager højde for, hvordan en øget konkurrence i fremtiden vil påvirke salget af multipel sklerose-præparatet Avonex, der som Biogens eneste godkendte lægemiddel forsyner selskabet med næste al omsætning og indtjening.

Dertil kommer, at Merrill Lynch ikke regner med, at markedet for Biogens kommende antipsoriasis-middel Amevive, der ventes godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) i februar, vil blive nær så stort som oprindelig forventet.
Den øgede konkurrence kommer især fra ærkerivalen, det schweiziske biotekfirma Serono, hvis konkurrerende multipel sklerose-produkt Rebif i løbet af 2003 ventes at kapre markedsandele fra Biogen. Serono fik Rebif på det amerikanske marked i marts 2002 efter en del tovtrækkeri med FDA. I juli indgik Serono dernæst en vigtig salgsaftale med medicinalgiganten Pfizer, der siden oktober har solgt produktet i USA. I øjeblikket har Rebif en markedsandel på cirka otte procent, men i løbet af 2003 regner Merrill Lynch med, at Rebif vil kapre 20-25 procent af markedet. Ikke mindst nu hvor Pfizers store salgsstyrke skal lange produktet over disken.

Uden blockbuster-fremtid
Også når det gælder Biogens antipsoriasis-middel Amevive, er Merrill Lynch skeptiske. Her peger finanshuset på, at en stribe rivaliserende præparater, inklusive Remicade, Raptiva og i særdeleshed Amgens Enbrel, kan gøre livet surt for Biogen. P.g.a. den konkurrencesituation og en generel antagelse om, at markedet for antipsoriasis-midler bliver mindre end hidtil antaget, vurderer Merrill Lynch, at Amevive ikke har potentiale til at blive en blockbuster, det vil sige opnå en årlig omsætning på over en mia. dollars.

Den vurdering er ikke konsensusopfattelsen hos andre af de førende investeringshuse i USA, f.eks. Goldman
Sachs, JP Morgan og Credit Suisse First Boston. De er ikke nær så negativt indstillet over for Biogens fremtid og har indtaget en neutral holdning. Men andre iagttagere, f.eks. den finansielle nyhedstjeneste TheStreet.Com og analysevirksomheden InvestBio, der ligger i New York, er enige med Merrill Lynch.

"Biogen har brug for noget stort, fordi Avonex er under pres, og kursen på Biogen-aktien ikke er inde i en positiv udvikling. Biogen har tidligere fejet Serono af vejen, men for nyligt fremlagde selskabet ny data, der viser, at Rebif er mere virkningsfuld end Avonex efter 48 ugers brug. Det er naturligvis et problem, fordi Avonex er Biogens primære indtjeningskilde. Amevive ser ikke ud til at blive svaret på selskabets bønner. Kliniske test har vist, at præparatet ikke er nær så effektivt som først antaget. Faktisk har præparatet kun vist sig at virke positivt på cirka 20 procent af de patienter, det er blevet testet på. Det er et problem, fordi flere konkurrenter ventes at komme på markedet med andre og vel at mærke mere effektive psoriasis-midler," siger Robert LeBoyer, der bl.a. er ansvarlig for at følge Biogen i InvestBio.

Skal sikre vækst
I Danmark har Biogen ved flere lejligheder peget på, at planen er, at det danske produktionsanlæg, der skal stå klar i 2006, skal producere bl.a. Avonex og Amevive, og at det er en del af den langsigtede strategi at udbygge produktionskapaciteten. Men hvad er den højere mening med at bygge en fabrik til det formål, når flere analytikere sår tvivl om præraternes fremtid?
At dømme efter Robert LeBoyer er svaret, at det slet ikke er så dumt endda. For han mener, at netop Biogens investeringer i ny produktionskapacitet kan være en faktor, der sikrer Biogen vækst i fremtiden.
Biogen er tæt på at færdiggøre en udbygning af produktionskapaciteten i Research Triangle Park i North Carolina. Sammen med det fremtidige anlæg i Danmark, mener han, at den kapacitet kan kompensere for, hvad han betegner som en 'tyndbenet' produktportefølje.

De investeringer, Biogen har postet i at opbygge produktionskapacitet, kan åbne for, at selskabet i fremtiden kan indgå licensieringsaftaler eller direkte opkøbe biotekvirksomheder med interessante teknologier. Ikke mindst fordi produktionskapacitet, når det gælder proteinbaserede lægemidler, er en mangelvare i dag og forventes at blive det i endnu højere grad i fremtiden. Men når det er sagt, så forholder Robert LeBoyer sig alligevel skeptisk og inkluderer ikke sine forventninger på dette område i værdiansættelsen af Biogen.

"Selvom produktionskapaciteten givetvis kan komme Biogen til gode i fremtiden, så er det ikke noget, jeg inkluderer i værdiansættelsen af aktien. Det skyldes, at jeg i fem år har hørt om Biogens indlicensieringsstrategi. Men indtil videre har vi kun set tre vigtige aftaler, hvoraf den ene ikke blev til noget, fordi præparatet fejlede i kliniske test. Derudover er produktionskapacitet i dag et problem, som stort set alle biotekselskaber addresserer. Derfor er værdien af at besidde en merkapacitet ikke den samme som tidligere," vurderer han.

Konkurrencen stiger
I Danmark erkender både adm. dir. Paul Coleman og vicedirektør i Biogens danske afdeling Birgitte Thygesen, at selskabets konkurrencesituation er skærpet. Men de mener ikke, at det er fair at benytte enkelte investeringsbanker som f.eks. Merrill Lynchs vurdering som et sandhedsvidne for Biogens fremtid.

Birgitte Thygesen peger på, at Biogen er en af klodens få biotekvirksomheder med en milliardomsætning og habil indtjening. Derudover finder hun det naturligt at inddrage potentialet i sklerose-præparatet Antegren, der ikke nævnes i Merrill Lynchs rapport, selvom det faktisk er Biogens tredje mest fremskredne lægemiddel.

"Hvis målet er en bred vurdering af Biogen, kommer man ikke uden om Antegren. Det er det første i en ny klasse af sklerose-præparater, og der arbejdes også med en formulering til Crohns syndrom. Præparatet blev oprindelig udviklet af den irske farmavirksomhed Elan. Men i august 2000 indgik Biogen og Elan et udviklingssamarbejde om Antegren, der i øjeblikket er i fase III-kliniske forsøg," siger Birgitte Thygesen.

I Invest-Bio kalder Robert LeBoyer fremtidsudsigterne for Antegren "interessante", omend han understreger, at data fra de omtalte forsøg først forventes tidligst i slutningen af 2004, og at præparatet formentlig først vil komme på markedet i 2005.

Flere strategier
Licensiering af teknologier og direkte opkøb af mindre biotekselskaber med interessante teknologier er i løbet af de senere år blevet normal praksis i den farmaceutiske industri. Ikke mindst fordi den etablerede medicinalindustri i stor udstrækning mangler fremskredne lægemiddel-kandidater med blockbusterpotentiale.
Ifølge Paul Coleman er det også en vigtig del af den strategi, Biogen arbejder med. Men han understreger, at der ikke er tale om en enten/eller-strategi.

"Biogen har på verdensplan en helt unik kompetence, når det gælder viden om produktion af proteinlægemidler. Som en ud af en håndfuld biotekselskaber har vi i dag fuldt validerede produktionsanlæg i henholdsvis Cambridge, Massachussets og Research Triangle Park i North Carolina, hvor vi på sidstnævnte lokation er tæt på at færdiggøre opførelsen af en 75.000 m2 stor produktionsenhed, der bliver et af de største biofarmaceutiske anlæg på kloden."

"Vi tror på, at folk vil komme til os, fordi vi har kapaciteten. Som det var tilfældet med f.eks. Antegren, vil vi se på alt, der har en interesse. Men det betyder på ingen måde, at vi ikke tror på vores egen produktportefølje. Vi bygger først og fremmest for at understøtte egne produkter. Derfor er der tale om en både/og-strategi. Ikke en enten/eller-strategi. Derudover har vi en meget stærk tro på de produkter, vi har i pipeline. Spekulationer om markedsstørrelser, enkeltstående produkters succesmuligheder, vil altid vedblive med at være spekulationer," siger Paul Coleman.

Biotech Denmark har forgæves forsøgt at komme i kontakt med Eric J. Ende, investeringsanalytikeren bag den seneste rapport om Biogen fra Merrill Lynch.

Citat:
Selvom produktionskapaciteten givetvis kan komme Biogen til gode i fremtiden, er det ikke noget, jeg inkluderer i værdiansættelsen af aktien.

Billedtekst:
Adm. dir. Paul Coleman og vicedirektør i Biogens danske afdeling Birgitte Thygesen - fanget på bar mark i Hillerød -
erkender, at Biogens konkurrencesituation er skærpet. Men troen på fremtiden er intakt. Maxmiling Foto

Boks:
Første spadestik
I Danmark har der i det seneste halve år været stor fokus på, hvornår Biogen kom i sving med at opføre det milliardbyggeri, der ventes at kaste 400 nye arbejdspladser af sig i Nordsjælland. I denne sammenhæng har det store dyr i åbenbaringen været forsinkelsen af byggeprojektet, der blev foranlediget af, at Hillerød kommune i maj 2001 solgte Biogen en 243.000 m2 stor mark i Trollesminde Erhvervspark, som tidligere var en grusgrav.
Den har igennem en periode fungeret som losseplads, hvilket i praksis betød, at Biogen fik en grund, hvor alt fra husholdningsaffald, gamle dæk og gummistøvler til byggeaffald og pesticidrester havde ligget henkastet og forurenet jord og grundvand. Denne uheldige og også uventede medgift faldt ikke i god jord hos Biogen. Som en lægemiddelvirksomhed betonede selskabet, at et rent miljø var af højeste prioritet. Derfor betingede Biogen over for Hillerød kommune, at grunden skulle renses af sælger. Det krav valgte Hillerød kommune meget hurtigt at imødekomme. Også selvom forureningssagen forringede kontantværdien af jordhandlen og ventes at påføre kommunen en udgift på mere end 20 mio. kr.
Biogen accepterede aftalen, men måtte konstatere, at igangsættelsen af byggeprojektet måtte udskydes. I dag er arbejdet med at rense grunden få måneder fra at være færdigt, og planen er, at første spadestik skal tages den 27. marts. Begge parter er tilsyneladende ved godt mod. Det samme er den rådgivende ingeniørvirksomhed Novo Nordisk Engineering (NNE), der sammen med den amerikanske Flour-gruppe skal opføre det nye produktionsanlæg, der ventes at få en værdi på knapt to milliarder kroner, når det i 2006 skal stå klar til produktionstart. Det er endnu ikke afsløret, hvor stor en ordre Biogen repræsenterer for NNE.

Boks:
Vi har talt med
¥ Robert LeBoyer, biotek-investeringsanalytiker og Director of Research i
InvestBio, New York.
¥ Natalia Molchanova, Research Communications, Merrill Lynch Europe, London.
¥ Paul Coleman, administrerende
direktør, Biogens danske afdeling.
¥ Birgitte Thygensen, vicedirektør i
Biogens danske afdeling.

Andre kilder: Merrrill Lynch research rapport fra den 26. november ved analytiker Eric J. Ende: 'Biogen Inc.- Priced for Perfection But Things Aren't Perfect; Downgrading to Sell'.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere