Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. marts 2003.
Alle it-chefer oplever uoverskuelige dage med feberredninger, for driften har førsteprioritet. Sådan siger Beskæftigelsesministeriets it-direktør Michael Wright.
DRIFTSIKKER
It-funktionen i den del af statsadministrationen, der handler om arbejdsmarkedet, har travlt for tiden.
I Beskæftigelsesministeret koordineres it-anvendelsen hos omkring 4.000 ansatte af it-direktør Michael Wright. Samtidig betyder regeringens nye handlingsplan for Flere i Arbejde, hvor alle ledige skal lægge deres cv på nettet inden for en måned, at der er op til 5.000-6.000 samtidige brugere af Jobnet på ministeriets servere. Det stiller naturligvis strenge krav til driftssikkerheden.
- Det skal bare fungere, og det er førsteprioritet. De lediges udbetaling af dagpenge afhænger af, at de bliver registeret i systemet inden for den første måned, så hvis det brænder på, smider vi selvfølgelig alt, hvad vi har i hænderne, siger Michael Wright.
Han er ikke sikker på, at IBM-undersøgelsens konklusion om, at 75 procent af tiden går med driftsmæssige opgaver, holder vand, men noget er der om snakken.
- Helt så skævt fordelt, som undersøgelsen giver indtryk af, gælder ikke for mit vedkommende, men generelt bruges der for lidt tid på innovation og forretningsudvikling, og det er skadeligt for it-afdelingernes troværdighed. Vi skal nemlig kunne dokumentere, at vi gør en forretningsmæssig forskel. Men det afgørende er stadig, at der er styr på driften, for det er her, vi er mest sårbare, siger han.
Med samlingen af en lang række it-funktioner i Beskæftigelsesministeriet i september sidste år startede en lang proces. Michael Wright synes selv, at han har fået en sjælden mulighed for at skabe overblik over driften. Han beskriver det som en krævende fase at etablere organisationen med de cirka 40 ansatte i it-afdelingen. Men han kalder også sig selv for en meget tilfreds it-chef med en masse muligheder.
Bedre og billigere
I den ideelle verden, som Michael Wright faktisk ikke synes, han er så langt fra, som IBM-undersøgelsen antyder, ser tingene sådan ud:
- Jeg vil have dokumentation for, at alle systemer kører, som de skal. Når driften er i orden, er der tid til andre ting. Dernæst vil jeg bruge tid på at optimere systemerne, og her er mottoet: bedre og billigere. Og så vil jeg have tæt kontakt til dem, der driver vores systemer. 80 procent er i forvejen lagt ud hos de store leverandører. Det bruger jeg også meget tid på i dag, siger han.
Udviklingsprojekterne og testfasen, når nye systemer implementeres, er også vigtige indsatsområder.
- Og så vil jeg stadig have tid til at bevæge mig rundt uden for vores egen verden. Vi skal ikke opfinde den dybe tallerken hver gang. Vores løsninger skal ikke være i disharmoni med de løsninger, vi skal spille sammen med. Det er en vigtig del af overblikket - især i en verden, der er i kontant forandring både teknologisk og organisatorisk. Men hvis man kan leve med en grad af uoverskuelighed og usikkerhed, er det et sjovt og meget privilegeret job.
Billedtekst:
- Man kommer til at fornærme folk engang imellem, når man afviser dem. Det generer mig, men det er uundgåeligt. Ellers kunne jeg ikke lave andet hele ugen end at holde møder, siger Jens Risgaard (t.v.), it-direktør i Post Danmark.
Foto: Hans Juhl
Billedtekst:
- Jeg bruger langt fra det meste af min tid på tekniske problemer. Men det er på driften, vi er mest sårbare, så den står øverst på dagsordenen, hvis der er problemer, siger Michael Wright, it-direktør i Beskæftigelsesministeriet.
Foto: Torben Klint