Patient: ComX

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. december 2005.


Midt i det sorteste dotcom-mørke i 2002 blev firmaet ComX stiftet på Københavns vestegn i Albertslund.
Stifterne kiggede ud over en horisont med morænelandskaber, marker og omfartsveje og besluttede sig for at slå teleselskaberne (især TDC) på egen bane. Man burde kunne sælge tre i en-internet, kabel-tv og telefoni gennem én forbindelse - det såkaldte
tripleplay - til bolig og grundejerforeninger. I modsætning til konkurrenterne, der typisk lejer sig ind på andres fibernet, valgte ComX selv at gribe skovlen og iføre sig orange kedeldragter for at rulle eget fiber i jorden. I løbet af tre år voksede firmaet fra to til hen ved 300 ansatte - de fleste installatører, der med deres kæmpe kabeltromler og bemalede varevogne brandede det nye selskab i stor stil i Københavnsområdet og langs den 40 kilometer lange vej til købstaden Frederikssund. Og kunderne var der i mellemtiden kommet 40.000 af. Sagde en af selskabets stiftere og daværende administrerende direktør Dennis Rohde selv, da Computerworld interviewede ham i juli i år. Ifølge direktøren strømmede kunderne til selskabets nu angiveligt landsdækkende fibernetværk.

Iagttagere betragtede lidt vantro ComX, der lignede et decideret erhvervsfænomen af de helt store - tænk at det kunne lade sig gøre at opbygge et firma så hurtigt fra grunden i Danmark. Det var tænkt stort fra starten, og det blev udlevet i samme ånd.
Historien om Dennis Rohde og ComX voksede i takt med de mange kilometer fiber, og direktøren var begyndt at kandidere til den prominente liste af stærke danske it-iværksættere, da det gik helt galt. ComX tabte en sag i fogedretten til Viasat, fordi Rohdes firma havde distribueret TV3 i sit fibernet uden at have fået lov. Rohde blev fyret af bestyrelsen, og skeletterne væltede herefter ud af skabet. En ny midlertid ledelse skred til drastiske fyringsrunder, der på det nærmeste har halveret selskabet, så det i dag tæller omkring 160 medarbejdere. Pengene fossede ud af ComX, og forretningen var organiseret så rodet, at det islandske selskab Dagbrún SMS trak følehornene til sig, da det gennemførte due dilligence for at overtage selskabet.
Nu er der angiveligt kommet mere ro i ComX, hvor rigmanden og ejendomsinvestoren Jesper Henrik Jørgensen onsdag købte selskabet og har tilført det nødvendig kapital.
Hvor galt det stod til, fortæller den ny bestyrelsesformand Poul Anton Bundgaard, tidligere direktør i PBS, der som eksempel kan fortælle, at
ComX ikke vidste, hvor det har gravet fiberkabler ned og efterfølgende har måttet betale et firma dyrt for at kunne dokumentere placeringerne i jorden.
Man skal pege fingre ad en uduelig og utroværdig ledelse, der i bedste fald har gebærdet sig som gevaldige amatører og har fortrængt virkeligheden til fordel for et romantiseret verdensbillede, hvor man selv vælger, hvilke naturlove man vil følge. Hvor er det synd, at folk med gode idéer åbenbart ikke evner at drive virksomhed.
Men man skal til gengæld glædes over, at det bedste fra dotcom-æraen med ubændigt iværksætteri og viljen til at gå efter guldet er intakt i vores kultur. Vi skal bare være bedre til at udskille det skruppelløse og selvovervurderende.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere