Investorer klar til omfattende virksomhedssalg

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. januar 2006.


Sidste års stigende tendens for venture-investeringer ventes at fortsætte i år. Forudsætningen er vellykkede virksomhedssalg.

Ventureselskaberne har travlt med at forberede salg af en hel stribe af de selskaber, de har haft investeringer bundet i gennem de seneste år. Gode exits - hvor investorerne sælger og tager en solid gevinst hjem - skaber både optimisme og frigør kapital til nye investeringer.
- Der er generelt kraftig fokus på salg af virksomheder. Mange har salgsmodne selskaber. Vi har selv en række, vi forventer at sælge i år, og har allerede engageret en investeringsbank til at hjælpe os med det første, siger Peter Haahr, investment manager med teknologifokus hos venturefonden Seed Capital, der har samlet investeringsaktiviterne fra DTU Innovation og forskerparken Symbion og administrerer både offentlige og private midler.
Overordnet forudser han en stribe industrielle salg - først og fremmest til amerikanske selskaber plus et par til europæiske og måske en asiatisk køber. Derudover kan der komme et par introduktioner på den nye markedsplads for små, unoterede selskaber, Københavns Fondsbørs har etableret.

Andre ventureselskaber såsom Nordic Venture Partners (NVP) har også været på banen med bebudelser af salg. NVP har eksempelvis luftet planer om at søge porteføljevirksomheden Saxotech noteret på den amerikanske Nasdaq-børs og den norske spiludvikler Funcom noteret på Oslo-børsen.
Jakob Lyngsø, direktør i både dansk venturekapitalforening, DVCA, og IT-Brancheforeningen, venter også accelererende salgsaktiviteter i 2006.
- Flere selskaber vil blive solgt. Det vil frigøre kapital og dermed udløse mere risikovillighed, siger han.
Investeringsaktiviteten lå i de første tre kvartaler af 2005 10-15 procent over niveauet for det foregående år - med en stigning på årsbasis på omkring 30 procent i tredje kvartal.
- Der er ingen grund til at tro, at det ikke skulle fortsætte i år, siger Rolf Kjærgaard, kommunikationsdirektør i Vækstfonden.
Han venter ikke så voldsomme ryk som ved årtusindskiftet, men peger på, at samtidig med at den begyndende salgsaktivitet virker som en katalysator for investeringerne, har flere fonde et placeringsbehov for nye penge. Eksempelvis lukkede NVP en fond på omkring en milliard kroner til nyinvesteringer sidste år.
En af de seneste store ventureinvesteringer faldt hos den nordjyske virksomhed Asetek, som arbejder med teknologi til køling af pc'er. Asetek modtog lillejuleaften 30 millioner kroner i ny kapital fra Northzone Ventures, Vækstfonden og en gruppe private investorer. Og i november skød Vækstfonden sammen med Seed Capital 3,4 millioner kroner i Watagame, der udvikler spil til mobiltelefoner.

I tråd med udviklingen ser Peter Haahr fra Seed Capital en stigende tilstrømning af nytilkomne iværksættere.
- Hen mod slutningen af 2005 har vi fået rigtig mange gode henvendelser om interessante projekter, og vi regner med, det fortsætter. Der er megen bredde i dem, og vi ser særlig mange satsninger på softwareområdet med fokus på vertikale løsninger og på ASP - det web-baserede, noterer han. Med den tilføjelse, at de stigende friværdier på ejendomsmarkedet og et godt jobmarked, hvor man ikke er bange for at tage en chance, er med til at sætte skub i iværksætterne.
På investeringsfronten er et felt, hvor positive forventninger endnu ikke er indfriet, effekten af en lovændring i efteråret, der gjorde det muligt for private investorer at placere deres pensionsmidler i unoterede aktier. DVCA har søgt at markedsføre muligheden.
Både Jakob Lyngsø fra DVCA og Rolf Kjærgaard fra Vækstfonden peger på, at man er afhængig af, at bankerne laver nogle investeringsprodukter, kunderne kan kanalisere deres midler igennem. Og det er endnu ikke sket. Fra bankerne er der både positive og negative meldinger herom, samstemmer de.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere