Webudvikling på skinner

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. januar 2006.


Scriptsprog og frameworks lover, at webudviklingen bliver hurtigere og nemmere.

En række toneangivende bloggere var meget begejstrede, da Ruby on Rails blev frigivet kort før jul.
Ruby on Rails er et såkaldt webframework, der gør det muligt at udvikle database-drevne websites på en nemmere og mere enkel måde sammenlignet med andre webudviklingsværktøjer. Den enkle og hurtige udvikling, som Ruby on Rails tilbyder, har grebet webudviklere og it-guruer med noget, der nærmest ligner eufori.
En række tunge og erfarne folk uddeler roser til Ruby on Rails. Blandt andre James Duncan Davidson, udvikleren bag applikationsserveren Tomcat og build-værktøjet Ant, samt Jason Hunter, medforfatter til Servlet- og JSP-specifikationerne. James Duncan Davidson betegner Ruby on Rails som det mest velgennemtænkte webudviklingsframework.
Som navnet antyder, anvender Ruby on Rails det ti år gamle objektorienterede scriptsprog Ruby, som blev udviklet af japaneren Yukihiro Matsumoto. Indtil nu har Ruby ikke haft den store udbredelse i forhold til andre scriptsprog som Perl og PHP, men Ruby on Rails kan ændre det. Yukihiro Matsumoto selv betegner Ruby on Rails som "killer applikationen" for Ruby. Han forventer, at den vil få en stor udbredelse.

Webudviklere, der har anvendt Ruby on Rails, melder, at det er meget velegnet til hurtig udvikling af webapplikationer. Eksempelvis ser systemarkitekt Dan Thrue fra Nordic Insurance Software positivt på Ruby on Rails. Til daglig arbejder Dan Thrue med .Net-udvikling hos Nordic Insurance Software, men i sin fritid arbejder han med Ruby on Rails.
Sammen med Lars Petersen fra Ioflux arbejder han på at skabe et website, plaincode.com, hvor udviklere kan udveksle kode og gode ideer. Plaincode.com opbygges ved hjælp af Ruby on Rails.
- Vi valgte det hovedsageligt, fordi det er nemt og hurtigt at arbejde med. På kort tid kan man udvikle nogle holdbare løsninger. Så det har meget været et spørgsmål om tidsfaktoren. Med meget lidt kode, får man meget funktionalitet, siger Dan Thrue.
Dan Thrue, der har programmeringserfaring fra PHP, java og .Net, mener, at hvis man skal starte et webprojekt fra bunden, vil det være hurtigst at anvende Ruby on Rails.

Danskeren David Heinemeier Hansson har udviklet Ruby on Rails. Han opbyggede frameworket samtidig med, at han udviklede det webbaserede projektsamarbejds-software Basecamp. Det var udelukkende for at gøre udviklingen af Basecamp nemmere og hurtigere, at han begyndte at opbygge sine egne Ruby-templates. Templates skulle eksempelvis gøre det nemmere at udvikle databasefunktionalitet. Da Basecamp var udviklet, valgte David Heinemeier Hansson at videreudvikle delene fra Basecamp til et generelt webudviklingsframework.
I juli 2004 lagde han Ruby on Rails ud på nettet som open source. For sit arbejde blev han af Google og it-forlaget O'Reilly udnævnt som "Årets hacker" [Hacker i den oprindelige betydning som dygtig programør. red. ] i 2005.
Ruby on Rails er rettet mod udvikling af database-drevne webapplikationer. Den tætte integration mellem programlogik og database er noget af det, som gør Ruby on Rails tiltrækkende for udviklere.
- Man kan utroligt hurtigt få lavet websider med dynamisk indhold. Man skal ikke tænke på at oprette klasser, der skal vedligeholde data i databasen. Det gør Ruby on Rails for dig. Man får en masse foræret. Sammenhængene mellem objekterne bliver automatisk afspejlet i databasen, siger Dan Thrue.
Dan Thrue understreger, at kravene til et kommende system skal være med til at bestemme, hvilket udviklingsværktøj der skal anvendes.
- Valget af udviklingsværktøj kommer an på, hvilken løsning der skal laves. Eksempelvis anvender vi .Net, da vi både udvikler Windowsapplikationer og websystemer. Det giver os mulighed for at genbruge klassebiblioteker fra begge platforme. Ruby on Rails er udelukkende rettet mod webudvikling og ville ikke egne sig til det, siger han.
Samme holdning har David Geary, der var med til at definere Java-verdenens framework for webgrænseflader Java Server Faces (JSF). Han er meget begejstret for Ruby on Rails, men mener, at man bør vurdere hvilke opgaver, der skal løses, inden man lægger sig fast på et framework. Han skriver i sin blog:
- Jeg tror, at der er plads til både JSF og Rails. JSF egner sig mere til konservative organisationer med komplekse behov, og Rails egner sig bedre til folk, som ikke har så komplekse behov og som er villige til at tage en chance.

Billedtekst:
udvikleren Danske David Heinemeier Hansson, der i 2005 blev udnævnt til årets hacker, har udviklet Ruby on Rails. Det gjorde han, mens han udviklede det webbaserede projektsamarbejds-software Basecamp.
Foto: Torben Klint

Boks:
Ruby on Rails og andre frameworks
Ruby on Rails er ikke det eneste webudviklingsframework. Til andre sprog er der også frameworks, der kan speede udviklingshastigheden op. Nedenstående er blot et udvalg:
Trails: Ruby on Rails-inspireret framework til Java.
Læs mere på https://trails.dev.java.net/
Symfony: Ruby on Rails-inspireret framework til PHP.
Læs mere på http://www.symfony-project.com/
Catalyst: Framework for Perl.
Læs mere på http://catalyst.perl.org/




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere