Danske Bank indgår millionaftale om BI

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. januar 2006.


SAS Institute har befæstet sin position i Danske Bank-koncernen med en fireårig millionaftale. Aftalen er indgået samtidig med, at Danske Bank rykker sit analysemiljø over på en Microsoft-platform.

f
Et usædvanligt møde på topplan mellem Danske Banks topchef, Peter Straarup, og Business Intelligence (BI)-giganten SAS Institutes ejer, Jim Goodnight, gik forud for indgåelsen af kontrakten, som løber et år længere end parternes hidtidige og har en værdi af et tocifret millionbeløb.
Aftalen omfatter hele koncernen - inklusive Danica og Realkredit Danmark samt bankerne i Norge, Sverige, Irland og Nordirland. Den indeholder både SAS' nye Intelligence Platform og en bankspecifik applikation, Anti Money Laundering, til at forebygge hvidvask af penge. Baggrunden er krav i EU's 3. hvidvaskdirektiv og efterfølgende lovgivning i landene, der nødvendiggør ekstra it-investeringer for bankerne med henblik på at hindre pengevask og finansiering af terror.
Det danske BI-marked har traditionelt været domineret af SAS Institute, men med Microsoft og SAP's indtog trækker det op til forandringer. Danske Bank giver en indikation af, hvordan kunderne så vil manøvrere. Her skiftes det gamle mainframe-miljø ud med Microsoft SQL-serveren og .Net- teknologi. Med følger en stribe analyseværktøjer. Danske Bank går i februar i produktion med et stort, Microsoft-baseret ledelsesinformationssystem.
- Vi bruger produkterne forskelligt. I situationer, hvor en analytiker skal analysere data - typisk på ad hoc niveau - på baggrund af et datamart, altså en omfattende datasamling, så bruger vi SAS. I det Microsoft-baserede ledelsesinformationssystem derimod får vi alle de data, vi skal bruge ned i et datamart, og så styrer en Microsoft-applikation, at brugerne løbende får den rigtige information, forklarer Peter Schleidt, underdirektør i Danske Bank.
Der kan også køres SAS-værktøjer op mod det Microsoft-baserede system, og banken bruger generelt SAS til de mere forretningsspecifikke løsninger som Anti Money Laundering.
Den skærpede konkurrencesituation er Peter Schleidt bestemt ikke ked af.
- Man er i en bedre forhandlingsposition, når der kommer flere konkurrenter ind på markedet. Det bruger vi løbende i forhandlingerne, for der er ingen tvivl om, at der er steder, man både kan bruge Microsoft og SAS. Og kan vi få bedre priser fra dem begge to, skal vi naturligvis det, siger Peter Schleidt - med den tilføjelse, at banken fandt SAS' første udspil for dyrt og fik det forhandlet ned til et lavere niveau. Den nye aftale er, selv om den også dækker de nytilkøbte banker i Irland, i samme størrelsesorden som den gamle.

Hos SAS Institute glæder marketingdirektør Jim Nielsen sig over, at Danske Bank har valgt både SAS' nye teknologiplatform og Anti Money Laundering-løsningen. Han ser en tendens til, at kunderne i stigende grad efterspørger funktions- og industrispecifikke løsninger på BI-området - et felt hvor SAS ligger godt placeret.
Men den store, gamle kæmpe, hvis ‘first mover'-fordel i Danmark især gør sig gældende på applikationssiden, står til at blive udfordret, siger analytikere og rådgivere.
Michael Borges, administrerende direktør for BI-konsulenthuset Platon tvivler ikke på, at SAS om ti år stadig vil have en væsentlig BI-forretning med Danske Bank. Men han er samtidig sikker på, at kunderne er glade for, der er kommet billigere alternativer.
- Der er en klar tendens til faldende priser på markedet for BI, og det er en kolossal fordel for kunderne, siger han med henvisning til, at både Microsoft og SAP udfordrer prisniveauet - på hver sin måde. SAP ved at kunne lægge BI oven i sine entrepriseaftaler og Microsoft blandt andet ved at lægge BI ud på SQL-serveren.
SAS går efter en platformstrategi - om at være for BI hvad SAP er for ERP - frem for en best-of-breed position. Den strategi tror Michael Borges ikke på.
- Hvis SAS var kommet med det budskab for fem år siden, havde de haft fantastiske muligheder. Men nu har SAP og Microsoft fået så godt fat, at det vil være svært at komme igennem med det. SAS Institutes markedsandel vil blive voldsomt udfordret i de kommende år. Men eftersom BI er et vækstmarked, så lagkagen samtidig vokser, vil SAS stadig kunne gå frem, mener Platon-direktøren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere