En virtuel hjerteoperation

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. juni 2006.


En virtuel hjerte­simulator lader kirurger træne med skalpellen, inden operationen. En dansk prototype på
simulatoren skal præsenteres på en konference i Boston.

Et forskningsprojekt fra Aarhus Universitet skærer i bogstaveligste forstand fordelene ved sundheds-it ud i pap. Eller ud i hjertestykker, burde man måske sige. Der er nemlig tale om en virtuel hjertesimulator, som kirurger kan bruge til at træne på, inden de skal i gang med en vigtig operation.
Simulatoren fungerer ved, at man holder en skalpel i hånden i den virkelige verden. Når man bevæger skalpellen, ses en synkron bevægelse på computerskærmen, hvor man også kan se et animeret hjerte. På den måde kan man som kirurg øve sig på forskellige snit og se, hvordan hjertet reagerer, når man skærer med skalpellen.
Datalog og ph.d.-studerende Jesper Mosegaard laver hjertesimulatoren i samarbejde med Thomas Sangild Sørensen fra Center for Avanceret Visualisering og Interaktion og to børnehjertekirurger fra Skejby Sygehus. Prototypen på hjertesimulatoren er begrænset til at kunne simulere en bestemt operation, hvor kirurgen skal reparere et hul imellem de to hjertekamre på børn med medfødte hjertefejl.
- Vi kan ikke bare simulere alle tænkelige scenarier, så vi har valgt at fokusere på denne type operation. Simulatoren kan ikke forudsige, hvordan operationen vil gå, men den kan give kirurgerne et vigtigt værktøj til forståelse af hjertets komplekse form, og den kan bruges som forberedelse af mulige kirurgiske strategier, forklarer Jesper Mosegaard.

Holdet bag simulatoren har fået økonomisk støtte af Hjerteforeningen til at kunne stabilisere og modne produktet. Målet er, at hjertesimulatoren også skal kunne bruges som et mere generelt træningsredskab for yngre kirurger. Det kræver dog, at den bliver endnu mere realistisk, og blandt andet derfor har skalpellerne nu også fået "force feedback", så man kan mærke modstanden, når man tager fat i det virtuelle hjerte.
- I starten var det ikke realistisk nok, for når man ikke kan mærke modstand, vil man nemt kunne komme til at gøre urealistiske ting på det virtuelle hjerte, forklarer Jesper Mosegaard.
Han afleverer sin ph.d.-afhandling om simulatoren i slutningen af juli, og allerede i starten af august skal prototypen præsenteres på Siggraph, der er en stor konference i Boston med fokus på computergrafik og interaktive teknikker.
- Vi har planer om at kommercialisere hjertesimulatoren, men der er endnu et stykke vej, siger Jesper Mose­gaard.

OriginalModTime: 22-06-2006 15:10:13




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere