Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. oktober 2006.
Tre kvinder på toppen af den danske it-verden giver et indblik i deres arbejde med it i en mandsdomineret branche.
Marie Munk, vicedirektør i IT- og Telestyrelsen.
37-årige Marie Munk har fra sit kontor på direktionsgangen på øverste etage udsigt til BaneDanmarks bygning.
Og selvom hendes styrelse næppe er under så stort et pres, som de er ovre hos kollegaerne hos BaneDanmark, så er forventninger til udnyttelse af it store.
- Alle har med rette kæmpe forventninger til, at it kan gøre en forskel. Og det i sig selv er enormt spændende, siger Marie Munk. Hun mener, at det er en udfordring flere kvinder bør tage op. Og er overbevidst om, at der er stort potentiale for at få piger inden for døren i branchen, fordi den har så meget at byde på.
- Et dynamisk miljø, hvor der hele tiden sker noget og det går meget stærkt. Samtidig fokuseres der ikke på begrænsninger, men på løsninger i forhold til de udfordringer man står overfor, fortæller hun begejstret.
Hun er ikke bange for at stille alle de dumme og irriterende spørgsmål til teknikkerne på brugernes vegne.
- Vi skal i alt hvad vi laver tænke det ud fra brugernes synsvinkel, ellers mister it sin værdi, siger hun.
Marie Munk understreger, at hun er dybt afhængig af og har stor respekt for de mange tekniske folk i huset, men at hun ikke er der for teknikkens skyld, men for brugernes skyld.
- Jeg skal ikke grave mig dybt ned i alle de tekniske detaljer, men understøtte it-udviklingen ved at se tingene ud fra en forretningsmodel, siger hun.
Hun arbejdede selv med forretningsmodeller, hvor man fokuserede på efterspørgslen i markedet og hos forbrugerne, da hun tidligere var hos KL og Finansministeriet.
Caroline Søeborg Ahlefeldt, IT-entreprenør og bestyrelsesmedlem.
Nygifte Caroline Søeborg Ahlefeldt er ITs ukronede dronning. Allerede leder som 23-årig og i dag medlem af over ti bestyrelser. Hun ved alt om, hvad det vil sige at være kvinde i it-branchen, og er især kendt som iværksætter af MouseHouse, der senere blev solgt til Cell Network.
- 7-9-13 har jeg altid oplevet en positiv reaktion fra mændene, de steder jeg har været, siger hun.
Hun mener, at der er langt fra bestyrelseslokalerne til det praktiske arbejde med it.
- Desto højere man kommer i ledelseshierarkiet, desto mere generelle ledelsesfærdigheder bruger man, siger Caroline Søeborg Ahlefeldt og forklarer at hendes hverdag primært går med at sparre omkring strategi, organisationsstrukturer, finansiering, og så videre.
I dag plejer hun nemlig sine investeringer i blandt andet firmaet Resultmaker, der står for Virk.dk, og passer sine bestyrelsesposter.
- Jeg er ikke den person, der kan alt det tekniske, men jeg er god til at finde de folk, der kan, og som er kreative, siger hun.
Caroline Søeborg Ahlefeldt lærte selv om it på studiet informationsvidenskab, hvor fokus i undervisningen var på hvilke behov mennesker har.
- Derfor lærte jeg it at kende på den bløde måde og er ikke ekspert i programmering. Men det er også underordnet som leder. Så selvom kvinder ikke har it-færdigheder, skal det ikke forhindre dem i at gå ind i ledelsen i it-branchen, lyder hendes budskab til andre kvinder.
Helene Krogh, adm. dir. i softwarefirmaet CDM A/S.
Ind af bagdøren. Sådan beskriver Helene Krogh hendes entré i it-branchen. Det hele begyndte, da hun som 24-årige HA-studerende startede hendes eget Telemarketingsbureau. Det var her hun fik øjnene op for mulighederne i it.
- Alle processer var manuelle - så vi besluttede os for at computerisere hele salgs- og marketingprocessen. På den måde kunne få en konkurrencefordel over for de andre bureauer, siger hun.
Og det system bureauet lavede, var så godt, at de faktisk valgte at sælge det sammen med marketingsydelser.
- Jeg er faktisk en it-mongol. Jeg kan overhovedet ikke programmere, men det er heller ikke mit område, siger hun.
Derimod leder hun virksomheden sammen med partneren Erik Rosenkrantz og kommunikere de krav til udviklingsafdelingen, der stilles til produktet. For eksempel beskrivelse af salgs- eller telemarketingsprocesser.
Helene Krogh mener, at it-branchen må vågne op og tage flere kvinder ind i bestyrelser og ledelser. Selv har hun fokuseret på at få kvinder ind i hendes eget firma, hvor der er en del kvindelige programmører.
- Der er altså også kvinder der er it-nørder, det gælder bare om at rekruttere dem, siger hun.
Faktabokse:
Marie Munk
1969: Født
1996: Cand. polit
1998: Direktionssekretær i Finansministeriet for Anders Eldrup (nuværende DONG direktør)
2001: Projektleder hos Finiansministeriets Den Digitale Taskforce
2003: Chef for KLs kontor "Administration og IT"
Gift og pige på to år
Caroline Søeborg Ahlefeldt
1968: Født
Bachelor i informationsvidenskab med MBA fra Handelshøjskolen.
1992: Stiftede MouseHouse
1993: Stiftede Space Invaders, Skandinaviens første digitale designuddannelse.
1999: solgte MouseHouse til Cell Network, Medejer og bestyrelsesformand i designagentvirksomheden QeQ, forlaget Pretty Ink og IT-virksomheden Resultmaker. Medlem af bestyrelsen i bl.a. Dyrberg/Kern, 3XN, Vækstfonden og Grønnegårdsteatret
Helene Krogh
1961: Født
1986: Cand. Merc. i Strategisk planlægning
1986: Startede CDM A/S
1999: Solgte firmaet til Aston
2001: Købte CRM software-delen af firmaet tilbage fra Aston
2006: Firmaet har i dag 45 ansatte
Gift og to døtre
OriginalModTime: 19-10-2006 15:24:22