Fagforeninger i kamp om it-ansatte

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. december 2006.


Jobkarteller Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen er under pres fra it-fagforeningerne i sagen om de hemmelige jobklausuler. Sagen er samtidig en glimrende anledning for fagforeningerne til at profilere sig.

Højkonjunkturen i it-branchen tvinger fagforeningerne ind på helt andre fokusområder end minimumslønninger og fælles goder. Det handler om forståelse for den øgede individualisme, siger en kommunikationsekspert.

Kampen om de it-ansatte er intensiveret i fagforeningerne. Det er ikke nok at markedsføre sig med glitrende foldere og diverse sygeforsikringer.
Medarbejdermangel i it-virksomhederne gør det nemlig svært for fagforeningerne at slå på klassiske fagforeningsdyder som fælles fodslag på eksempelvis lønområdet, da medarbejderne i højere grad kan kræve lukrative individuelle ordninger.
Faglig sekretær hos fagforeningen Prosa, Hanne Lykke Nielsen peger derfor på vigtigheden i at vise flaget for at markere, at fagforeningen eksisterer.
Også kommunikationsekspert Lotte Hansen fra kommunikationsbureauet Advice mener, at fagforeninger bør tilbyde medlemmerne noget ekstra.
- Det nemmeste for en medarbejder i en branche med højkonjunktur er at melde sig ud af sin fagforening, siger Lotte Hansen. Hun påpeger, at udfordringerne for en fagforening derfor handler om at blive ved med at rejse nye problemstillinger, der er relevante både på et fællesskabsniveau og samtidigt appellerer til den dybt individuelle medarbejder.
- I en situation, hvor arbejdsgiverne jagter de bedste it-hoveder kan den enkelte ikke bruge fagforeningens klassiske kamp for minimumslønninger til noget, når vedkommende kan få den tredobbelte løn tilbudt hos en arbejdsgiver, siger hun.
Lotte Hansen peger i den sammenhæng på, at Computerworlds jobkartelsag er en god hank for en it-fagforening at gribe fat i og profilere sig på.
- Sagen viser, at den enkelte fagforening stadig kan tage alle under en kam i it-branchen. Og medarbejderen kun igennem den givne fagforening kan få sine rettigheder opfyldt. Derfor udnytter fagforeningerne sagen bedst muligt, forklarer hun.
Helt generelt peger Lotte Hansen på, at fagforeningerne er på vej mod at skabe nye identiteter. Og via promovering af sig selv i medierne kan fagforeningerne signalere, at de i sager om eksempelvis non-solicitationsklausuler (hemmelige jobklausuler, red.) er moderne og tidssvarende.
- Det er jo et vigtigt konkurrenceparameter at signalere over for medlemmerne, at de hele tiden er parate til at sikre medarbejderne de bedste løn- og ansættelsesvilkår, siger hun.

Hos it-fagforeningerne er man godt klar over, at branchen kræver noget helt specielt med hensyn til promovering af sig selv i periode med højkonjunktur.
Fagforeningerne Prosa, Sam-data og Ingeniørforeningen i Danmark (IDA), der alle i mere eller mindre grad har it-branchefolk som medlemmer, oplever i disse dage stigende medlemstal.
Fremgangen kan skyldes, at it-fagforeningerne er opmærksomme på, at højkonjunktur i it-branchen kræver en anderledes tilgang til potentielle og eksisterende medlemmer, end den man normalt forbinder med fagforeninger.
En af de fagforeninger, der har promoveret sig mest i forbindelse med jobkartelsagen, Prosa, erkender, at enkeltsager er gode at profilere sig på.
- Jobklausuler er netop et af de områder, som vi er opmærksomme på, når der er højkonjunktur, siger Hanne Lykke Jespersen.
Hun mener, at fagforeningen generelt kan hjælpe medlemmerne på en helt anden måde, end når der er lavkonjunktur. Eksempelvis tør folk stå frem og beklage sig uden fare for fyringer, og det er derfor også nemmere for fagforeningerne at få sagerne frem.
- Når der er lavkonjunktur, så har arbejdsløse it-folk derimod sværere ved at sige nej til job, hvis vedkommende har gået ledig i et års tid. Omvendt oplever vi dog også, at mange siger, at de kan klare sig selv i de gode tider, siger Hanne Lykke Jespersen.
Hanne Lykke Jespersen regner i denne sammenhæng med, at Prosas megen medieomtale i forbindelse med kartelsagen kan påvirke medlemstallet i en positiv retning. Det skyldes, at sagen beskæftiger sig med kerneproblemstillinger i it-branchen og derfor er god at profilere sig på.
- Vores mediestrategi lægger jo et nødvendigt pres på beskæftigelsesministeren. Men vi har naturligvis også tænkt meget i at sprede kendskabet til Prosa i forbindelse med kartelsagen, siger Anne Lykke Jespersen.
- Det ligger jo altid og lurer, at man gerne vil kapre kunder fra andre fagforeninger. Det vil alle fagforeninger, forklarer hun.
Det udsagn bakkes op af faglig sekretær Finn Hansen fra den konkurrende fagforening Sam-data.
- Vi gør alt for at kapre medlemmer og være mere attraktive end de andre fagforeninger, siger han. Han påpeger i den sammenhæng, at sagen om jobkartellerne er en historie, hans egen fagforening kan lukrere på. Han tilføjer dog skyndsomt, at det for fagforeningen naturligvis altid handler om medlemmernes ve og vel ved at have de bedste priser og produkter og være tilgængelig døgnet rundt.

Hos ingeniørenes fagforening, IDA sælger man i mindre grad sig selv på enkeltsager.
- Synlighed betyder rigtig meget for os. Derfor benytter vi også et kommunikationsbureau til at måle vores medieindsats, forklarer formand for IDA, Lars Bytoft.
Han pointerer dog, at enkeltsager aldrig bør være det eneste en fagforening kæmper for og markedsfører sig med. I den sammenhæng ser han IDA mere som en faglig interesseorganisation frem for en klassisk fagforening.
- Det er fint nok, at fagforeningerne slår på tromme. Men jeg tror nu ikke det rykker ret meget politisk. Derimod er promovering af teknologi og dens betydning virkelig noget, der har interesse for vores medlemmer. Derfor ser vi mere overordnet på, hvad vi kan gøre for den sag ved blandt andet at deltage i politiske og samfundsmæssige debatter frem for at fare op over en enkeltsag. Hvad gør diverse fagforeninger, når enkeltsagerne ikke er der mere? siger Lars Bytoft fra IDA.

Faktaboks:
Fagforeninger for it-ansatte
Prosa har omkring 13.000 medlemmer, som er uddannet eller arbejder med it.

Sam-data tæller cirka 15.700 medlemmer fra it-branchen

IDA har i nærheden af 60.800 medlemmer, hvor omtrent 15 procent beskæftiger sig med it-relaterede områder.

OriginalModTime: 30-11-2006 14:08:53




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere