Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. januar 2007.
Hos TDC vil man inddrage brugerne i en ny stor satsning på området for hjemmeelektronik. Eksperterne skal dog i høj grad tages med på råd, når brugerne via nettet bliver drivkraften i udviklingen af opfindelserne.
Kampen om kunderne er hård på elektronikmarkedet. Få fejlslagne opfindelser fra en virksomhed kan betyde katastrofe. Og derfor skal den helst ramme rigtigt. Hver gang.
Det ved den danske telegigant TDC. Selskabet vil derfor i høj grad benytte sig af brugernes ønsker og behov som en ledestjerne for, hvordan produkterne skal udformes. En udviklingsmetode som TDC regner med vil kunne spare selskabet for mange millioner udviklingskroner, samt ikke mindst mangedoble chancen for at ramme forbrugerne midt i behovet.
- Ved at finde ud af præcis, hvilke produkter og funktioner vores kunder vil have, så slipper vi for at udvikle løsninger, der enten ikke bliver brugt eller ikke giver mening for den enkelte forbruger, siger markedsdirektør Jesper Bjerre fra TDC Totalløsninger.
Han påpeger dog, at kunderne langtfra selv kan udforme koncepterne. De kan derimod bidrage med afgørende viden i udsagn, adfærd og opførsel, der bliver fortolket af eksterne eksperter, som dels skal kortlægge kundekravene og dels bidrage til udviklingen af de konkrete teknologiske løsninger for koncepterne.
- Vi vil meget gerne udfordre vores lukkede udviklingsarbejde i TDC, hvor vi har tradition for at udvikle ved hjælp af eksperter i vores egen TDC-verden. Men nu åbner vi dørene til tredjepartsudviklere, der kan give os adgang til en masse ekspertise i universitets- og teknologimiljøet, som vi kan trække på senere i udviklingsprocessen, siger Jesper Bjerre.
Derfor er TDC gået sammen med udviklings- og innovationsvirksomheden Innovation Lab og designfirmaet Designit i et projekt, hvor trekløveret arbejder på at udvikle digitale produkter med TDC-logo til de danske husstande.
- Vi kigger på muligheden for at styre underholdning, kommunikation og sikkerheden i hjemmet via ét system. Det er et koncept, der handler om digitalisering af hjemmet. Og derfor vil vi gerne finde ud af, hvordan danskerne bruger eksempelvis computere, tv, printere og overvågningsudstyr, forklarer Jesper Bjerre.
For at komme frem til den optimale udviklingsproces, kombinerer TDC bruger-, teknologi- og forretningsperspektivet med hjælp fra Innovation Lab og Designit.
- Der har været en tendens til at rendyrke det ene perspektiv frem for de andre. Men vi mener, at den bedste udviklingsproces sker, når man kombinerer dem frem for at stirre sig blind på det ene, siger projektleder Morten Hejlsen fra Innovation Lab.
Han peger på, at TDC-projektgruppen derfor vil kombinere brugerbehovet med den teknologidrevne opfindelse for at opnå den gode forretning.
- Mange virksomheder med teknologidrevne innovationer går galt i byen, når de sidder i flere år og udvikler et produkt uden at have nogen fornemmelse for, hvordan markedet vil tage imod produktet, siger Morten Hejlesen.
Derfor er det vigtigt for projektgruppen at tage fat i de teknologiske muligheder, som et firma som TDC besidder, og derefter vende teknologien mod brugernes reelle behov.
Udviklingsmetoden, som TDC benytter sig af, foregår i syv tempi med hjælp fra Innovation Lab og Designit.
Efter teleselskabet i første fase har udviklet grundkoncepterne for deres opfindelser med hjælp fra Innovation Lab, så vil Designit i anden fase blive briefet om koncepterne. Designvirksomheden vil derefter i tredje fase sørge for, at koncepterne bliver lagt til debat på communities. Og her sker den reelle brugerinddragelse.
- Vores brugerinput foregår i stor udstrækning ved hjælp af hele web 2.0-tankegangen ved, at brugere fra hele verden via nettet kan diskutere sig frem til konkrete designløsninger ud fra de opstillede koncepter i første fase, hvilket er noget helt nyt i Danmark. Derefter vil vi benytte mere etnografiske analysemetoder såsom interviews med familier baseret på diskussionen i diverse communities, siger Morten Hejlesen.
Han fortæller, at valget af den tredje fase bunder i et simpelt behov for mere effektive metoder for brugerinddragelse, når man ser på, hvor stor konkurrencen er mellem virksomhederne på området.
- Så på samme måde som virksomhederne åbner for nye forretningsmodeller på nettet, så åbner nettet også for helt andre og perspektivrige muligheder for brugerinddragelse i vores konkrete udviklingsproces, siger Morten Hejlesen.
Eksperter fra de tre virksomheder vil derefter i fjerde fase gå sammen om at videreudvikle produkter ud fra de konkrete forslag og diskussioner, som er dukket op i løbet af brugerinddragelsen.
På baggrund af ekspertvurderingerne vil der i femte fase ske en koncept-udvikling og udarbejdelse af brugsscenarier, der i sjette fase bliver testet på brugere igen. Og i syvende og sidste fase bliver koncepterne videreudviklet og færdigjusteret.
Billedtekst: samarbejde Udviklingsprocessen for samarbejdet mellem TDC, Innovation Lab og Designit.
Billedtekst: RESULTAT Kombinationen af perspektiverne og arbejdsfordeling når brugerne skal inddrages i en teknologisk sammenhæng, der skal give resultater på bundlinjen.
OriginalModTime: 18-01-2007 14:25:33