Mens vi venter på, at verden bliver mobil

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. maj 2007.


Mobilitet er et af de mest hotte it-
fænomener, og salget af mobile løsninger forventes at stige markant de
kommende år.
mobilitet
Af Kim Stensdal
Hvad ville du gøre, hvis nogen fortalte dig, hvor der ligger guld begravet? Du ville sikkert være på vej derhen, allerede inden du havde fundet en skovl til at grave det op med. Det er også tilfældet med verdens største pc-producent, HP, der ikke har været lang tid om at handle ud fra de efterhånden ganske mange analyser, der spår en voldsom vækst i salget af mobile løsninger.
På IDC's "investeringsbarometer" er mobilitet det område, der ligger højest placeret i den seneste undersøgelse af det nordiske marked, og IDC forventer, at der i de kommende år vil være vækstrater i omegnen af 30 procent i erhvervslivets investeringer i mobile applikationer og mobile it-services.
HP er en af de virksomheder, der lukrerer på efterspørgslen, og helt nye tal viser, at HP på det danske marked solgte 43 procent flere bærbare pc'er i første kvartal af 2007 end i samme periode sidste år.
Derfor var det heller ikke overraskende begrebet mobilitet, der var udgangspunktet, da it-giganten i sidste uge havde inviteret omkring 300 journalister fra hele verden til sin årlige pressekonference, der denne gang fandt sted i Shanghai i Kina.
"Vores mobile produkter er skyld i en enorm stor del af vores succes," fortalte Todd Bradley, executive vice president i HP, i sin åbningstale.
Skal skabe merværdi
HP mener selv, at de muligheder, de mobile løsninger giver os, i øjeblikket skaber en eksplosion i salget af bærbare computere.
"Det handler om at lave produkter, der giver dig mulighed for at koble dig på. At koble dig til mennesker, informationer, underholdning og det, der betyder allermest for dig," siger Todd Bradley.
Netop det synspunkt synes at være det dominerende på den aktuelle mobilitets-scene. Bærbare computere, mobiltelefoner, smartphones og PDA'er skaber nemlig ingen revolutioner i sig selv. Med mindre altså produkterne kan give dig en eller anden form for merværdi i kraft af adgang til de ting, du har brug for, når du er på farten.
For hvad vil det egentligt sige at være mobil?
Indtil nu har det i høj grad handlet om, at man kan få adgang til e-mail og kalender på de mobile enheder - og måske også surfe lidt omkring på nettet. Sådan er det fortsat, men kravet om bedre og hurtige netværksteknologier og flere anvendelsesmuligheder vokser, og det mærkes i øjeblikket ganske markant i teleindustrien.
"Det er ikke længere os, der fortæller kunderne, at de skal være koblet op. Det er noget, de kræver af os, og det er noget nyt. De vil have adgang til både e-mail, internet og informationer om det område, de befinder sig i," fortæller David Woodbridge, der er chef i British Telecoms afdeling for salg af terminaler.
Virtuel verden i den fysiske
Det sidste krav forsøger HP at imødekomme. På konferencen i Kina blev der præsenteret en række af de nyeste produkter, blandt andet et nyt stykke software til den såkaldte HP Travel Companion, der er kombinationen af en PDA og en GPS. Softwaren mscape (står for mediascape), der fortsat er i beta, lader brugerne designe og skabe deres egne positions-baserede oplevelser ved at koble GPS-positioner med et website, hvor selve indholdet skabes.
I praksis betyder det, at man for eksempel kan lave tekst, lyd, video og billeder, der kommer frem på andres GPS-skærme, når de er i nærheden af en given position og ønsker at vide noget om stedet. For eksempel kan du høre en fortælling om den kirke, du passerer eller se anmeldelser af den restaurant, du står udenfor.
Phil McKinneys og HP's drøm er, at man også skal kunne spille spil, der tager udgangspunkt i for eksempel den park, man befinder sig i. På den måde kobles den virtuelle verden sammen med den fysiske, så man på skærmen ser og oplever ting, der hænger sammen med det sted, man befinder sig.
"De fysiske og de virtuelle verdener vil smelte sammen. I 2020 vil der ikke være tale om, at folk ser de virtuelle verdener som et Second Life - det er deres liv, siger Phil McKinney.
HP's mscape er et eksempel på, at de mobile drømme for alvor er ved at komme op at stå. Med et stigende udbud af Wi-Fi-hotspots og teknologier som WiMAX og HSDPA (Turbo-3G) godt på vej, bliver der nemlig skabt en række nye muligheder, når man har en bærbar computer, en PDA eller en avanceret mobiltelefon i hånden.
Internet driver udviklingen
Måske er det også derfor, at salget af bærbare computere giver de stationære forgængere baghjul. Nu kan man bruge den bærbare til noget, når man sidder i en park eller i toget. Det mener i hvert fald Intel, en af HP's tætte samarbejdspartnere, der også var med til HP-konferencen.
"Internettet er i dag verdens mest populære medie, og det er det, der driver udviklingen og salget af de bærbare computere," siger Sean Maloney, der er executive vice president i Intel.
Intel satser på WiMAX som den teknologi, der skal gøre bredbånd mobilt. Blandt andet fordi chipproducenten ikke mener, at mobiltelefonteknologierne er designet til, at brugerne skal kunne hente og sende store mængder af data. Uanset hvilken teknologi, der skal gøre bredbåndsinternettet mobilt, er der dog ikke nogen tvivl om resultatet.
"Med tiden vil alle blive mobile internetbrugere," siger Sean Maloney.
For British Telecom er det Wi-Fi, der er svaret på kundernes krav om den evige opkobling. Telegiganten har i dag over 30.000 hotspots på verdensplan, hvoraf flere end 8.000 af er placeret i England. Det kombineret med den generelle bredbåndsudvikling med lavere priser og højere hastigheder, åbner for en række muligheder, mener David Woodbridge. Han tvivler på, at en mobilteknologi som UMTS vil kunne stå distancen på længere sigt.
"Upload-hastigheden bliver vigtigere og vigtigere. Hvis du er YouTube-bruger, og dit barn for eksempel tager sine første skridt, er det fantastisk at kunne uploade det (videoklippet, red.). Upload over et mobilnetværk dur ikke, men det gør det over Wi-Fi," mener David Woodbridge.
HP vil lede udviklingen
For en virksomhed som HP er det farligt at låse sig fast på kun én netværksteknologi til de bærbare computere, PDA'erne og mobiltelefonerne. Derfor håber HP's CTO, Phil McKinney, også, at industrien kan bliver bedre til at samarbejde om standardiseringer, så det i det mindste ikke går ud over brugerne, når den mobile enhed skifter fra et netværk til et andet i forsøget på at skabe den evige bredbåndsopkobling.
"Det er et faktum, at der findes en række forskellige netværk, der lapper ind over hinanden, så spørgsmålet er, hvordan man får skabt en sammenhæng. Enhederne har brug for netværkene, og netværkene har brug for enhederne, så efterhånden begynder vi at se, at de to verdener arbejder sammen," mener Phil McKinney.
Da hans kollega Todd Bradley, executive vice president i HP, åbnede mobility-konferencen i Shanghai, kunne han med god grund hive de flotte salgstaler frem om HP's fremtidsvisioner.
Den seneste opgørelse fra analysehuset Gartner viser nemlig, at HP's andel på verdensmarkedet for pc'er steg til 17,6 procent i første kvartal af 2007, mens Dell, der er den næststørste pc-producent, kun sidder på 13,9 procent. Og selvom salget af bærbare computere har skabt den fordelagtige position for HP, viste konferencen i Kina også, at HP ikke har tænkt sig at stoppe dér i jagten på at blive verdens føren­de leverandør af mobile løsninger.
"Det er vores intention at være førende, og det er vores intention at lede alle de markeder, vi kan være på," sagde Todd Bradley, der rangerer lige under HP's administrerende direktør Mark Hurd.

k.stensdal@cw.dk

HP: Grænserne forstøver, og alt smelter sammen
cw.dk/art/39289

HP: Mobilitet bliver det helt store hit i fremtiden
cw.dk/art/39260

HP skal stå i spidsen for alt og alle
cw.dk/art/39263

Billedtekst: merværdi Bærbare enheder som PDA'er skaber ingen revolution i sig selv. Det kræver, at produkterne giver en eller anden form for merværdi, lød synspunktet på HP's mobility-konference i Shanghai.

OriginalModTime: 21-05-2007 14:25:56




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Computerworld giver dig hver måned 30 minutter med de nyeste cybertrusler, konkrete angreb og brugbare råd. Få indsigt i AI og sikkerhed, compliance, risikovurdering og forsvarsstrategier. Tilmeld dig næste Cyber Briefing nu.

14. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere