Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. juli 2007.
lingsstudent ved Aalborg Universitet har bygget sin helt egen computer
med multi-touch-brugerflade og bruger blandt andet to pærer, der normalt anvendes til at holde smågrise varme, til at matche giganters produkter.
fingerspidser
Af Nicolai Devantier
En fransk udvekslingsstuderende på bare 23 år har i forbindelse med et ophold på Aalborg Universitet udviklet et produkt, der i sin grundidé minder rigtig meget om det, Microsoft promoverer i sin nyeste kreation, Surface-computeren.
Alexandre Fleury, som den unge studerende er døbt, har nemlig skabt en pendant til Microsofts digitale sofabord - en multi-touch-computer.
Finishen er knap så lækker, funktionerne få og designet ligger milevidt fra det lækre akrylplastik som it-giganten disker op med. Grundideen er dog helt den samme nemlig en brugerflade, hvor man kan navigere med alle ti fingre på samme tid og med flere samtidige brugere - også kaldet en multi-touch-brugerflade.
Den manglende finish på Alexandre Fleurys afgangsprojekt skyldes naturligvis begrænsede midler.
Microsoft lancerede i sidste måned sin Surface-computer til en pris på 10.000 dollar, hvilket svare til cirka 55.000 kroner.
I franskmandens model er der komponenter for mindre end 500 kroner, herunder to pærer af den type, der bruges til at holde kyllinger og nyfødte grissebasser varme i stalden, et webkamera, en gammel projektor, et spejl og en god bid spånplade.
Ikke desto mindre har den franske studerende tilvejebragt et produkt, der til forveksling ligner Microsofts.
Djævlens advokat ville sige, at han blot har kopieret en stor virksomheds produkt, men det er ikke tilfældet. Microsofts Surface-computer har blot været kendt for offentligheden i en måneds tid, og multi-touch-brugerfladen i Appels iPhone blev præsenteret i januar. Aalborg Universitet har med forskellige studerende arbejdet med projektet i cirka tre år.
Sikerede et 11-tal
Multi-touch-brugerfladen er en af de nye teknologier, der i øjeblikket trækker mange overskrifter i medierne, og som firmaerne med stolthed viser frem på elektronikmesser. Der er da også stor sandsynlighed for, at det vil blive den brugerflade som fremtidens terminaler vil benytte. Ikke mindst med tanke på, at Apples iPhone bruger teknologien. Det skal nok trække tilhængere ind i folden.
Alexandre Fleury viste ligeledes med stolthed sin multi-touch-maskine frem, ikke for verdenspressen, men for sin censor ved sin afsluttende eksamen ved Aalborgs Universitet. En eksamen, der indbragte ham et 11-tal i kampen for at blive ingeniør i systemkommunikation med speciale i multimedier. En uddannelse, der er varmet op til med fire år på Ecole Centrale d´Electronique i Paris og et afsluttende år i Aalborg.
Oven i hatten har hans professor, Lars Bo Larsen, nu ansat den unge franskmand på universitetet i det nordjyske.
"Der er stor forskel i kultur samt i de metoder som universiteterne i Danmark og Frankrig benytter. Vi er meget mere procesorienterede, og der er ikke mange udvekslingsstuderende, som på bare ét år får et 11-tal ved et dansk institut, siger professor Lars Bo Larsen. "Faktisk er der heller ikke mange med pæredansk baggrund, der gør det," tilføjer han.
Udgangspunktet for Alexandre Fleury handlede faktisk slet ikke om multi-touch, men om musik. Basis-ideen for opgaven var at identificere musik ved hjælp af farver. En slags MP3-tags, bare med farvekoder. Genre, energi, tempo og lignende elementer i et musiknummer bliver associeres med forskellige farver, der så kan bruges til at visualisere, hvad et musiknummer indeholder.
I sit arbejde stødte Fleury på open source-projektet ReacTable, der via mønstergenkendelse kan frembringe musik. Princippet ligner det, man kan opleve med Microsofts Surface-computer, dog knap så avanceret.
På ReacTable placeres et objekt med et bestemt mønster på en horisontal skærm. Mønstret kan afkodes og omsættes til en lyd. Bevæges objektet eller sættes det sammen med andre objekter med andre mønstre, kan man så skabe kompositioner, hvilket den islandske sangfugl Björk demonstrerede ved en af sine seneste koncerter, hvor hun benyttede ReacTable til at skabe sin lydkulisse.
I praksis ser det ganske imponerende ud og derfor satte Alexandre Fleury sig for, at arbejde mod noget tilsvarende.
Grissebasser og spånplade
Først skabte han en Java-
applikation, der afvikles på en ganske almindelig bærbar med Windows XP. Applikationen kan automatisk kategorisere musiknumrene med de ønskede farve-tags.
Herefter var der brug for et navigationsredskab, og her kom et par tidligere studerende på AAU's arbejde ind i billedet. De havde skabt en simpel udgave af multi-touch-brugerfladen. Fleury udviklede på det tidligere arbejde, og han skabte således et digitalt navigationsbord.
Tager man et kig ind i prototypen, der er bygget op omkring et spånpladebord, ligner indmaden til forveksling den, man finder i Microsofts Surface-computer. Komponenterne er noget mere spartanske, bevares, men grundideen er helt den samme.
Microsoft anvender en LED-lyskilde til at sende infrarødtlys mod overfladen, Alexandre Fleury bruger to pærer af den type som man varmer smågrise med i en stald.
De udsender ligeledes det ønskede lys, men har et par skavanker i form af kraftig varme udvikling og et kraftigt rødt lys. På bedste ingeniørvis kompenserer man for det røde lys ved at sætte et par grønne plastik-ark foran pæren, så er den generende farve væk.
"Varmen må vi desværre leve med, det er en af ulemperne ved at bruge komponenter, der er skabt til et andet formål, fortæller Alexandre Fleury, mens han stolt om end lidt nervøs viser sin eksamensopgave frem for Computerworld.
Da der er tale om et forskningsprojekt, er der i første omgang ikke kommercielle hensigter med opfindelsen.
"Jeg skal arbejde videre med applikationen, der bruges til farve-tags, og måske vil jeg også bruge lidt tid på at raffinere multi-surface-brugerfladen, der faktisk bare er udviklet som navigationsredskab til musiksamlingen" siger Fleury.
"Ofte går projekterne i arv til næste generation studerende," fortæller Lars Bo Larsen. "Vi prøver så vidt muligt at få dem dokumenteret, så andre kan bygge videre på den viden som de studerende genererer"
Om det ender med en konkurrent til Microsofts produkt er næppe sandsynligt, men en ting er i hvert tilfælde sikkert, produktets timing har været helt perfekt af den unge franskmand fra Aalborg.
Boks:
Det sagde censoren:
"Generelt er projekterne ved Intelligent Multimedia kendetegnet ved en unik kombination af teori, ingeniørmæssig konstruktion og avanceret software som tilsammen giver spændende arbejder, som de studerende medrives af og dermed lærer meget af. Det mærker man også i afgangsprojekterne om det selvbyggede berøringsskærmsbord, hvor forfatterne bobler af iderigdom og opfindsomhed som sammen med et fagligt højt niveau på blot et semester kombineres til noget man oplagt kan forestille sig videreudviklet til rigtige produkter."
Hans Dybkjær, m.sc., ph.d., Prolog Development Center
A/S og censor på eksamensopgaven
OriginalModTime: 05-07-2007 14:28:43