Artikel top billede

Konsulenthus parkerer milliongæld i konkursbo

Da et af Danmarks store konsulenthuse gik konkurs, blev der efterladt en tocifret milliongæld i konkursboet, mens aktiviteterne blev ført videre i et nyt selskab.

En gæld i størrelsesordenen 70 millioner kroner var resultatet, da konsulenthuset Capacent gik konkurs i sommer.

"De 70 millioner kroner er et foreløbigt tal, kravene er endnu ikke fordringsprøvet," fortæller kurator Carsten Møllekilde fra Logos Advokatanpartsselskab.

Konkursen for Capacent A/S var en realitet den 3. juni i år, og i løbet af den dag indgik kuratorerne en aftale med selskabets 14 partnere, som overtog selskabets driftsaktiviteter for en million kroner betalt kontant.

"Det er rigtigt, at vi købte aktiverne fra kurator til det nye anpartsselskab dengang i juni," har Jesper Drescher, ledende partner i Capacent ApS, tidligere fortalt Computerworld.

Jesper Drescher vil derimod hverken bekræfte prisen på en million eller størrelsen på den gæld, som blev efterladt i det nu hedengangne Capacent A/S.

Sand mellem fingrene

Ifølge et brev til kreditorerne dateret den 23. juni vedrørende selskabets forhold før konkursen betød forskellige hændelser, at det var "nødvendigt med en hurtig indgåelse af en overdragelsesaftale."

Blandt andet blev flere forsøg på at sælge Capacent A/S ikke til noget, fordi en række af nøglemedarbejderne truede med at sige op, hvis resultatet blev et salg til en uafhængig køber.

Alt i alt betød færre ordrer, store faste omkostninger, faldende likviditet og en stigende usikkerhed "blandt selskabets ledende medarbejdere omkring selskabets fremtid", at samme fremtid var truet.

Alene for maj måned udgjorde ikke betalte medarbejder-forpligtelser som løn, skat og pension omkring 6,7 millioner kroner. Capacent A/S indgav sin egen konkursbegæring den 27. maj i år.

"Selskabet var gået konkurs, og de ansatte kunne frit forlade selskabet, fordi det havde misligholdt deres kontrakter. Vi havde forsøgt at sælge både til partnerne og eksterne købere, så til sidst var den eneste mulighed at lave en lynhurtig aftale med partnerne," siger Carsten Møllekilde.

Capacent er en virksomhed baseret på 'people business', hvor det eneste rigtige aktiv er medarbejderne. Når det pludselig står medarbejderne frit for at forlade arbejdspladsen, fordi de ikke har fået deres løn, er det som at "stå med sand i hænderne, der langsomt løber ud mellem fingrene," som kuratoren beskriver det.
Derfor gjaldt det om at få en aftale på plads, inden alle medarbejderne 'var løbet ud mellem fingrene' på bobestyrerne.

Skyldte allerede millioner

Ifølge brevet fra kuratorerne omsatte Capacent i 2009 for godt 152 millioner kroner.

Desværre løb omkostningerne op i næsten 159 millioner, og selskabet afskrev goodwill for 26 millioner kroner, så årets resultat blev ifølge kuratorerne og den interne bogføring på minus 31 millioner kroner i 2009.

Ifølge Carsten Møllekilde blev der før konkursen arbejdet intensivt på at sælge virksomheden. Selv efter indgivelse af konkursbegæringen for Capacent A/S blev det forsøgt at sælge selve selskabet til partnerne til en pris, som hovedkreditorerne kunne acceptere.

Også den redningsaktion løb ud i sandet.

Moderselskabet var det islandske selskab IMG, der lige som mange andre islandske virksomhader havde en opkøbsstrategi, der ikke forløb som forudsagt.

Forventer fordobling

Capacent ApS forventer ifølge en pressemeddelelse "med et skarpt fokus på kerneforretningen at kunne fordoble størrelsen af virksomheden inden for de næste tre år ved organisk vækst."

Uanset hvor stor Capacent ApS er blevet om tre år, skal kreditorerne ikke regne med, at det nye anpartsselskab betaler af på konkursboets gæld. Ledende partner Jesper Drescher sagde blandt andet i et tidligere interview med Computerworld, at "det er klart, at vi ikke overtager bankgælden."

Heller ikke kuratorerne kan sige noget fornuftigt om, hvor stor en del af den samlede gæld konkursboet bliver i stand til at honorere.

"Det afhænger af forløbet af boopgørelsen. Måske kommer der yderligere penge til boet som følge af omstødelige forhold," siger Carsten Møllekilde.

Omstødelige forhold kan være betalinger, løn, bonus, gaver og andre dispositioner som har forfordelt kreditorerne. Hvis kuratorerne finder sådanne dispositioner omstødelige, kan det betyde, at boet får flere penge at gøre godt med. Penge som andre kreditorer så kan forsøge at gøre krav på.

Capacent ApS fokuserer på ledelsesrådgivning og løsninger inden for Strategy, Finance, Operational Excellence, Project Management, It-rådgivning og SAP.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere