Artikel top billede

Konstitueret direktør Signe Lynggard Madsen fra SKI kommer fra Finansministeriet, hvor Statens Indkøb hører til. Foto: SKI

Sådan bliver de offentlige it-indkøb i fremtiden

SKI og Statens Indkøb får et tættere samarbejde i fremtiden, melder ny SKI-direktør. It-branchen kalder det "en ulykke," hvis de to organisationer lægges helt sammen.

It for milliarder og atter milliarder af kroner købes ind til det offentlige via SKI.

Efter en turbulent periode med direktør-fyringer er en ny chef fra Finansministeriet blevet ansat.

Signe Lynggard Madsen varsler et tættere samarbejde mellem SKI og Statens Indkøb.

Skal SKI og Statens Indkøb lægges sammen?

"Det, jeg vil sige og har sagt om det, er, at vi skal indgå et strategisk samarbejde med Statens Indkøb fremadrettet," siger konstitueret direktør Signe Lynggard Madsen fra SKI.

Hun forklarer, at arbejdsopgaverne vil blive gennemgået, og derudfra vil der blive lavet et strategisk samarbejde.

"Der er masser af ting, som vi kan drage fælles nytte af. Lige fra markedsanalyser til udbudskoncepter og så videre," siger Signe Lynggard Madsen.

Hun blev hentet fra Finansministeriet, hvor netop Statens Indkøb er placeret.

Sammenlægning en ulykke

Hos ITEK under Dansk Industri håber man ikke, at de to indkøbsorganisationer vokser helt sammen.

"Jeg mener, det ville være en ulykke for branchen, hvis man slog Statens Indkøb (SI, red.) og SKI sammen," siger direktør Tom Togsverd fra ITEK. 
 
Han forklarer, at der er tale om to meget forskellige koncepter. 
 
"SI's kontrakter er blevet til efter benhårde udbud, hvor staten bevidst har reduceret antallet af leverandører - i nogle tilfælde til én - i alle tilfælde til færre aftaler end antallet af markante leverandører."

"Dette har været hård kost for branchen, ligesom det har været svært for mindre leverandører at komme til fadet," siger Tom Togsverd.
 
SKI derimod har på alle aftaler tilstræbt, at der blev en palette af forskellige leverandører, hvilket har givet såvel slutkunder i form af statslige styrelser og kommuner mere at vælge imellem, ligesom SKI's aftaler har givet plads til dygtige mindre leverandører, som er skarpe på deres felter, vurderer Tom Togsverd.

"Da det er frivilligt at benytte aftalerne, bliver priserne alt andet lige højere - det er der ikke noget mærkeligt i."

"Til gengæld har det givet problemer vedrørende tildelingskriterier med mere, hvilket er én af grundene til de netop aflyste udbud fra SKI," siger Tom Togsverd. 
 
Særligt rådgivning og vidensydelser er SKI bedst til at håndtere, vurderer Tom Togsverd.

"Vi anbefalede i sin tid SI at holde sig fra overhovedet at gå ind på dette område, hvilket delvist blev hørt - idet kun overordnede it-strategier og it-sikkerhedsløsninger blev aftalebelagte," siger Tom Togsverd.
 
"Jo mere komplekse ydelser, vi taler om, jo sværere er det at putte dem ind i et firkantet aftalesystem. På disse felter er SKI formentlig at foretrække, idet deres løsninger alt andet lige giver flere leverandører at vælge imellem," konkluderer han. 
 
Skal tale sammen
ITEK mener, at de to indkøbsorganisationer bør koordinere deres arbejde.

"Det er dog vigtigt, at de to enheder taler sammen og koordinerer deres udbud, således at leverandørerne kan få en fornuftig planlægning af deres tilbudsaktiviteter," siger direktøren. 

Hos IT-Branchen er direktør Morten Bangsgaard på mange punkter enig med ITEK.

"Og så handler det i høj grad om at lytte mere til leverandørerne," siger Morten Bangsgaard.

Han noterer sig, at der allerede er kommet nye toner fra SKI.

Særligt store rammeaftaler, som flere leverandører slet ikke har omsætning på, skal der ses på, mener han.

"Den slags aftaler har ingen jo glæde af," siger direktøren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere