Artikel top billede

Foto: Frederik Danvig.

Apple-kæde sætter stopper for lang nedtur

Den danske Apple-forhandler Humac har været igennem en fem år lang livstruende krise, men nu er der igen sorte tal på bundlinjen.

Apple præsenterede i sidste uge verdenspressen for et guldrandet rekordregnskab.

Men på trods af Apples økonomiske succes og brandets store popularitet har den danske Apple-forhandler Humac haft problemer med at lukrere på de gyldne tider.
 
Gennem de sidste fem år har virksomheden været igennem en livstruende krise, hvor det ene millionunderskud har afløst det andet.

Men nu er trenden vendt, og Humac har præsenteret et årsregnskab, der langt om længe bringer virksomheden i plus. 

Selvom der er tale om et beskedent overskud på 1,1 millioner kroner, så er det en forbedring på lige knap 11 millioner kroner i forhold til året før.   

Det skyldes blandt andet, at nettoomsætningen er steget med 66 millioner kroner og nu udgør 272 millioner kroner.
 
Efterspørgsel efter infrastruktur  
Humac er i dag ejet af den russiske koncern ECS, og den danske landechef Morten Bo Andersen forklarer, at Humac har oplevet omsætningsfremgang på næsten alle fronter, men at  fremgangen har været størst i business-to-business-salget 

Her er det ifølge Morten Bo Andersen ikke længere blot Mac-computere, som virksomhederne køber, men i mange tilfælde hele it-infrastruktur-løsninger med mailserver og storage.

Men fremgangen i business-to-business-salget skyldes også, at Apple-produkterne nu er begyndt at få et gennembrud i helt nye dele af erhvervslivet, mener Humac-direktøren.

Hvor Apple-produkterne tidligere nød den største popularitet i de kreative fag, så er nu også revisorer, advokatkontorer og i et enkelt tilfælde en bank på kundelisten hos Humac.  
 
"I virksomhederne er det blevet mere acceptabelt at bruge Apple-produkter. Det er min oplevelse, at virksomhederne ofte skifter til Mac, fordi it-afdelingen oplever et stigende pres fra medarbejderne og nogle gange også chefen, der selv er begyndte at bruge Apples produkter i fritiden," siger Morten Bo Andersen. 
 
Men hvis man skal være lidt fræk, så kan man jo spørge, om I så ikke bare surfer videre på Apples popularitets-bølge? 
 
"Det er selvfølgelig klart, at vi har kapitaliseret på Apples fremgang. Men jeg mener også, at vi med god grund kan klappe os selv på skuldrene. Vi har mandet os enormt meget op på business-to-business-indsatsen, og vi har også reduceret omkostningerne på en række områder," siger han.
 
Ifølge Morten Bo Andersen har Humac blandt andet skåret ned i medarbejderstaben, hvor årsregnskabet viser, at antallet af medarbejdere er blevet reduceret fra 124 fuldtidsansatte i 2008 til 85 ansatte i 2010.

Nedskæringerne har været nødvendige, fordi Humac i 2008 stod på afgrundens rand.

Virksomheden var året forinden blevet opkøbt af den islandske koncern Baugur Group, der i den periode blandt andet ejede de danske stormagasiner Magasin og Illum, elektronikkæden Merlin og gratisavisen Nyhedsavisen.
 
Men da finanskrisen i efteråret 2008 rullede ind over verden og ikke mindst Island, der viste det sig, at Baugur Groups svulmende pengekasse kun var fyldt op med lånte penge.
 
En overlevelseskamp
I dag er Baugur ligesom både Merlin og Nyhedavisen gået konkurs, og Magasin og Illum har fået nye ejere.
    
"I den periode var vi inde i en reel overlevelseskamp", husker Morten Bo Andersen.
 
Han fortæller, at det var kommet så vidt, at Humac havde problemer med at betale sine regninger. 
 
"Vi havde problemer med at finansiere vores indkøb og var afhængige af leverandørernes velvillighed, hvis vi havde mistet vores kreditter hos leverandørerne, så er jeg ikke sikker på, at vi havde været i stand til at betale vores husleje. Men vi klarede heldigvis skærene" fortæller Morten Bo Andersen.

Redningen kom, da Humac og dets søsterselskaber i Norge og Tyskland i 2009 blev overtaget af det russiske selskab ECS.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere