Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Test: Luksus-bærbar fra Nokia

Nokias "Booklet" er lille og lækker - men dobbelt så dyr som konkurrenterne. Vi har testet den bærbare computer.

Test: Luksus-bærbar fra Nokia

De mest avancerede mobiltelefoner er efterhånden at regne for computere, men med "Booklet" tager Nokia skridtet fuldt ud.

Man kan sige, at finnerne her laver "en omvendt Apple": fra mobilfirma til computerfirma. Og ved første blik ligner resultatet et mesterværk.

Kabinettet er snittet ud af en enkelt blok aluminium, som vi kender det fra Apples bærbare - og senest HTC Legend.

Det giver en flot og helstøbt form med et minimum af samlinger. Batteriet er smukt integreret i undersiden, som derfor er helt plan.

Låget er belagt med blank plast, der fremstår meget stilfuldt - i hvert fald i testmodellen, som har hvid overflade. Booklet fås også i sort og blå.

Størrelsen ligger et sted mellem et helt og et halvt A4-ark.

Det er et fantastisk handy format, som får andre netbooks til at fremstå store og klodsede. Men selv om Booklet er mindre end de nærmeste konkurrenter, vejer den omtrent det samme. 1,3 kilo er ikke voldsomt, men computeren virker tung i forhold til størrelsen.

Små taster

Som moden foreskriver, er tasterne udformet som flade, adskilte brikker. De klikker sprødt og præcist, men knapperne er et nummer mindre end normalt.

Så hvis man har store hænder, bliver skrivefornemmelsen lidt forkrampet. Pegepladen har en fornuftig størrelse, men de metalliske knapper klikker lovlig stramt efter vores smag.

Skærmen måler 10 tommer og har en opløsning på 1280 gange 720 pixels. Det giver godt med skærmplads, uden at ikonerne bliver for små. Her er dog god plads rundt om skærmen, så det aktive areal kunne let øges til 11-12 tommer. Måske i næste version. Skærmens overflade er blank, som de fleste vist foretrækker. Det giver flotte farver - men også en del generende reflekser.

Løs på tråden

Over skærmen sidder et webkamera med mikrofon, og mellem hængslerne finder vi et flot statuspanel, som blandt andet giver overblik over de trådløse forbindelser: Bluetooth, WiFi og 3G.

SIM-kortet til det mobile bredbånd monteres bag en flap på højrekanten, hvor der også er plads til et SD-hukommelseskort. Ellers er tilslutningerne begrænset til tre USB-porte, et HDMI-stik og udtag til hovedtelefoner.

Og nej, det er ikke fordi vi har glemt noget: Computeren har hverken netstik, VGA eller DVI. Vi savnede især netstikket - og havde til gengæld gerne undværet den indbyggede GPS-antenne, som vi ikke fandt nogen oplagt anvendelse for.

Sløv i optrækket

Harddisken på 120 gigabyte er dejlig støjsvag, og den indbyggede blæser gør ikke meget væsen af sig. Det kølige metal forbliver køligt, når man bruger computeren, som dog heller ikke ligefrem er noget kraftcenter.

Processoren er snuppet fra Intels nederste hylder (Atom Z530 1,6 GHz), og hukommelsen er begrænset til en enkelt gigabyte.

Det er klart i underkanten, selv til den medfølgende "Windows 7 Starter Edition". Fra man tænder maskinen, til man er klar til at skrive i Word, går der to minutter. Og med flere programmer åbne, bliver computeren meget træg. Det såkaldte "Windows Experience Index" er da også helt nede på 2,2.

Langt fra stikkontakten

Du kan vinde en anelse ved at montere et hurtigt SD-kort ("Readyboost"), men en ekstra gigabyte ram havde klart været at foretrække. Desværre kan hukommelsen ikke udvides, hvilket er en stor ulempe ved den helstøbte aluskal.

Hvad Booklet mangler i muskelkraft, har den til gengæld i udholdenhed. Kombinationen af stort batteri og en langsom processor giver en imponerende levetid på 9-10 timer mellem hver opladning. Det er en vigtig kvalitet i en bærbar af denne type, hvor batterilevetiden er lige så afgørende for mobiliteten som den fysiske størrelse.

Den skuffende ydelse trækker vurderingen ned på det middelmådige.

Det er ærgerligt, for med en ekstra gigabyte eller to, havde Booklet været et sikkert hit. Den er stadig værd at overveje, hvis du ønsker dig en flot luksus-bærbar til mail, tekstbehandling og andre lette opgaver.

Godt nok er den dobbelt så dyr som de andre netbooks. Men den ser også dobbelt så dyr ud.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere