Artikel top billede

Guide: Kraftigt mediecenter med Blu-ray og tv-tuner

Vi bygger endnu et mediecenter, denne gang et som er rigt på funktioner og regnekraft. Læs med og se hvordan du får et mediecenter, der kan optage og afspille så godt som alt.

1. Guide: Kraftigt mediecenter med Blu-ray og tv-tuner

Vi er nået til andet afsnit i vores miniserie af guider til, hvordan mediecentre i forskellige prisklasser kan tage sig ud.

Sidste gang byggede vi en billig og støjsvag løsning til sølle 2.000 kroner.

Denne gang åbner vi mere op for tegnebogen og samler et mediecenter, som er rigt på funktioner og computerkraft. Kort sagt: funktionalitet over pris.

Denne maskine skal kunne afspille de samme film som maskinen i sidste uge, men ydermere afspille Blu-ray, dvd og optage tv. Sidst, men ikke mindst, finder vi også et fornuftigt grafikkort, så det er muligt at lammetæve virtuelle modstandere i de nyeste 3D-spil foran den store fladskærm i stuen.
 
De funktioner kan hurtigt kræve mere processorkraft, og derfor opgraderer vi fra sidste uges sparegris i form af Intels Atom-processor til den nyeste Sandy Bridge-teknologi fra Intel.

De ekstra funktioner giver en masse nye muligheder, men samtidig bliver maskinen lidt mere kompliceret at samle. Det er blandt andet nødvendigt at gennemtænke, hvilken tv-tuner man vælger, og opsætningen af softwaren bliver mere kompliceret, men mere om det i artiklen.

Når det hele fungerer optimalt, står man tilbage med et gennemført mediecenter, hvor det er svært at ønske sig mere.

2. Kabinet, bundkort og grafikkort

Vi har denne gang valgt kabinettet SilverStone Grandia GD05B. Det er stilrent, relativt anonymt og bør passe ind i de fleste tv-møbler uden at vække for meget opsigt.
 
Kabinettet er noget større end det HEC, vi fandt i sidste artikel, da der skal være plads til et grafikkort. Det betyder samtidig, at der bliver plads til et større bundkort - et i microATX-format.

Inde i kabinettet er der plads til et par harddiske, vores Blu-ray-drev og op til fire udvidelseskort. Der er også plads til læssevis af blæsere, hvis man er bange for overophedning i kabinettet, og der medfølger endda tre støjsvage blæsere på 120 millimeter. Prisen for dette kabinet er 652 kroner inklusive fragt.

Spændende bundkort

I vores maskine vil vi bruge Intels Sandy Bridge-processor, og det kræver et bundkort med LGA1155-soklen. Sandy Bridge kommer med indbygget grafikchip, som er glimrende til almindeligt mediecenterbrug, men vi ønsker også at kunne spille på vores maskine og snupper derfor også et dedikeret grafikkort.
 
Nu vil det være smart med LucidLogix Virtu GPU, hvor systemet selv vælger, hvilket grafikkort der bedst er egnet til at løse opgaven. Denne funktion findes i de fleste bundkort med Z68-chipsættet, og valget falder på Gigabytes GA-Z68MX-UD2H-B3.

Ud over den nævnte funktion byder dette kort også på USB 3.0, SATA 6 GB/s (gigabit per sekund), passivt kølet chipsæt samt Intel Smart Response Technology. Hvordan sidstnævnte fungerer, kan du læse mere om i vores test af et andet Z68-bundkort fra Gigabyte.

Kortet, vi har valgt denne gang, koster 1.086 kroner.

Mellemklassegrafik

Den indbyggede grafikchip i Sandy Bridge er ikke specielt kraftig, men da vi gerne vil spille lidt på vores maskine, har vi valgt at opgradere med et kraftigere grafikkort - nemlig Inno3D GeForce GTX 560 til 1.298 kroner.

Med denne løsning får vi et grafikkort, som gør det muligt at køre de fleste spil i Full HD-opløsning (1.920 x 1.080 pixel), dog må man forvente, at detaljeniveauet i visse krævende spil skal nedjusteres, for at kortet kan levere en flydende spiloplevelse.

Kortet er nemlig ikke en topmodel, men det er ikke desto mindre meget kraftigere end den chip, Intel har hamret på sit Sandy Bridge-silicium.

3. Strømforsyning, processor, hukommelse og harddisk

Vores mediecenter skal selvfølgelig også udstyres med en strømforsyning, som ikke er inkluderet sammen med kabinettet, og det ekstra grafikkort kræver noget mere strøm end den chip, der er indbygget i Sandy Bridge-processoren.

Derfor snupper vi en 500 watt OCZ ModXStream Pro til 469 kroner. Nu er der strøm nok, og OCZ har lavet strømforsyningen modulær, hvilket hjælper gevaldigt på luftgennemstrømningen i vores kabinet, da der ikke er overflødige kabler.

I et mediecenter har man ikke brug for den hurtigste processor på markedet, og derfor har vi valgt en Intel Core i3-2100, der med sine to kerner på 3,1 gigahertz leverer den regnekraft, vi har brug for. Den koster 800 kroner. Vil man have en hurtigere processor, må man ofre lidt mere.

I en maskine som vores burde to gigabyte hukommelse være nok, men ud fra devisen "man kan aldrig få nok hukommelse", har vi fundet et fire gigabyte sæt frem, bestående af to gange to gigabyte.

Valget er faldet på Corsairs XMS3, som snurrer med 1600 megahertz, hvilket også er det maksimale, vores bundkort officielt understøtter, og da vi ikke skal overclocke, er det et fint match til 309 kroner.

Masser af plads

Vi skal selvfølgelig også have fundet en harddisk til vores maskine. Sidste gang valgte vi en disk på 500 gigabyte for at spare lidt på kronerne, men denne gang vil vi som nævnt kunne optage tv. Tv-optagelser æder harddiskkapacitet i stor stil, derfor snupper vi en stor disk på to terabyte.

Vi ønsker selvfølgelig også en støjsvag disk, og dem finder vi typisk i den "grønne" afdeling, hvor diskene roterer langsommere end en disk til almindeligt brug. Valget er faldet på en Seagate Barracuda Green 2 TB til 544 kroner.

4. Optisk drev, tv-tuner, tastatur og fjernbetjening

For at kunne afspille Blu-ray- og dvd-film er det nødvendigt med et optisk drev. I modsætning til vores sidste maskine er der i vores Silverstone-kabinet plads til et almindeligt 5,25-tommer-drev.

Der er mange modeller på markedet, og skulle man være blandt dem, der satsede på HD-DVD, da formatet kom frem, kan man rent faktisk få et hybriddrev, som understøtter både Blu-ray, HD-DVD og helt almindelige dvd'er.

Vil man ofre lidt ekstra, kan man også købe en Blu-ray-brænder, så man kan fremstille sine egne Blu-ray-medier. Vi har dog holdt os til en Blu-ray-afspiller i form af LiteOn iHOS104 til 478 kroner.

Vores mediecenter skal også kunne fungere som optager, og det kræver selvfølgelig en tv-tuner. Her skal man lige tænke sig om, inden man snupper den samme løsning, som vi vælger. Der er mange måder at få tv ind i hjemmet på. Nogle har en stueantenne, andre kabel-tv eller parabol, og for at gøre det mere besværligt kræver nogle løsninger et kort, som låser op for signalet.

Vi har valgt en tuner fra TerraTec, som hedder Cinergy HTC Stick HD. Det er en tuner til USB, som kan modtage ikke-kodede signaler fra en stueantenne (DVB-T) eller kabel-tv (DVB-C). Derudover kan den modtage radio, analogt signal samt et videosignal fra en anden enhed. Prisen er i skrivende stund 556 kroner.

Modtager man signalet på anden vis, bør man finde en anden tuner. Der er nogle muligheder her.

Denne gang vil vi have både mus, tastatur og fjernbetjening til vores mediecenter. En smart løsning er et tastatur med indbygget mus i form af en pegeplade, som vi kender det fra bærbare computere. Der er flere muligheder på markedet, men vi har valgt Logitechs diNovo Mini, som er lille og kompakt, så det kan være på sofabordet sammen med fjernbetjeningen uden at skæmme alt for meget.
 
Ved siden af vores diNovo Mini placerer vi Hauppauges MCE-remote til 260 kroner. Der følger godt nok en fjernbetjening med tv-tuneren, men fjernbetjeningen virker angiveligt kun i det medfølgende software, som vi ikke vil bruge.

5. Software

Vi skal selvfølgelig også have noget software på vores mediecenter. Sidste gang valgte vi den gratis løsning fra XBMC, men det understøtter desværre ikke tv-tunere. Derfor har vi valgt at bruge Windows Media Center (MCE) fra Windows 7 Home Premium, som koster 1.279 kroner.
 
Med de ekstra funktioner, vores mediecenter har fået, bliver opsætningen desværre også lidt mere besværlig. Blu-ray og tv via kabel-tv er ikke direkte understøttet i MCE, og derfor skal vi have fat i en eller flere udvidelser til MCE.

Disse udvidelser forbedrer dog også oplevelsen og tilføjer bedre genkendelse af film end den indbyggede i MCE. Vi anbefaler, at man kigger nærmere på de enkelte udvidelser og vælger den, man synes bedst om:

My Movies
Media Brower
Media Center Master
TotalMedia Theatre

Opsætningen af TV via kabel-tv (DVB-C) driller mange, da MCE kun understøtter tunere med PBDA-drivere (Protected Broadcast Driver Architecture), og de findes praktisk talt ikke. Derfor skal man have fat i et program, som kan modtage DVB-C og emulere en DVB-T-tuner, som MCE kan genkende. Vi har kendskab til DVB viewer og DVBLogic, som bør kunne løse problemet. Begge programmer koster mellem 100 og 150 kroner, men der findes en prøveudgave, man kan starte med at downloade.
 
Det kan hurtigt blive svært at få sat sit mediecenter op, nu hvor der er så mange funktioner. Heldigvis er der næsten altid andre, som har haft samme problem tidligere.. Derfor bør man selvfølgelig konsultere Google eller besøge eksperten.dk, recordere.dk eller et af de mange andre fora på nettet.

6. Oversigt og pris

Endnu en gang fik vi samlet et spændende mediecenter, denne gang med tv-tuner, Blu-ray og et relativt kraftigt grafikkort. Som vi skrev i artiklens indledning, har vi ladet prisen komme i anden række denne gang, og det afspejler sig da også i det samlede beløb.

Hvis du ikke vil spille på dit mediecenter, er der penge at spare, da du kan fjerne grafikkortet og vælge en lidt mindre strømforsyning. Samtidig kan du overveje at skifte processoren til den strømbesparende i3-2100T. Den er lidt langsommere, men bruger næsten 50 procent mindre strøm.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere