Når lægen egentlig burde behandle patienter, så er han ofte optaget af at bøvle med it-systemer, der ikke fungerer optimalt.
Sådan forholder det sig ofte i det danske sygehusvæsen, konkluderer ny rapport, som Jyllands-Posten omtaler i dag.
Rapporten "Digital Sundhed i Praksis" fra Rambøll Management har kigget nærmere på arbejdsgangen på de danske sygehuse. Rapporten bygger især på indsamlede brugererfaringer.
Konklusionen giver det paradoks, at Danmark har den største grad af digitalisering i et sundhedsvæsen i verden. Men vi formår ikke at udnytte den ordentlig.
»På mange områder fungerer digitaliseringen godt, men der er store problemer. For eksempel fungerer systemet med de elektroniske patientjournaler ikke rigtigt hos os. Så det frarøver os en masse tid i hverdagen,« siger overlæge Erik Kristensen på regionssygehuset i Silkeborg til Morgenavisen Jyllands-Posten.
Ifølge rapporten mangler vi en landsdækkende standardisering af systemer og metoder. Og en overordnet koordinering af hele digitaliseringen.
Manager Peter B. Lau hos Rambøll Management peger på, at regeringen i år har bevilget 20 millioner kroner til it. Men ifølge hans beregninger, så skal der investeres henved en milliard kroner om året de næste 10 år, hvis der skal rettes op på digitaliseringen og brugen af it i sundhedsvæsenet.
I øjeblikket er det simple ting, der stjæler personalets tid. For eksempel er der implementeret så mange forskellige it-systemer, at håndteringen af forskellige logins og kodeord beskrives som en tidsrøver.
Men på længere sigt er de mange forskellige systemer også til gene.
»Det gælder om, at vi skal have en bedre udnyttelse af det, vi allerede har. Selvom nogle regioner arbejder på at løse problemer, så er det alligevel nødvendigt med en overordnet styring. Det bliver nemlig svært at lære af hinandens eksempler og erfaringer, hvis hver region implementerer forskellige systemer,« siger Rambøll-manager Peter B. Lau til Morgenavisen Jyllands-Posten.