Fredag i sidste uge havde fagforeningen PROSA og de to brugergrupper DKUUG og SSLUG foretræde for Folketingets Europaudvalg. Fælles for de tre foreninger er modstanden mod softwarepatenter, og mødet i Folketinget blev brugt til at gøre opmærksom på en række problemer med patentering af software.
"Softwarepatenter bliver mere og mere aktuelle, idet nogle få multinationale koncerner kan se, at de kan sikre sig markedsandele ved at holde nye konkurrenter ude ved at benytte statstildelte monopoler - hvilket patenter jo er," siger Ole Tange, der er talsmand for DKUUG.
Han mener, at IT-udviklingen trives bedst i fri konkurrence, mens monopoler ikke er til gavn for udviklingen. Som eksempler fremhæver han ikke-patenterede ideer som internettet, world wide web, email, søgemaskiner og webmail.
I de sidste tre år har DKUUG, SSLUG og PROSA forsøgt at få indflydelse i processen, men det har vist sig at være sværere end som så.
"Vi har prøvet at få aktsindsigt i alt. Men alt for ofte er der tale om fortrolige møder, hvorfra vi hverken kan få dagsorden, behandlede dokumenter eller referat. Vi har i realiteten ikke mulighed for hverken at følge processen - endsige påvirke den," siger juridisk konsulent Anne Østergaard, talsmand for SSLUG.
Patent- og Varemærkestyrelsen udsteder allerede patenter på software med henvisning til, at der er tale om en kombination mellem 'programmer for datamaskiner' og 'datamaskiner'.
"Det er chokerende at se, hvordan embedsmænd ustraffet kan misfortolke loven. Det har aldrig - hverken nu eller tidligere - givet mening at tale om programmer for datamaskiner, der ikke skulle køre på datamaskiner. Hvis undtagelsen skal give nogen mening, så må software kombineret med en computer heller ikke kunne patenteres," mener Peter Ussing, talsmand for PROSA.