Årets flop 2002: UMTS

ComON Soft- og hardwareguide 2002. Læserne kårede UMTS som vinder i kategorien »Årets største flop 2002«.

Sidste år i september, da regeringen afsluttede auktionen om fire licenser til den næste generation af telefoni, var der lidt murren i krogene hos analytikerne. Hvordan skulle investeringerne på omkring en milliard for hver licens blive tjent ind igen, spurgte man. 2002 viste endnu flere problemer for de teleselskaber, som hoppede på UMTS-vognen, og det begyndte at blive klart, at regeringen med auktionerne begik en af de største fejltagelser på IT-og teleområdet i nyere tid - ligesom i mange andre europæiske lande.

Teleselskaberne er blandt de virksomheder der er mest berørt af den globale recession, og konkurrencen er i forvejen hård på teleområdet. Milliarderne er blevet en byrde for selskaberne, og forpligtelserne til at etablere 3G-netværk over hele landet i løbet af de næste par år står også og blinker rødt i selskabernes budgetter.

Men værst af alt: Teknologien ligner en død sild. Med en maksimumhastighed på et par hundrede kbit i sekundet får UMTS baghjul af det trådløse netværk Wi-Fi, der i dag kan levere 11 mbit, og som er ved at blive standard i bærbare pc'er og håndholdte computere. Rækkevidden i Wi-Fi er godt nok ikke lige så god, men i storbyområder og på knudepunkter vil Wi-Fi blive noget, man kan regne med, tror eksperterne. Og Wi-Fi er også mere populært end forløberen til UMTS, GPRS, som i dag kan anvendes fra mange mobiltelefoner. Brugerne har valgt en billig og åben teknologi frem for en, der er abonnementsbaseret og i øvrigt langsommere

For at føje spot til skade bliver UMTS først funktionelt i 2004, og så skal investeringerne tjenes hjem igen. Brugerne kan regne med at det bliver dyrt at bruge de nye telefoner, når de kommer, og det er spørgsmålet om teleselskaberne til den tid har en jordisk chance for at tiltrække en kundebase, som er stor nok. Den vigtigste anke mod hele UMTS-drømmen er nemlig, hvorvidt der overhovedet findes nogen 3G-services, brugerne er villige til at betale for.

Andel af stemmerne: 27 %

Nummer to: Helge Sander (V), minister for videnskab, teknologi og udvikling (21 % af stemmerne)

Vinderne af de 16 kategorier præsenteres løbende her på ComON.dk i løbet af ugen. En samlet præsentation af vinderne kan ses i denne uges udgave af IT-avisen ComON.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere