Otte bredbåndsselskaber har vildført forbrugerne så voldsomt, at de fortjener en politianmeldelse. Det mener Forbrugerombudsmanden.
Når der reklameres for bredbåndsprodukter, så skal det tydelig fremgå, om der er bindingsperioder, oprettelsesgebyrer og hvad de samlede omkostninger er. Men det er mange danske internetudbydere ikke gode nok til.
Forbrugerombudsmanden har nu meldt følgende otte selskaber til politiet:
- Dansk Bredbånd
- Dansk Net
- Fullrate
- Onfone
- Telia Stofa
- Telmore A/S
- Sonofon A/S (Tele2 A/S og Cybercity A/S)
- Bredbånd Nord I/S (Inklusiv datterselskaberne ESV Bredbånd A/S, Nyfors Fibernet A/S og ENV Fibernet A/S)
Alle selskaber har på den ene eller anden måde oplyst "urigtige, vildledende eller urimeligt mangelfulde angivelser" i deres reklamer. Det er en overtrædelse af markedsføringslovens §3.
Desuden er både Fullrate og Dansk Net blevet meldt for overtrædelse af markedsføringslovens §13. Det vil sige manglende oplysninger om den samlede pris for varen "inklusive gebyrer, omkostninger, moms og alle andre afgifter".
Støvede sager
Politianmeldelserne er et resultat af gennemgange af selskabernes hjemmesider i september 2008.
Men hos Telenor (tidl. Sonofon) erkender man, at der for få dage siden blev fundet ét sted på hjemmesiden, hvor de lovmæssige prisoplysninger ikke var oplyst.
»Vi har rigtig mange platforme, der skal opdateres. Og her er der så sket en smutter. Vi har ingen grund til at stikke blår i øjnene på vores kunder, så vi er rigtig kede af fejlen, som vi rettede med det samme,« siger pressechef Peter Glüssing.
Men hos flere andre selskaber mener man, at Forbrugerombudsmanden skyder gråspurve med kanoner.
Hos Fullrate og Telia Stofa drejer politianmeldelsen sig om én sag hos hvert firma i september. Begge fejl blev rettet sidste år.
Derfor er forundringen stor i Horsens, hvor den manglende prisoplysning beskrives som en menneskelig fejl.
»Vi er et lovlydigt firma, så hvis vi har gjort noget forkert, så står vi selvfølgelig ved det. Dog vil jeg sige, at denne sag har en størrelsesorden, som gør, at den hører til et helt andet sted. Vi har ikke lavet en forsætlig handling, og vi har rettet fejlen. Det er så lille en sag, at jeg ikke forstår, at det bliver til en politianmeldelse,« siger administrerende direktør hos Telia Stofa Ole Simonsen, der kalder sagen for godt og grundig træls.
Dårlig undskyldning
Forbrugerombudsmandens kontor oplyser, at der tidligere er blevet udsendt generelle advarsler til branchen, og at man ikke længere vil nøjes med advarsler.
Men argumentet om at sagen skulle være et pr-stunt frem for forbrugerbeskyttelse, holder ikke vand.
»Baggrunden for, at Forbrugerombudsmanden har udsendt en pressemeddelelse, er, at Forbrugerombudsmanden efter lovgivningen er forpligtet til at informere offentligheden og derved forbrugerne, når han politianmelder virksomheder,« siger Susanne Richter, Procedurefuldmægtig hos Forbrugerombudsmanden.
At der er i nogen tilfælde er gået flere måneder mellem anmeldelsen og firmaernes første orientering i december skyldes, at Forbrugerombudsmanden er nødt til at lave en grundig gennemgang af sagerne, inden der indgives politianmeldelse, forklarer hun.
Hvis politianmeldelsen munder ud i en dom, kan selskaberne se frem til bødestraffe.