Apple stiller skrappe krav til udviklere

Den hemmelige kontrakt som alle iPhone-udviklere skal underskrive er nu afsløret.

Alle de enheder som bruger iPhone OS (iPhone, iPod Touch, iPad) er designet så de kun kan køre software der er godkendt af Apple. Det giver firmaet en enorm magt og er meget anderledes end den normale model for pc-software – man behøver blot forestille sig, at alle Windows-programmer først skulle godkendes af Microsoft.

Softwareudviklere som ønsker at få deres programmer godkendt til iPhone OS skal først underskrive den såkaldte iPhone Developer Program License Agreement – en kontrakt, som indtil nu har været hemmeligholdt.

Men nu er det lykkes for den amerikanske borgerretsorganisation Electronic Frontier Foundation (EFF) at få i fat i et eksemplar af kontrakten, som nu er offentliggjort. Den stammer fra NASA, som blev tvunget til at udlevere kontrakten under den amerikanske Freedom of Information Act.

Dermed kan vi nu for første gang få et indblik i, hvilke krav Apple stiller til udviklere.

Og EFF mener at kontrakten er bekymrende læsning. Den forbyder bl.a. udviklere at udtale sig offentligt eller dele informationer om selvsamme kontrakt. Apple forbeholder sig retten til at afvise enhver applikation uden nærmere begrundelse og kræver at programmerne ikke må distribueres gennem andre kanaler end App Store.

Der er et totalt forbud mod ”jailbreaking” - altså enhver form for manipulation med Apples produkter eller teknologier – og Apple har mulighed for at trække det digitale certifikat for applikationen tilbage til enhver tid, hvilket vil deaktivere programmet på alle enheder hvor det er installeret.

Og Apples eget erstatningsansvar overfor udvikleren er – uanset hvad der måtte ske – begrænset til små 50 dollar. Så hvis Apple kommer til at slette din applikation med 100.000 brugere ved en fejl, så vil du altså kun modtage 50 dollar i erstatning.

Hvordan kan Apple slippe afsted med sådan en ensidig kontrakt, spørger EFF, og leverer selv svaret; fordi App Store er den eneste portal til de 40 millioner solgte iPhones. Hvis Apple's mobile enheder er fremtiden, så er det en fremtid som begrænser innovation og konkurrence langt mere, end det er set i pc-tidsalderen, konstaterer EFF.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere