Lørdag den 14. februar er det Valentinsdag - en amerikansk højtid, som har fundet vej til Danmark. Det er ikke bare lange røde roser og lækker belgisk chokolade, der bliver sendt rundt, men også kærlighedsbeskeder på nettet. Faktisk viser en ny Microsoft-undersøgelse, at danskerne er et af de absolut mest online-flirtende folkefærd i Europa. Mere end to tredjedele af de danske brugere har flirtet med en anden person online.
Men der lurer som bekendt altid en slange i paradis. For Valentinsdag er også stortid for spammere og virusprogrammører, som udnytter at mange folk generelt sender flere lykønskninger til hinanden, og det er svært at kende de "gode" lykønskninger fra de farlige.
I år er det især botnets, der står for en stor del af spammængden, og meget er det er rettet specielt mod Valentinsdag. Det fortæller sikkerhedsfirmaet Comendo.
Et af de helt store botnet, Donbot, der menes at have kontrol over 800.000 computere, sender mails med emnelinien »someone thinks you are very special and has sent you a kiss«, Waledec bruger emnelinier såsom »you have received a Valentine E-card" og »a Valentine card from a friend« og Pushdo spammerne bruger enkle liner som »prepare for Valentine's Day« og »be ready«.
Men vær også forberedt på emnelinier såsom »hey! 14 Feb«, »hey! February month of love« og »hi 14 hearts«.
Waledec botnetværket menes at være bygget på resterne af det berygtede Storm botnet, men har endnu ikke nået samme størrelse. Det skal Valentinsdag være med til at ændre. I USA udgør spam relateret til Valentinsdag allerede 2-4 pct. af den samlede spammængde, og i Danmark er det 4 pct. af spammængden.
Comendo anbefaler generelt at være mistænksom overfor alt du modtager - hvad enten der er tale om e-mails, messenger-beskeder eller sms. Undersøg hvem det er fra og spørg hellere vedkommende om det virkelig er noget vden pågældende har sendt. Vær forsigtig med ukendte links. Tag gerne adressen og kopier den ind i Google i stedet for at klikke direkte på linket.