Klumme: Hvor gør jurister det besværligt!

Hanne Bender fra fagrådet for IT og jura i Dansk Dataforening skriver om edb-kontrakter.

Der har den seneste tid været diskussion om indholdet af og behovet for edb-kontrakter, og det har været fremført fra flere sider, at juristerne gør IT-verdenen utrolig besværlig. Hvis man bare afskaffer kontrakterne, og laver det hele til et samarbejde, vil det gå meget lettere.


Hvorfor afskaffer man ikke bare kontrakterne og al den tunge jura?


Det var måske en god idé, og så kan man samtidig anbefale advokaterne at ansætte en række nye medarbejdere, der kan føre proces. For uden kontrakter, så bliver der i hvert fald mange nye retssager at tage sig af.


Det lyder så fint med samarbejde, benchmarking, driftmål, win/win-situationer m.v., og det er vigtige elementer, som der skal fokuseres meget på. Men juraen kan man ikke helt parkere.


Det er simpelthen nødvendigt at aftale rammerne for samarbejdet, herunder blandt andet hvad man gør, hvis man bliver uvenner, hvad man gør, hvis man har talt forbi hinanden, og hvad man gør, hvis projektet skrider.


Alle disse hardcore jurabestemmelser er nødvendige.


En god kontrakt kan aldrig hindre, at et projekt går i vasken. Men den gode kontrakt kan to ting:


For det første kan den være med til at lede parterne igennem en proces, hvor de får afstemt forventningerne til hvad der skal leveres og hvordan en vellykket leverance skal forløbe. Den gode kontrakt er et operativt instrument for parterne, både under forhandlingerne og i selve leveranceforløbet.


For det andet får parterne på forhånd afstemt, hvad der skal ske, hvis projektet skrider, hvordan man får placeret skylden, og hvordan man får afsluttet samarbejdet.

I de mange forhandlingsforløb jeg har været med til, har jeg stort set ikke oplevet, at der ikke er blevet afdækket uoverensstemmelser, når man har diskuteret kontrakten. Ydermere får parterne ofte i forhandlingsforløbet sammen øje på en række juridiske og ikke mindst faktiske forhold, som ingen af dem tidligere har tænkt på, men som præciserer og måske endda forbedrer den endelige leverance.


Tænk på hvor kompleks IT er og forstil dig noget så simpelt som at rekvirere en maler til en maleropgave. Hvem vil blot ringe til en maler og sige "kom og mal min gang blå?". Det gør maleren, men selvfølgelig en hel anden blå farve, end man havde forudsat. Hvad kan man så gøre? Han har jo leveret en blå farve. Man kan måske henvise til benchmark (?). Der er ikke meget at hente i de almindelige retsregler. Det bliver i givet fald en lang og slidsom proces, om hvis forudsætninger der er bristet, hvem der er nærmest til at bære risikoen m.v. Havde det ikke været smart forinden at få konkretiseret farven med en farveprøve og få afdækket ansvaret for bristede forudsætninger blandt andet?


IT-jurister er efterhånden klar over, at langt de fleste leverancer og forløb er udtryk for en iterativ proces, der er utrolig vigtig for at sikre en vellykket leverance. Juraen skal ikke kvæle dynamikken i en leverance med flest mulige og uhyrligt snørklede §§'er. Men et håndslag og en blind tillid til at lovgivningen alene løser problemerne, fører som oftest til det stik modsatte resultat. Det er både i leveranceforløbet og i tvistsituationen, at den gode kontrakt viser sin styrke.


Af Hanne Bender, fmd. for fagrådet IT og jura, Dansk Dataforening




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere