Dansk forsker advarer mod WLAN-stråling

Den førende danske strålingsforsker advarer om sundhedsfare i forbindelse med trådløse lokalnetværk.

Den kan hverken smages eller lugtes. Den elektromagnetiske stråling er - alt efter hvem man spørger - enten ganske harmløs eller farlig for helbredet. Lektor Sianette Kwee fra Institut for Medicinsk Biokemi på Århus Universitet er ikke i tvivl.

Hun mener at strålingsfaren bør undersøges, før teleselskaberne får lov til at opstille flere mobilantenner.

Men samtidig installeres tusindvis af trådløse lokalnet i danske hjem og kontorer - de små antenner er mindre synlige end teleselskabernes mobilmaster, men det betyder ikke at de er mindre farlige.

»Strålingen fra trådløse netværk i hjemmet er lige så slem som den stråling, der kommer ind i huset fra mobilantenner udenfor. Det er særlig alvorligt, fordi antennerne ofte er placeret i stuen eller andre steder, hvor folk opholder sig meget. Det er meget vigtigt at brugerne bliver opmærksomme på den strålingsfare, som kan være forbundet med trådløse netværk,« siger Sianette Kwee til ComON og henviser til, at det samme gælder for trådløse Dect-telefoner.

Hos Kræftens Bekæmpelse understreger afdelingsleder Christoffer Johansen, at Danmark følger de internationale grænseværdier for elektromagnetisk stråling, som er fastsat af organisationen ICNIRP. Den tilladte sendestyrke for WLAN-antenner er betydelig lavere end for GSM-mobiltelefoner, påpeger han.

»Umiddelbart synes denne type installationer ikke at udgøre et sundhedsmæssigt problem, men det er klart at hvis man installerer forskellige former for forstærkning, så skal man være opmærksom på at denne forstærkning kan medføre at de grænseværdier der er fastsat af ICNIRP kan overskrides,« siger Christoffer Johansen.

Men han erkender samtidig, at der ikke er forsket i de helbredsmæssige konsekvenser af stråling fra trådløse netværk.

»Jeg skal understrege at der ikke, så vidt jeg ved, er gennemført egentlige videnskabelige undersøgelser af sundhedseffekter på personer der arbejder i et arbejdsmiljø karakteriseret af et trådløst netværk,« siger han.

Bekymringen om den mulige sundhedsfare deles ikke af den største producent af udstyr til trådløse netværk, Cisco Systems, som understreger at det solgte udstyr overholder alle gældende grænseværdier. Henrik Ballermann, der er teknisk chef hos Cisco Danmark, afviser ikke, at sendestyrken kan forstærkes med hjemmebyggede antenner, men han tror ikke, at selskabets kunder er de mest flittige med loddekolbe og kobbertråd.

»Det er bestemt ikke vores opfattelse, at kunder som køber vores udstyr sætter andre antenner på,« siger Henrik Ballermann.

Han fortæller at firmaets antenner kan konfigureres til at sende med forskellige sendestyrker, fordi grænseværdierne varierer i de enkelte lande, og antennerne sørger automatisk for at tilpasse styrken til den maksimalt tilladte effekt.

Men Cisco anbefaler alligevel, at WLAN-basestationer og netkort ikke bør placeres for tæt på brugeren.

»Vi anbefaler generelt at man holder en afstand på mindst 20 centimeter til antennen. Den elektromagnetiske stråling aftager markant når afstanden til antennen forøges,« forklarer Henrik Ballermann.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere