Artikel top billede

Sultne advokater og bikinibabes omgiver dansk it-iværksætter

ComON har besøgt webudvikler, der lever iværksætterdrømmen i Los Angeles.

”Det her er drømmenes by. Alle kommer her for at make it big, men det er langt fra alle, der gør det. For det er hårdt. Det er rigtig hårdt. Jeg har selv haft dage, hvor jeg kun havde råd til et halvt måltid.”

Danske Martin Duvander er selv en af drømmerne. Han har boet fire år i Los Angeles, og han kæmper stadig for at få fodfæste med firmaet MineVagter.dk. En kamp der koster.

”Man skal være klar til at leve af vand og brød. Men når man ikke får nok mad, så bliver man træt og vil gerne sove. Men man bliver nødt til at holde sig vågen og kæmpe. Man skal kunne tåle modstand og kunne tage nogle tæsk. Gå i seng og stå op til endnu flere tæsk næste dag. Men det er fandeme fedt,” siger Martin Duvander, mens et smil finder vej til hans læber.

For gennembruddet er måske snart inden for rækkevidde. Trods retssager og finanskrise.


Men hvad er MineVagter

MineVagter.dk er et intelligent webbaseret vagtplanssystem. Det vil sige, at arbejdsgivere kan overlade den tidskrævende og ofte bøvlede planlægning af vagtskema for timelønnede ansatte til computeren.

Systemet kan inddrage budgetter og tidligere regnskaber i planlægningen, og der lægges hele tiden nye elementer på, som kunderne efterspørger. Det kunne være en restaurant, der gerne vil have vagtsystemet til at tage højde for vejrudsigter, lokale begivenheder eller tv-kampe i superligaen, så der altid er tilstrækkeligt med tjenere og bartendere indkaldt.

I Danmark benytter flere firmaer allerede MineVagter. For eksempel mobilselskabet 3, Industriens Pension og diskoteket Culture Box.
På udebanen i USA hedder den engelske klon af MineVagter: Myworkshedule.net. Et af firmaets største kunder er Barney's Beanery, en kæde af sportspubber.

MineVagter består ikke kun af Martin Duvander i Los Angeles. Han driver moderfirmaet Mojo Software sammen med sin ven Shimon Mochizuki, der stadig har base i Danmark. Shimon er teknikeren, Martin er sælger og designer og med på holdet har de også en række udviklere i Indien.

Salgsindsatsen ligger primært i USA, fordi det amerikanske marked i høj grad er præget af timelønnede ansatte, og der derfor er stor efterspørgsel på vagtskemaer her.

Men der er flere grunde til, at Martin Duvander er havnet i LA.

”Jeg har på en måde outsourcet mig selv. Her kan jeg bo for 2.000 dollar om måneden. Det kan jeg ikke i Danmark. Men det spiller selvfølgelig også ind, at solen næsten altid skinner. Faktisk kom jeg bare herover for at besøge min bror i sin tid, og så ended jeg up staying here,” siger Martin Duvander.
 

Dansk er ikke en fordel

Vi har sat Martin Duvander i stævne på Santa Monica Beach. Det var her David Hasselhoff og hans harem af halvnøgne badenymfer legede livreddere i Baywatch.

Interviewet finder sted på en tribune, hvor vi har udsigt til hans elskede sportsgren beachvolley, som der nogen gange er tid til at spille om morgenen før arbejdet ved computeren. Martin Duvander har tidligere boet i London, Grækenland, Grønland, Spanien og Zimbabwe. Så med syv år ekstra i Los Angeles er det ikke så mærkeligt, at han nogen gange skal lede efter de rigtige danske gloser. For eksempel da han hiver firmaets kommende store satsning på bordet: Payroll – altså løn-administration. Hvis den intelligente vagtplan også kan sørge for udbetaling af personalets løn, så bliver det en endnu stærkere kriger i kampen om markedsandele.

Vi bliver afbrudt af et par kønne volleyball-piger, der vil hilse og Martin Duvander uddeler kram og high-fives. De taler sammen, og det er tydeligt at høre Duvanders britiske accent fra sin tid i London. En accent der er værd at holde fast i.

”Amerikanere har en eller anden naiv forestilling om, at folk der taler britisk, også må være kloge,” griner Martin Duvander.
 

Et land bygget for advokater

Men Martin Duvander har også lært en anden side af amerikanerne at kende.

”Hvis jeg skal give et godt råd til andre, som vil herover og starte virksomhed op, så vil jeg råde dem til finde en god og gerne billig advokat. Og så skal de sørge for at have nok penge med hjemmefra, men samtidig gøre alt for at se mindre velhavende ud, end de i virkeligheden er. I USA har man jo nærmest lavet et system, hvor det kan betale sig at sagsøge folk,” siger Martin Duvander bittert.

For han ved, hvad han snakker om. Han er allerede blevet sagsøgt to gange. Begge gange er sagerne dog faldet ud til hans side, men sagerne trækker tænder ud, og de kan potentielt ruinere et ungt iværksætterfirma.

Begge sagerne var anlagt af tidligere sælgere. I det ene tilfælde anede personen en mulighed for at hive lidt ekstra penge ud af danskerne.

”Som dansker vil vi jo gerne give frie rammer og have en afslappet lederstil over for sine ansatte, men amerikanere ser det som en svaghed. Personen regnede med, at han kunne true sig til et forlig. Så retssagerne har været en læreproces for mig. Jeg er nok blevet lidt mere hård i filten, når jeg er på arbejde, men privat prøver jeg stadig at være gode gamle flinke Martin,” forklarer han.
 

Finanskrise er godt

Så hverken retssager eller den stadig raserende finanskrise kan tage modet fra US-eventyret. Tværtimod.

”Finanskrisen har været god for os. For nu er alle interesseret i at spare penge, og vi kan næsten altid sige, at vi kan gøre det billigere for kunderne. For eksempel på sportsbaren Barney's Beanery. Her tager det måske 4-5 timer for en chef at lægge vagtplaner for sine 70 mand. Med vores system skal han måske bruge 20 minutter”.

Men er det ikke rasende naivt at tro, at et lille dansk firma kan komme ind på det her marked?

”Det er den samme svada, jeg fik fra min far. Han sagde også, at hvis det virkelig er sådan en god idé, i har fået, så er der helt sikkert andre, der har lavet det i forvejen. Det er åndsvagt sagt. Jeg kan kun sige, at der er 300 millioner amerikanere, så der er altså et stort marked at kæmpe om, og så handler det egentlig bare om at lave det bedste produkt, eller at komme med den bedste pris eller den bedste service,” siger Martin Duvander.

”Jeg ved godt, at vi nærmest har gjort det så svært som over hovedet muligt for os selv. Vi har en meget lille kapital, og vi er taget så langt væk hjemmefra, at vi ikke har mulighed for at udnytte vores netværk, som ellers er regel nummer ét som iværksætter," erkender Martin Duvander.

Men det danske firma har alligevel formået at gøre opmærksom på sig selv. Der har været flere investeringsvillige personer på spil, men de er indtil videre blevet afvist. Danskerparret tror på, at de kan vokse sig større på egen hånd. Med blod, sved og tårer har det ladet sig gøre indtil videre.

"De sidste tre år har nok været de hårdeste i mit liv, men hold kæft hvor har det også været fedt,” siger Martin Duvander.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere