Artikel top billede

Pinlig fejl gør dansk kode verdenskendt

Dansk open source-smutter fik global nørd-latter til at bryde ud.

Dårlig omtale er bedre end ingen omtale.

Det kan danske Martin Juhl i den grad skrive under på.

Hans program Bumblebee har i de seneste par dage påkaldt sig opmærksomhed fra hele verden. Miseren skyldes en pinlig kodefejl, der potentielt har slettet vigtige filer hos brugerne - men som især har udviklet sig til et internetfænomen.


Optimus Smutter

Martin Juhl har lavet et hack til Nvidias grafikkort-teknologi Optimus, der ellers kun fungerer på Windows 7. Med danskerens hjemmebryggede driver, Bumblebee, kan Optimus også køre på andre operativsystemer.

Nvidia Optiumus er i korte træk en intelligent styring af grafikkortet, der kan bringe GPU’en i anvendelse, når der er brug for mange kræfter til at vise video eller afvikle 3D-grafik. Til de mindre krævende grafiske opgaver er det kun det integrerede grafikkort, der trækkes på. Resultatet er længere batteritid på bærbare computere.

“Det virker jo kun på Windows 7, og det er der en del, der har været lidt sure over, for Nvidia har ellers tidligere været gode til støtte op om Linux,” fortæller Martin Juhl, der samlede lidt open source-komponenter rundt omkring på nettet og skabte Bumblebee.


Slettede vitale filer

Bumblebee har i nogen tid tiltrukket en del opmærksomhed på udviklerplatformen Github. Profilsiden havde 200.000 hits den første måned.

Men det er ingenting i sammenligning med, hvad Bumblebee har fået af opmærksomhed i denne uge.

“Da jeg lavede en opdatering, kom jeg til at lave en lille fejl i koden, som er ret vital. Jeg fik den rettet hurtigt, så den kom ikke særlig bredt ud, men folk synes, at fejlen var så sjov, at den har fået en del omtale,” fortæller Martin Juhl.

En himmelråbende tåbelig bug, som ikke mindst har påkaldt sig satiriske tegninger og kærlige kommentarer i massevis fra brugere af det store site Reddit.com. (Se her). Den fatale fejl bestod i, at koden indeholdt en kommando, der slettede biblioteket USR (/usr). Det betyder i korte træk, at operativsystemet skal geninstalleres.
Selv om driveren har slettet filer hos nogle brugere, så har Martin Juhl ikke modtaget hademails. De har i stedet bombarderet ham med ironiske beskeder a la:

nice! I didn't like the operating system anyways!

Den tåbelige fejl har spredt sig som en steppebrand, og en af dagene kiggede 300.000 forbi. Nok til at Github ifølge Martin Juhl blev tvunget i knæ. 

“Jeg har kun fået positive henvendelser eller mails skrevet med et glimt i øjet. Det positive i situationen er jo, at der er en masse folk, som ikke kendte Bumblebee, der nu har fået øjnene op for det. Og så har jeg selv lært, at man skal tjekke sin kode,” siger Martin Juhl, der i dagtimerne er udvikler hos Casalogic.

Bumblebee er lavet i nattetimerne. Hvis du vil bidrage til at holde ham vågen og mere opmærksom på sin kode, kan du donere et beløb til hans Red Bull-forbrug her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere