De seneste tal fra den koordinerede tilmelding til de videregående uddannelser er ikke opmuntrende læsning med it-briller. Optaget på datalogi er reduceret med omkring 25 procent i forhold til 2005 og it-ingeniører med omkring 10 pct. Det er allerede svært for danske firmaer at finde it-folk, og det bliver kun sværere i de kommende år, mener Dansk Handel & Service.
»Karakteristisk for it-uddannelserne er, at alle er optaget og der er ledige pladser især på de videregående it-uddannelser,« siger erhvervspolitisk konsulent Søren Andersen, Dansk Handel & Service.
Han advarer om at manglen på it-folk får stor betydning for de danske virksomheder. Manglen på kvalificerede specialister medfører, at it-virksomhederne ikke har muligheder for at løfte de opgaver, de gerne vil i Danmark.
»Allerede i dag er der stor mangel på arbejdskraft. Særligt dataloger er der en kæmpe efterspørgelse efter. Og den bliver kun større i de kommende år, fordi der bliver uddannet så få. Det er virkelig kritisk,« siger Søren Andersen til ComON.
Dansk Handel & Service mener, der skal gøres en større indsats for at få flere unge ind på it-uddannelserne. Det gælder både fra uddannelses-institutionerne og virksomhedernes side.
»Der findes masser af spændende innovative virksomheder, der gerne vil ansætte de unge. Virksomhederne må derfor på banen og fortælle om dem selv og deres interessante faglige miljøer, ligesom de unge må få øjnene op for muligheder indenfor It-branchen. Det er en sikker vej, hvis de unge vælger en it-uddannelse,« siger han.
En aktuel rundspørge fra Dansk IT viser at mange it-chefer efterlyser en stærkere markedsføring af it-uddannelserne. Hos Dansk Handel og Service er man enig i denne opfordring.
»Vi skal have et større fokus på forholdet mellem it-uddannelserne og It-branchen. Universiteterne skal bygge bro mellem uddannelsen og virksomhederne, og fremvise de mange spændende eksempler, der er på dagens jobmuligheder. Datalogi og andre videregående it-uddannelser, må kunne sælges bedre,« siger Søren Andersen.
Fagforeningen Prosa betegner de lave optagetal som en katastrofe.
»Havde det så bare været en enkelt dårligt år, havde det jo nok gået, men optagetallene har været støt faldende de sidste 4 år,« siger Mads Kellermann, faglig sekretær i Prosa.
Fagforeningen vil nu tage initiativ til at samle repræsentanter for hele branchen for at diskutere hvordan it-arbejdsmarkedets image kan forbedres.
»Da det ikke kan være angsten for ikke at kunne få job - pressen har i det sidste halve år flydt over med budskaber om mangel på højtuddannet it-arbejdskraft - må det bl.a. have en sammenhæng med branchens og it-jobbens image,« siger Mads Kellermann.
Konsekvensen af den truende mangel på it-arbejdskraft i Danmark kan blive, at landet sakker bagud internationalt.
»Vi bliver simpelthen nødt til at gøre noget, ellers flytter det meste at den ekspansive it-branche til udlandet,« siger Mads Kellermann.